Johanssons osannolika resa – från utbuad till landslagshjälte

På fredagskvällen blev Jakob Johansson stor hjälte för det svenska landslaget när han sänkte Italien med matchens enda mål på Friends Arena och gav Sverige en drömsits inför returen på måndag.

Jakob Johansson har stått för en resa som få andra fotbollsspelare har gjort. Han plockades till Blåvitt av Jonas Olsson som tog med sig en då 16-åring från Trollhättans BoIS.

Debuten kom 27 juni 2007 mot Hammarby när det blev förlust med 3-1. Men det blev ingen omedelbar succé för Johansson som fick slita hårt i många säsonger. Han fick ofta chansen av Jonas Olsson och Stefan Rehn men lyckades inte riktigt slå sig in i A-laget uppe på Kamratgården.

Snabbt blev han istället lite av en hackkyckling hos fansen som sågade honom rejält i match efter match.
– Det var lite tungt där och det var mycket kritik. Det är starkt av Jakob att han tog sig igenom det och det är kul att se att han tagit sig till landslaget. Jag fick mycket skit för att jag släppte fram honom, sa Jonas Olsson till GP för lite drygt ett år sedan.

Men Jakob Johansson skulle få sitt genombrott i Blåvitt och väl då gick det snabbt. Under säsongerna 2013 och 2014 var han lagets kanske bästa spelare och lämnade klubben för spel i AEK Aten i Grekland.
Ett val som många då ifrågasatte när han lämnade för en klubb i andraligan i Grekland. Men Jakob Johansson blev snabbt en kugge i sin grekiska klubb som ligger på en delad förstaplats i den grekiska högstaligan.

I landslaget har han fått chansen flera gånger av förbundskaptenen Janne Andersson och stod för en lysande insats mot bland annat Frankrike i VM-kvalet.
Mot Italien på fredagskvällen i den första playoffmatchen blev han stor hjälte när han gjorde matchens enda mål. En ganska bra resa för en spelare som blev utbuad gång på gång på Gamla Ullevi.

Något som borde göra Jakob Johansson till en förebild för många fotbollsspelare därute som inte fått sina genombrott som 17-åringar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *