Herregud, Zlatan & Co fyllde inte ens Ullevi

Klart att det är en dålig siffra, rentav usel. Alla som säger något annat är snett på det. Men: Vad drar vi egentligen för slutsatser?

Danmark-Sverige i fredags sågs av 58 000 tv-tittare. Det var TV4-gruppen som ägde rättigheterna, men valde att sända i Canal Plus Sport 1. Jag vet inte exakt hur många som har tillgång till den kanalen, men att ett svenskt fotbollslandslag, i en landskamp mot Danmark, en EM-säsong, i en match som förbundskaptenen kategoriserat på EM-nivå, inte lockar mer tittare än så är illavarslande.

Jag tillhör själv de svenskar som slavar under Idolmonstret på fredagar. Det äts tacos, bryts chockladbitar, tuggas chips och mysas. Det är inte världens bästa program (tycker ens barnen) men konceptet bygger på familjär samvaro.

Fotbollen, med mycket vassare matcher än vänskapslandskamper på Parken, väller över oss – och styr mångas fritidsplanering vilken dag som helst. Kan det vara så att just fredagkvällar är en omöjlig borg att inta?

För inte är intresset för fotbollslandslaget, samma vecka Zlatan och hans bok är på allas läppar, egentligen så iskallt att tv-åskådarna hade rymts på på ett packat Ullevi?

Är 58 000 ett bevis på att betalkanalerna inte längre säljer abonnemang, ens med sport i toppklass?

Handlar det om mättnad? Fel på produkten? Vänskapslandskamper är kass?

Jag har inte det exakta svaret på en enda av de frågorna, men någon måste analysera och dra slutsatser här. Förslagsvis en ordförande i Svenska Fotbollsförbundet, någon kanalchef och liknande.

Jag skulle personligen inte ha något emot om landskamper av den här kalibern sänds på en rikstäckande kanal. Tror faktiskt, helt ärligt, att det skulle generera flera tittare.

Och … det tipset är helt gratis.

6 kommentarer om “Herregud, Zlatan & Co fyllde inte ens Ullevi

  1. Var skulle då Zlatan & Co hålla till…?

    Spelade in matchen för att se den senare på kvällen, men som tur var spelade jag in Canal+ Sport HD och där visades det något helt annat.

  2. Kanske var bra att inte fler såg eländet, då finns förmodligen intresse kvar hos ”de andra” för Sveriges matcher i EM. Sverige känns som en enda stor trögvänd tanker på väg rätt in i dimman… noll rörlighet, noll initiativförmåga… spelarna ser helt enkelt tunga och ångestfyllda ut så fort de har bollen, och de ser ofta oförberedda ut när de väl får en passning. De/vi ”58000” som tittade kan mycket väl känna någon form av lidande av det det som beskådades (erkännes)… och då hade vi inte sett Englandsmatchen… Hjälp!

  3. Du får nog lägga ihop både Ullevi och gamla Ullevi för att rymma 58000. Ullevi tar väl bara ca 43000 nu.

    Självklart är fredags- och lördagskvällar sämsta tänkbara alternativ. Man har gäster, man är bortbjuden eller äter själva en god middag. Inte fan har man någon chans till fotboll då…

    De flesta har mer än en TV, så Idoltramset är nog ingen ursäkt.

  4. Det är alltså fler som tittar på TV4 Sport när de visar bandy. 71 000 tittade på Hammarby – Sandvikens AIK.

Kommenteringen är stängd.