Celik: Jag måste jobba ännu hårdare

Genombrottet kom i Gais, flytten till Skottland blev kaotisk och åren i Turkiet sammanfattar han som ”två bra och två mindre bra”.
Nu är Mervan Celik tillbaka där allt började: På Hisingen.

merwan

Han växte upp i Biskopsgården och moderklubben heter IF Warta. Till BK Häcken kom han första gången som 13-åring, innan Gais lockade över honom till andra sidan stan tre år senare. Det var också i Grönsvart som Celik fick sitt stora genombrott som ledde till att skotska storklubben Glasgow Rangers värvade honom i februari 2012.
Men det som skulle bli en chans att visa upp sig på allvar internationellt gick om intet sedan Rangers hamnat i en akut ekonomisk kris och inte kunde betala ut löner.

Celik återvände till Gais, innan han snart vände ut i Europa igen. En säsong i italienska Pescara (23 matcher och fyra mål) följdes av en flytt till turkiska Gencerbirligi 2013. De två senaste åren har Celik representerat Akhisara Belediyespor – men har haft svårt att få speltid och bara gjort 12 matcher på två år.
– De sista två åren var mindre bra, de två första var helt ok. Eller, de var bra. Och jag hade det bra med allting runtomkring. Fotbollen, pengarna och det sociala livet, det var inga problem för min del. Det var ordning och reda, säger han.

I somras kände ändå Merwan Celik att det kanske var dags att flytta hem igen.
– Ja, det var ett svårt beslut såklart. Men Häcken lockade mig, så det blev Häcken till slut. De hade hela paketet. Det känns som att komma hem, och det är ju hemma för mig också. Det känns mycket bra, säger Celik som numera bor i Kville.

Häckentränaren Mikael Stahre om sommarvärvningen:
– Vi jobbar med honom och försöker stoppa in så mycket träning som möjligt. Vi har en långsiktig plan för honom och tror stenhårt på honom. När han kom hit så var han inte i fas över huvud taget. Men har inte drabbats av några bakslag i form av skador eller så utan har kunnat träna på och gjort lite U21-matcher. Sedan har han ju kommit till ett lag där det är väldigt bra konkurrenssituation på hans positioner. Han behöver inte vara orolig. Förhoppningsvis kan han stegra sin form under slutdelen nu och göra några matcher, men framför allt är det en långsiktig plan.

Sportchefen Sonny Karlsson intygar att Celik jobbar hårt för att hitta tillbaka till storformen, att han tränar extra och ser bättre ut för varje dag. Celik själv medger att den fysiska statusen inte var den bästa när han först kom till Häcken.
– Det var sådär faktiskt. Säsongen där nere tog ju slut i maj och jag kom hit i augusti, så… ja, jag var sådär.
Var det svårt att komma hit och känna att du ligger efter?
– Nja, jag har inte känt att jag ligger efter någon. Men det var konditionen som inte var där.
Hur ser du på chansen att ta dig in i startelvan?
– De andra har gjort det bra och det gör att jag måste jobba ännu hårdare för att kunna spela. Det är bara bra med konkurrens, då höjer man sig som spelare. Så det är bra, positivt.
Hur nära är du att vara i full matchform?
– Jag vet inte, jag måste få spela och känna på det och kolla hur det går. Ju mer jag får spela desto närmare matchformen kommer jag. Jag gör mitt och sedan bestämmer tränaren.
Hur har du förändrats sedan vi göteborgare såg dig i Gais?
– Jag har ju mognat som människa. Lite lugnare, fattar bättre beslut och så. Och jag är en bättre fotbollsspelare på alla sätt. Jag har utvecklat allting, faktiskt. Så det är väl det, säger Merwan Celik.
27-åringen har kontrakt med Häcken över säsongen 2020.

Kommentarer om “Celik: Jag måste jobba ännu hårdare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *