En lek med siffror

Statistik ljuger, heter det. I bland lutar vi journalister för mycket mot siffror, det är jag den förste att erkänna.

Det är en enkel bas att bygga en artikel kring. Några siffror stämmer överens med en förutfattat mening – och en sanning blir till. Hur fotbollsfolket själva ser på leken med siffror vår bransch ofta använder är rätt tydligt: Går den med – jättebra. Går den emot – ointressant.

Peter Gerhardsson drev den här tesen (visserligen med klar övervikt åt det ointressanta)  in i oändlighet, vilket kollega Eric Hilmersson beskrev alldeles utomordentligt i det här blogginlägget förra året.

Men siffror kan faktiskt tala sanning i bland. Filmen Moneyball är ett uttjatat exempel på när siffror får lag att lyfta. Utifrån en noga uträknad algoritm värvas undervärderade spelare till vrakpriser – med succé på planen som följd. Den tanken använde Brad Pritt med stor framgång i filmen, den tanken tog FC Midtjylland till sitt första danska ligaguld 2015.

Jag har för dålig insyn i hur de svenska klubbarna jobbar med spelarrekrytering för att proklamera att detta arbetssätt inte återfinns på sportchefskontor runt om i landet. Kanske baserades värvningen av Hakeem Araba enbart på expected goals-algoritmen? Jag tvivlar, och just därför tar jag mig här friheten att ge några tips till de klubbledningar som skruvar på sig i jakten på vinterns förvärv.

Välunderrättade sidan whoscored.com har börjat redovisa statistik också för allsvenskan och med hjälp av den har jag pin-pointat tre spelare alla borde vilja värva, men som vandrat en aning under radarn.

Alexander Michel gör flest brytningar i snitt per match i hela allsvenskan.  Foto: JOSEFINE LOFTENIUS, BILDBYRÅN
Alexander Michel gör flest brytningar i snitt per match i hela allsvenskan.
Foto: Josefine Loftenius, BILDBYRÅN

Alexander Michel, AFC Eskilstuna, -92, kontrakt till 2018

Syrianska-fostrad defensiv mittfältare och mittback som kom var en av många som kom till AFC inför den allsvenska debutsäsongen. Han provspelade med både Hammarby och Djurgården på försäsongen dessförinnan. Inte fått några stora rubriker men det finns några anledningar till att spana lite extra på den blonde 24-åringen.

Han har, i ett AFC som skiftat spelare flitigt, spelat 90 minuter mer eller mindre varje match han varit tillgänglig, 17 av dem som mittback.

Han har gjort fler ”interceptions” än någon annan spelare i allsvenskan, beräknat per match. Interceptions kan översättas som brytningar, dvs där du tar bollen från en motståndare.

Michel snittar 3,1 brytningar per match, en bra bit före tvåan Jesper Nyholms 2,7 som fått betydligt mer uppmärksamhet. Andreas Johansson, som i många år ansetts vara seriens kanske bästa mittback, ligger på 2,0.

Han finns också med i toppen av statistiken när det gäller rensningar, blockeringar och tacklingar per match.

Tilläggas till det här bör att AFC:s backlinje utsätts för fler anfall än något annat lag. Flera spelare i den allsvenska jumbon finns med högt upp i statistiken om exempelvis rensningar. Det förringar dock inte Michels ögonbrynshöjande siffror.

Eric Björkander tacklar Kalmar Mahmoud Eid. Foto: Suvad Mrkonjic, BILDBYRÅN
Eric Björkander tacklar Kalmar Mahmoud Eid.
Foto: Suvad Mrkonjic, BILDBYRÅN

Eric Björkander, GIF Sundsvall, -96, kontrakt till 2018

En annan som borde vara het på marknaden är GIF Sundsvalls Eric Björkander. 21 år gammal finns han med bland seriens främsta både när det gäller brytningar och rensningar. 2,4 brytningar per match ger honom en tredjeplats i den listan.

I Giffarnas kortpassningsbaserade spel har han också ett över 86 procent i passningssäkerhet – en siffra klart över seriens snitt.

En sak som också bör höja intresset för Blekingesonen Björkander är det faktum att han på 25 matcher inte dragit på sig fler än 10 frisparkar, ovanligt lite för en ordinarie mittback i serien.

Sammantaget: Mumma för sportchefer som söker en mittback med utvecklingspotential.

Kalmars Romário är en spelare som många borde jaga i vinter.  Foto: Suvad Mrkonjic,  BILDBYRÅN
Kalmars Romário är en spelare som många borde jaga i vinter.
Foto: Suvad Mrkonjic, BILDBYRÅN

Romario, Kalmar FF, -85, kontrakt till 2019

Kom till Gais som potentiell ersättare till Wanderson men hade svårt att leverera i Grönsvart. Vid Ölandsbrons fäste har den här brassen, med det fullständiga namnet Romario Pereira Sipiao, dock både varit ordinarie och utvecklats rejält på ”fel” sida 30-strecket.

Han har hunnit bli 32 men levererar nu fler poäng än någonsin i Sverige. 11 (7+4) blev det i fjol. Redan nu är han uppe i tvåsiffrigt (8+2) i år.

Enligt whoscored har Kalmars offensiva nav tionde bästa snittbetyg i serien. Imponerande för en spelare i ett lag som länge legat i tabellens botten. Han är en av spelarna som skjuter flest skott per match – tre i snitt. Han har också blivit utsedd till matchens främste spelare i fem omgångar – allt talar för kvalité. Likt många andra brassar är han också en dribbler av rang – bara tre spelare dribblar sig förbi fler motståndare i snitt per match. Hans kvalité med boll gör också att han får med sig väldigt många frisparkar – flest i serien i snitt hittills.

I behov av poänggaranti? Har du en bra frisparksfot i ditt lag men får för lite frisparkar med dig? Vill du kunna öka tröjförsäljningen lavinartad i Brasilien? Romario är namnet för dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *