Nya hjältar föddes i oktoberkvällen

De största hjältarna skapas när chanserna är som minst. Som när Erik Hamréns utskällda landslag möter världens bästa lag. Eller som när Zlatan Ibrahimovic ersättare, Ola Toivonen, stänker in det avgörande målet med två landslag mellan boll och mållinje.

Hör just Olof Lundh på TV4 säga det som gör insatsen till en bragd. Holland har sjutton raka kvalmatcher utan poängförlust. Först till VM i Sydafrika, nu till EM i Ukraina/Polen.

Sverige har gått på knäna, bytt vänsterbackar, blivit av med lagkaptenen ”den ende fotbollsspelaren i laget”. Det har till och med talats om att ta tillbaka Lagerbäck. Då förstår ni perspektivet.

Det Erik Hamrén och Marcus Allbäcks Sverige gjorde på Råsunda i kväll är större än stort, men superlativ är vanskliga, jämförelser likaså. Minnen väcks till liv.
Mitt ”Sverige-klart-för-EM-minne” är dubbelbottnat. Total glädje när Polen besegrades i Chorzow  september 2003, Mikael Nilsson och Olof Mellberg stora hjältar, om jag minns rätt. Och så eländets bottenlösa elände när festnatten förvandlades till en vaknatt för vår dåvarande utrikesminister Anna Lindh.

Perspektiv.

Men tisdagen 11 oktober är en glädjens dag. Noll förväntningar, noll EM-tankar, hade själv bara massa play-off i skallen. Typ ”när spelas matcherna?”, ”vilka kan vi få möta?” och ”har vi egentligen i EM att göra?”.

Nu behöver jag bara besvara den sista frågan.

Svaret är givet. Kan vi slå VM-tvåan Holland, kan vi slå vilket lag som helst. Och skit i att Holland ”inte hade något att spela för”.

Det har man alltid.

Sverige spelade sitt första EM 1992. Då som värd och med en semifinal mot Tyskland som vackert facit. EM i Holland/Belgien 2000 vill ingen minnas. Kvartsfinalen i Portugal 2004 mot just Holland, där Mellberg och Ibrahimovic missade straffar, var förmodligen det närmaste ett svenskt landslag har varit världsklass.

Då hade vi Ljungberg, Henke, Zlatan – och Alexander Östlund.

Nu bygger vi på Mellberg, Isaksson, Källström – och Ibrahimovic?

För inte kastar väl han in handduken nu?

Så här tänker jag mig annars en svensk EM-elva nästa sommar: Samma lag som i går.

Beacause, they’re worth it!

3 kommentarer om “Nya hjältar föddes i oktoberkvällen

  1. Det var kanon att se inställningen, det började lite trevande, men sen satte sig spelet och vi fick verkligen se en homogen laginsats när det som bäst behövdes… tack för det!

  2. ”Kvartsfinalen i Portugal 2004 […] var förmodligen det närmaste ett svenskt landslag har varit världsklass.”?

    Ett VM-silver och ett VM-brons är inte mer världsklass än en förlust i en EM-kvart?

  3. En helt fantastisk insats. De orkade ta sig till EM. Isaksson tog det ena inlägget efter det andra. Hela laget försvarade när det skulle försvaras. (Det vill jag se i EM).Och när det fanns chans till kontring, då bara drällde det av svenskar på motståndarnas planhalva. (Det vill jag också se i EM). Det måste vara förfärligt för motståndarna att möta ett lag som spelar som Sverige spelade idag. Fortsätt spela så.

Kommenteringen är stängd.