Öis närmar sig nytt kontrakt – så borde klubben satsa

Efter 1–1 mot Gefle har Öis nu fyra poäng till godo i jakten på ett nytt Superettan–kontrakt. Kvalplatserna för att hålla sig kvar i serien innehas just nu av lokalrivalerna Gais samt IK Frej.

Betyder detta att Öis kan börja sikta mot Superettan även 2018. Nja. Med tre matcher kvar av serien, Varberg borta, Helsingborg hemma och Värnamo borta,  är det fortfarande nio poäng kvar att spela om.

Känslan är dock att det här kommer Öis att klara. Laget känns stabilare än under Marcus Lantzs ledning. MästerSören har tillsammans med Fredrik Björck styrt upp försvarsspelet som tidigare läckte rejält.
Hade det inte varit för Johan Hammars lite klumpiga fällning mot Gefle som innebar straff – så hade kontraktet i Superettan ”i princip” redan varit säkrat.

Öis stora utmaning är att hitta en ny tränare till nästa säsong. Huvudvalet är fortfarande Erik Hamrén om han själv vill ta över. Öis jobbar på att få Hamrén att ta över och att han då ska få både Sören Börjesson och Fredrik Björck som sina assisterande. En lösning som känns vettig ur flera aspekter.

Det kommer inte att kosta särskilt mycket. Björck och Börjesson går under kontrakt och Hamrén begär inte någon jättelön av klubben. Trion känner klubben väl och vet vad som krävs för att fortsätta i rätt riktning.
Samtidigt känns ledningen i Öis lite spretig då nya namn kastas in i diskussionerna titt som tätt. Känns som man inte är helt ense i valet kring ny tränare.

Samtidigt pågår ett stort arbete med att bygga truppen till nästa säsong. Något som går hand i hand med jakten på nytt kontrakt. Först då vet man vilken ekonomisk kostym man har och klubben meddelade nyligen att man måste sänka kostnaderna för nästa säsong. Något som säkerligen lär märkas i spelartruppen.

Målvaktsreserven Kristoffer Björk, försvarsspelarna David Johansson, Johan Hammar, Tommie Veljovic, mittfältarna Andreas Östling, Sebastian Carlsen, Martin Mutumba, Rasmus Andernil Bozic samt anfallarna Hakeem Araba, William Atashkadeh och inlånade Albin Skoglund sitter alla på utgående avtal med klubben.

Av det jag hör är flera spelare redan borta. Varken Hammar, Carlsen eller Atashkadeh ska vara intresserade av att förlänga med klubben.  Däremot ska Häcken inte vara särskilt intresserade av att behålla Albin Skoglund – vilket öppnar för att han efter att lånet gått ut och kontraktet med Häcken löpt ut – hamnar i just Öis.

Hade jag varit sportchef i Öis så hade jag satsat på att bygga en stomme med Stojan Lukic i mål (kontrakt över 2018) och satsat på en backlinje där trion Hannes Sahlin, Jacob Ericsson och Danny Ervik har kontrakt över nästa säsong. Till det krävs en mittbacksvärvning. Varför inte David Engström som efter flytten från Värnamo till Häcken fått minimalt med speltid?
Klubben kanske borde ha gett egna produkten Liam Begovic ett kontrakt – istället för att släppa iväg honom?

På mittfältet går det att fortsätta satsa på Daniel Sliper, Daniel Paulson, Emil Skogh och Jens Cajuste. Till detta borde klubben krydda med spelare från egna akademin (läs Mohammed Said) – och något möjligt nyförvärv.
Överst på önskelistan borde Jakob Lindström vara som minst sagt sitter i frysboxen hos Mikael Stahre i Häcken. Han är drömvärvningen för Öis.

Anfallsmässigt finns Johan Elmander under kontrakt nästa säsong. Lägg där till Albin Skoglund som Öis vill behålla. Satsa på den duon och krydda med något nyförvärv, en intressant värvning borde vara Robin Strömberg som smällt in 16 mål i division 1 Södra för Ljungskile och inte blir någon kostsam värvning. En spelare som har spelat högre upp i seriesystemet och inte skulle göra bort sig i Öis.

Men det viktigaste arbetet kvarstår för Öis. Att säkra spel i superettan även 2018 – något som laget kan göra redan i nästa omgång om resultaten går deras väg.

2 kommentarer om “Öis närmar sig nytt kontrakt – så borde klubben satsa

  1. Du har ingen vidare koll på ÖIS akademi, va?!
    ”Eller ge lovande Liam Begovic ett kontrakt från egna akademin?” Liam har inte varit i ÖIS på hela säsongen. Han lämnade i våras pga motivationsproblem!
    Men från akademin u19-lag finns det många duktiga att hämta: tex två duktiga centrala mittfältare, två väldigt duktiga målgörare som har öst in mål och två yttermittfältare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *