Så kan ”nya” IFK Göteborg ställa upp – med en Poya-favorit på mitten?

Både sportchef Mats Gren och Poya Asbaghi var tydliga på måndagens presskonferens: IFK Göteborgs spelsätt och system kommer förändras i grunden nästa säsong. Mer bollinnehav, mer flexibilitet, mer kontroll. Det var nyckelorden för både sportchefen och tränaren.

Under december månad kommer spelet börja slipas på, efter träningsstarten den 7:e. Hur det då kommer se ut är svårt att sia om, men här är ett försök att reda ut hur en möjligt startelva kan formeras, med formationen 3-4-3 som Asbaghi använde sig av under säsongen som gick i Gefle IF.

Den här elvan är möjlig med spelare som i dag står under kontrakt nästa år med klubben:

Dahlberg

Da Graca –  Boo Wiklander – Starfelt

Salomonsson – Erlingmark – Eriksson –  Nordström

 Karlsson Lagemyr – Hysén – Ohlsson

Bänken: Dahlin, Alvbåge, Weisbrod, Lawson, Zalo, Razak,  Ómarsson.

En troligare elva, med spelare som förväntas förlänga och utan spelare som förväntas lämna – och luckor för eventuella nyförvärv ser snarare ut som följer:

Dahlberg

Erlingmark –  Boo Wiklander – Starfelt

Salomonsson – XX – Eriksson – Adekugbe

Karlsson Lagemyr – Hysén – XX

Bänken: Dahlin, Weisbrod, Öhman, Da Graca, Zalo, Smedberg-Dalence, Nordström,  Boman, Ohlsson, Ómarsson.

Vad kan vi dra för slutsats av det här när det kommer till behov av rekryteringar, truppbredd och spelartyper i truppen?

Diego Montiel. Bild: Bildbyrån
Diego Montiel. Bild: Bildbyrån

1: IFK är i skrikande behov av en kreativ, löpstark innermittfältare som klarar av och gärna är bekväm sedan tidigare i ett 3-5-2/3-4-3. Finns det några kandidater i Gefle/Dalkurd?  Ja. Bli inte förvånade om Diego Montiel presenteras på Kamratgården den närmsta månaden. 22-åringen hade Poya Asbaghi i både Dalkurd och Gefle, bröt sitt kontrakt med Sirius tidigare i höstas och står utan klubb. Billig, ung, van vid formationen och tidigare kontakt med huvudtränaren. Fler bockar är svårt att få avbockade.

När jag når honom har han precis landat i ett 20 grader varmt Bali för semester. Han har superlativ så det räcker och blir över om Blåvitts nye chef.

– Jag har inget dåligt att säga om Poya. Han är en riktigt bra tränare med en klar spelidé. Han är varmhjärtat och rolig men seriös när det kommer till fotbollen, säger han.

Montiel fick en renässans på karriären under Asbaghi i Gefle. Efter bara en start i Sirius under våren lånades han ut till superettanjumbon – och spelade helt ordinarie centralt på mittfältet.

– Det var riktigt skönt att få spela igen. Nu har jag fått tillbaka självförtroendet igen, säger han.

Nu står han utan avtal, gratis och redo att flytta till Göteborg om ett samtal kommer.

Vad skulle du svara om Poya frågade om du ville följa med honom till Göteborg?

– Jag skulle svara ja, såklart. Det hade varit en dröm att spela i IFK med Poya som tränare.

2: Med tre mittbackar behövs om inte spets så åtminstone bredd i truppen. Hur frisk och redo är Benjamin Zalo? Hur mycket kan Da Graca utvecklas? Det känns som att en mittback, med snabbhet och bra fötter som signum kan dyka upp här. Eller blir Emil Salomonsson den lösningen?

3: Isåfall öppnas en port på högerwing-platsen. Den är vigd åt Piotr Johansson. Vann assistligan i superettan i år med just det utgångläget. MFF-talang som redan samlat på sig ganska gott om erfarenhet. Kontrakt två säsonger till så lär kosta en slant.

4: En renodlad anfallare kommer troligtvis komma in. Troligaste, och mest beryktade, alternativet där är Sam Johnson. Liberianen har tröttnat på livet i Kina och vill lämna. Var fin som snus i Djurgården – och bidrar med ett djupledshot som saknats i år.

170804 Degerfors Sargon Abraham jublar efter sitt 2-0 mål under fotbollsmatchen i superettan mellan Degerfors och Örgryte den 4 augusti 2017 i Degerfors. Foto: KGZ Fougstedt / BILDBYRÅN / COP 101
Sargon Abraham. Bild: Bildbyrån

5: För att få spelsättet att fungera behövs två spelare centralt i banan med mycket kreativitet. Tänk Chelsea – Willian och Hazard. Tänk Tottenham – Alli och Eriksen. I IFK Göteborgs fall kan de namnen vara Ohlsson/Karlsson Lagemyr. En spelare med liknande profil, men lite andra spetsegenskaper, som också han är van vid systemet är Degerfors Sargon Abraham. Den före detta futsallandslagsspelaren gjorde sin första säsong över division 1 i år – och stänkte in 18 poäng för ett stundtals offensivt svagt Degerfors. Har en vänsterfot av högt allsvenskt snitt – och spelade i just en av två ”släpande”-anfallsroller i år. Borde spela allsvenskt 2018.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Vad ger dessa fem punkter oss för formering av IFK Göteborg 2018?

Med breda penseldrag skulle en elva i premiären kunna se ut som följer:

Dahlberg

Salomonsson – Boo Wiklander – Starfelt

Johansson (Ny) – Montiel (Ny) – Eriksson – Adekugbe

Abraham (Ny) – Johnson (Ny) – Hysén

Bänken: Dahlin, Da Graca, Erlingmark, Nordström, Weisbrod, Öhman, Zalo, Smedberg-Dalence, Omarsson, Karlsson Lagemyr, Ohlsson, Boman.

4 kommentarer om “Så kan ”nya” IFK Göteborg ställa upp – med en Poya-favorit på mitten?

 1. Mycket bra val av tränare, äntligen nytt på Kamratgården, nytt tänk, modern fotboll!
  Fortsätt och förändra, låt spelare som Adekugbe, Sakor och Dix, stanna. Låt MSD, Billy och framförallt Eriksson gå, jag är trött på att höra -” han så gott hjärta till klubben, han andas Blåvitt”, gör han det så skall han lämna sin lön och plats till någon bättre, det kallas självkritik och lojalitet till klubben.
  Bygg på nytt, ge Erlingmark bindeln och ge era trogna fans något att hoppas på igen!
  Älska Blåvitt!

 2. Jag saknar resonemang och en laguppställning där du tar hänsyn till att klubben nu ska satsa på egna juniorer och att de gör något nyförvärv. I din sista 11:a blev det 4 nyförvärv och tex Karlsson lagemyr får inte ens plats på bänken.

  1. Givetvis ska ”Paka” vara med. Han satt väl gömd bakom Omarsson på bänken bara, så såg honom inte i den första versionen.

 3. Vart gjorde ni av Paka i sista elvan?

  Och hur ska Salomonsson klara av att spela mittback när han sannolikt inte ens nickat en boll på träning?

  Om nu Piotr är dyr, man har Salomonsson, Öhman och MSD – då känns det väl inte rimligt att plocka in just honom just där? Eller?

  Ett tremannaanfall med Hysén-Paka-Omarsson vore väl inte orimligt annars?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *