Så snurrade tränarkarusellen kring IFK Göteborg

IFK Göteborg har gjort klart med sin nye huvudtränare.

Det blir Poya Asbaghi, 32, från Gefle IF.

Presentationen har föregåtts av mängder av olika namn. Mängder av olika spekulationer.

Vi tar dem i tur och ordning.

(Foto: Bildbyrån)

***

171102 …stersunds trŠnare Graham Potter under fotbollsmatchen i Europa League mellan Athletic Bilbao och …stersund den 2 november 2017 i Bilbao. Foto: Carl Sandin / BILDBYRN / kod CS / 57999_198

1. Graham Potter, 42, Östersund.
Ryktesstart: 10 maj.
* Succé med Östersund och givetvis stekhet på tränarmarknaden. Vilken klubb hade inte velat hämta in Graham Potter? Enligt uppgifter kollade sportchef Mats Gren läget med Potter redan inför säsongen 2017. Det mynnade dock aldrig ut i något konkret.

***

170620 fšrbundskapten HŒkan Ericson deltar i en presskonferens efter en trŠning med Sveriges U21-landslag i fotboll den 19 juni 2017 i Lublin. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRN / kod JL / 135854

2. Håkan Ericson, 57, Klubblös.
Ryktesstart: 18 juli.
* Den tidigare U21-förbundskaptenen (guldmakare 2015) kom in bilden redan innan IFK Göteborg officiellt hade gjort sig av med Jörgen Lennartsson. Enligt uppgifter hade en kontakt tagits där båda parter skulle ha varit intresserade av ett avtal.
– Jag har bestämt mig för att säga inga kommenterar på alla sådana här frågor. Om man blivit kontaktad av en klubb så är det flera inblandade och att gå ut och säga något, då sätter man klubbarna i en dålig situation, sa Ericson innan ryktet rann ut i sanden.

***

170730 IFK Gšteborgs trŠnare Alf Westerberg efter fotbollsmatchen i allsvenskan mellan IFK Gšteborg och Norrkšping den 30 juli 2017 i Gšteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRN / Cop 89

3. Alf Westerberg, 56, IFK Göteborg.
Ryktesstart: 18 juli.
* Den som tog över när Jörgen Lennartsson sparkades i somras. Därmed en av dem som har suttit längst på karusellen. Oavsett hur många frågor Mats Gren fick stängde han aldrig dörren för att Westerberg skulle kunna få fortsatt förtroende som huvudtränare. Har kontrakt med klubben över 2018.

***

170820 GAIS trŠnare Bosko Orovic sitter pŒ en stol med gipsat ben infšr en fotbollsmatch mellan Helsingborg och GAIS den 20 augusti 2017 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRN / Cop 178

4. Bosko Orovic, 45, Gais.
Ryktesstart: 18 juli.
* Nämndes i samma veva som Håkan Ericson med formuleringen: ”Klubben ska även ha erbjudits Bosko Orovic, men tackade då nej” Orovic var i Utsikten då, men tog sedermera över Gais i superettan. Där bygger han nu för 2018.

***

171024 Brommapojkarnas trŠnare Olof Mellberg jublar efter segern och Šr klart fšr Allsvenskan 2018 efter fotbollsmatchen i Superettan mellan Brommapojkarna och Dalkurd den 24 oktober 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrŒn / kod AE / Cop 106

5. Olof Mellberg, 40, Brommapojkarna.
Ryktesstart: 9 augusti.
* Fastnade på bild efter att ha haft ett mystiskt kvällsmöte hemma hos Mats Gren efter Brommapojkarnas möte med Örgryte på Gamla Ullevi den 9 augusti.  Den officiella versionen löd: ”Vi pratade om Carl Starfelt”, ni vet mittbacken som ansluter till IFK från just BP inför 2018. Mötet satte dock fart på ryktet om att Mellberg var tränaren Blåvitt jagade allra mest. Sedan dess har det kommit flera nya uppgifter i ryktesfloran: 1. Mellberg fick ett erbjudande, men tackade nej. 2. Mellbergs assisterande, Azrudin Valentic, ska ha fått ett dåligt intryck av Gren.
Exakt vad som är sant lär vi aldrig få veta.

***

110712 Fotboll, trŠningsmatch, Sirius - Leicester: Sven-Gšran Eriksson, trŠnare, Leicester. © BildbyrŒn - 85925

6. Sven-Göran Eriksson, 69, Klubblös.
Ryktesstart: 8 september.
* Flyttade hem och öppnade upp för allsvenskan efter att ha blivit sparkad från kinesiska Shenzhen. Det kändes spännande, men aldrig riktigt realistiskt. Synd.

***

160918 DjurgŒrdens trŠnare Mark Dempsey under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan DjurgŒrden och Malmš FF den 18 september 2016 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrŒn / kod AE / Cop 106

7. Mark Dempsey, 53, Molde (assisterande tränare).
Ryktesstart: 14 september.
* Lyftes fram som en outsider och ett alternativ om det skulle bli ett Mellberg-nej. Engelsmannen klev framgångsrikt in och räddade kvar Djurgården i allsvenskan förra hösten. När Blåvitt-ryktet dök upp agerade han assisterande tränare i Molde bakom Ole Gunnar Solskjaer. Där är han kvar.

***

170924 Jšnkšpings trŠnare Jimmy Thelin pŒ lŠktaren under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Jšnkšping och GIF Sundsvall den 24 september 2017 i Jšnkšping. Foto: Stefan Lantz / BILDBYRN / Cop 107

8. Jimmy Thelin, 39, Jönköpings Södra.
Ryktesstart: 14 september.
* Hoppade på i skuggan av Dempsey och Mellberg, men satt kvar längre än båda två. Thelin har varit placerad högt upp på Grens önskelista, kanske allra högst. De två känner ju varandra sedan tiden i Jönköpings Södra. Thelin ser dock ut att ha sitt nästa äventyr i Borås snarare än i Göteborg.

***

171006, Fotboll, VM-kval Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Austria vs Serbia - Ernst Happel Stadion, Vienna, Austria - October 6, 2017 Austria coach Marcel Koller REUTERS/Leonhard Foeger © BildbyrŒn - COP 7 - SWEDEN ONLY

9. Marcel Koller, 57, Klubblös.
Ryktesstart: 11 oktober.
* Satt på karusellen i typ två timmar. Det borde ha varit noll. Visst, han är god vän (bästa vän?) med Mats Gren sedan tiden i Schweiz (Grasshoppers). Men hans lönenivå är något helt annat än den Blåvitt kan erbjuda. Lämnade nyligen det österrikiska landslaget efter att de missat VM-slutspelet i Ryssland nästa sommar.

***

160623 Sveriges fšrbundskapten Erik HamrŽn under Sveriges fotbollslandslags presskonferens infšr fotbolls-EM den 23 juni 2016 i Saint-Nazaire Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRN / kod JL / 135633

10. Erik Hamrén, 60, Klubblös.
Ryktesstart:
* Har (väl?) aldrig lyfts fram av någon nyhetsblaska, men ändå ett namn som det har viskats om i bakgrunden. Ryktet dog dock när Hamrén meddelade att hans nästa jobb inte är på svensk mark. Den tidigare förbundskaptenen var inne och stöttade ledarstaben i Örgryte under hösten. Nu är han påväg till Sydafrika och Mamelodi Sundowns som general manager.

***

160811 Varbergs trŠnare Jšrgen WŒlemark under fotbollsmatchen i Superettan mellan Varberg och Syrianska den 11 augusti 2016 i Varberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRN / Cop 147

11. Jörgen Wålemark, 45, Klubblös.
Ryktesstart: – 
*
 Lite samma läge som med Hamrén: Har aldrig nämnts eller kommenterats utåt, men ändå känts aktuell på något märkligt sätt. Har gjort det bra i Varberg under fyra års tid. Lämnar nu. Troligtvis för en roll i Elfsborgs organisation.

***

170118 manager Magnus Haglund under Elfsborgs trŠning den 18 januari 2017 i BorŒs. Foto: Jšrgen Jarnberger / BILDBYRN / Cop 112

12. Magnus Haglund, 44, Klubblös.
Ryktesstart: 28 oktober.
* Ett Twitter-rykte som tog fart och försvann ungefär lika fort. Det kändes aldrig seriöst, något IFK-fansen verkar glada för. Haglund, som sparkades av Elfsborg i slutet av september, är inte superpopulär bland det de blåvita.

***

171016 Gefles trŠnare Poya Asbaghi under fotbollsmatchen i Superettan mellan …rgryte och Gefle den 16 oktober 2017 i Gšteborg. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRN / Cop 89

13. Poya Asbaghi, 32, Gefle.
Ryktesstart: 6 november.
* Trillade in under slutspurten, bara timmar innan Andreas Brännström faktiskt. Asbaghi gjorde succé med Gefle i höstas och räddade kvar klubben i superettan. Ett framtidsnamn som nu alltså ska leda IFK Göteborg. Det känns… spännande!

***

170905 Dalkurds trŠnare Andreas BrŠnnstršm infšr fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Dalkurd den 5 september 2017 i Malmš. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91841

14. Andreas Brännström, 41, Dalkurd:
Ryktesstart: 6 november.
* Sist ombord, men inte sist av. Andreas Brännström, som allra senast förde upp Dalkurd i allsvenskan, var tillslut den alla trodde skulle ta över IFK Göteborg. Han var ju till och med överens med klubben om det personliga avtalet. Blåvitt lyckades dock inte köpa loss honom från kontraktet i Dalkurd och gick istället vidare med Poya Asbaghi. Det måste kännas lite snopet för Brännström…

Kommentarer om “Så snurrade tränarkarusellen kring IFK Göteborg

  1. En bättre rubrik på den här artikeln kunde kanske vara: ”IFK har presnterat sin nya tränare – så här många gånger gissade vi journalister fel”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *