Lär känna IFK Göteborgs näste (?) ordförande

Under fredagen meddelade IFK Göteborgs valberedning att de nominerar Mats Engström som ny ordförande i föreningen.

Nu undrar många: Vem är han? Vad gör han? Vart vill han?

Först det mest grundläggande:

Namn: Mats Göran Engström

Född: 1955-10-07 (62 år)

Gör i dag: Vice ordförande i IFK Göteborg samt regionchef på Nordea.

Sedan det mer utläggande:

Här har ni Mats Engström om…

… karriären:
– Jag höll på alldeles för mycket med fotboll vilket gjorde att mina studier drog ut på tiden, men jag fick ihop en juristexamen och en ekonomiexamen i Lund, flyttade upp till Göteborg -82 och började jobba i bankvärlden. Sedan har jag gjort en karriär, som man säger, och i dag finns jag på Nordea där jag är regionchef för Västsverige. Jag har jobbat i den koncernen sedan jag kom till Göteborg. Jag var drygt 30 när jag fick mitt första ledaruppdrag.

… föreningsbakgrunden:
– Jag blev tidigt ungdomsledare och ungdomstränare på alla nivåer. När jag kom upp till Göteborg, skaffade familj, började sonen tidigt spela fotboll i Västra Frölunda. Jag följde med, blev ledare och var med den kullen av killar födda -91 och -92 fram till de blev 16 år. En av dem spelar i allsvenskan i dag, Serge-Junior Martinsson Ngouali, med Hammarby. Sedan kom jag in i Frölundas styrelse. Var ordförande under några år i början av 2000-talet. 2015 kom jag in i IFK:s styrelse. Sedan 2016 är jag vice ordförande.

… den egna fotbollskarriären:
– Som högst spel i divison 4 nordvästra Skåne med IFK Höganäs. Jag var mittback. En långsam mittback. Det blev mycket varningar… Då tyckte jag att Björn Nordqvist var den stora idolen och förebilden. På 70-talet kom han till IFK Göteborg och var med och förde upp klubben till allsvenskan den gången.

… människan Mats Engström:
– Jag tror… Det är alltid svårt att prata om sig själv, men jag tror att jag är relativt empatiskt. Jag tror att jag är tydlig som ledare. Jag tror att jag är väldigt inkluderande. Jag jobbar inte som ensamvarg utan genom andra. Jag är arbetsam, lojal och försöker vara kreativ så gott det går inom ramarna.

… fritidssysselsättningar:
–  En stor del av min fritid går åt att jobba med IFK Göteborg. Jag jobbar mycket i vardagen med, men det här är min fritidssysselsättning. Jag spelar inte golf utan jag håller på med detta när jag inte motionerar och går på gym. Kamratgården är en fantastisk miljö.

… sina känslor för IFK:
– Jag är väl IFK-supporter sedan Björn Nordqvist kom till klubben på 70-talet. Många säger: ”Du är från Höganäs och håller väl på Helsingborg?”. Men det har jag aldrig gjort faktiskt. När jag växte upp hade Helsingborg en väldigt dålig period. De spelade många år i låga divisioner så det har aldrig varit något favoritlag.

… familjens känslor för IFK:
– Ska man lägga ner så mycket tid som jag gör på detta måste hela familjen stå bakom och hela familjen är intresserad och engagerad i detta. Min kära sambo är gedigen IFK-supporter och är med på de flesta matcherna. Det tror jag är en förutsättning för att man ska lyckas i detta. Min sambo var nästan snabbare än jag med att säga att jag skulle tacka ja till det här.

… varför det var givet att tacka ja till nomineringen:
– När frågan kom kände jag väldigt starkt för att jag ville göra det här. Jag tycker att det ska bli ett väldigt spännande och roligt uppdrag. Det var utan någon som helst tvekan som jag tackade ja.

… kritiken och påtryckningarna som riktades mot Frank Andersson:
– Det är svårt att uttala sig om det. Jag har aldrig upplevt det själv. Jag ska försöka ena IFK Göteborg och se till så att de här situationerna som vi har haft tidigare ska kunna undvikas.

… hur han är som IFK-supporter:
– Jag är inte lugn. Jag är engagerad och mycket mer aggressiv än vad jag är i det privata livet…

… hjärtefrågorna:
– Ekonomin är alltid en stor fråga och den har vi en fantastisk duktig kassör i Jakob (Andreasson) som håller i. Det är också ett av mina områden som bankman. Man måste hitta långsiktighet i det.

… den viktigaste framtidspunkten för IFK:
– Jag tror på fullt allvar att den viktigaste är vår nya sportsliga satsning. Den skapar en ekonomi och balans. Den skapar intresse från sponsorer. Alla vet att vi inte kommer köpa in de dyraste spelarna på marknaden utan att vi kommer jobba med egna produkter. Nyckeln till allt tror jag är att vi får långsiktighet och acceptans i det arbetet.

… sitt vallöfte:
– Om jag blir vald kommer jag driva styrelsearbetet för att få ett tydligt och klart IFK Göteborg. Ett IFK Göteborg med en väldigt tydlig bild framåt vad vi vill. Få publik, sponsorer och framförallt medlemmar och supportrar med på resan.

***

IFK Göteborg håller årsmöte den 5 mars 2018. Då är det upp till medlemmarna att avgöra om de vill se Mats Engström som ordförande eller ej.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *