Gais oskyldigt offer i större spel

Jag förstår Gais irritation och oro inför lördagens enkronasmatch mot BP. Jag förstår, som jag skrev i en krönika i dagens GP, däremot inte förvaltningsrättens beslut. Vem kompenserar eventuellt intäktsbortfall och sportslig påverkan? Samtidigt är frågan större än så.

För det första är det naturligtvis galet att vi ens har den här diskussionen. Att nazister skall marschera Göteborgs gator, att samhället tillåter dem göra det, att det sker samma helg som bokmässan och samma dag som den judiska högtiden Jom Kippur.

Sedan kan vi syna detaljerna. Att Förvaltningsrätten haft vetskap om att Gais möter Brommapojkarna i årets enkronasmatch och ändå flyttat slutpunkten för Nordiska motståndsrörelsens demonstration till Gamla Ullevi.

Jag förstår dilemmat och tog precis som Gais och övriga göteborgare tacksamt emot beskedet att marschvägen kortats väsentligt, men upprörs samtidigt över att idrottsföreningen Gais i det uppkomna läget riskerar både publik- och intäktstapp.

Gais SLO och supporterföreningen Makrillarna uttryckte i dagens GP viss oro så skall ske, men uppmanar ändå de som köpt biljett att hämta ut dem och komma. Hur det blir vet vi först på lördag.

Enligt föreningens egna beräkningar väntas uppemot 7 000 åskådare till Gamla Ullevi på lördag, 7 000 nuvarande och framtida fotbollssupportrar, mammor, pappor, barn, far- morföräldrar.

Det finns dessvärre fog för att misstänka några av de barnfamiljer som initialt planerat närvaro vid denna folkfest efter beskedet om att en nazistdemonstration avslutas vid matcharenan väljer en annan lördagssysselsättning.

Gais inväntar besked från Svenska Fotbollsförbundets säkerhetschef Martin Fredman om möjligheten att överklaga förvaltningsrättens beslut.

Den andra aspekten, som Gais klubbchef Erik Bergkvist, beskriver i samtal med GP är vad som händer om Gais får överklaga och dessutom får rätt. Då tvingas polismyndigheten se över sin demonstrationsplan igen. Och som han säger: ”Det är klart att vi skall påvisa vårt missnöje, i en fråga som är större än en fotbollsmatch.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *