Derby Classico – helt utan vinnare

Helt ärligt, det här var derbyt med enbart förlorare. Jag tänker på Mikael Dyrestam, Wanderson, Gais och Blåvitt. Höll på att glömma Hjalmar Jonsson – och Blåvittklackens trovärdighet.

Hur smart är det att tända bengaler när det egna laget skapar tryck och är på väg mot ett segermål? Hur smart är det att förstöra för den egna klubben som härmed kan räkna med dyrbara böter? Hur smart var det att förstöra festen?

Medan ni funderar på det, kan vi också konstatera att det här var det galna derbyt. Ett derby med två ansikten, fyra blåvita mittbackar och fem domare.

Både Daniel Stålhammar (baksida lår) och Magnus Sjöblom (vad) fick kasta in handduken på grund av skada. Fjärdedomaren Bojan Pandzic tog Stålhammars pipa, Stålhammar blev fjärdedomare och Henrik Bogdan bilades hit i ilfart.

Och vi hade inte spelat mer än 20 minuter innan både Hjalmar Jonsson (framsida lår) och Mikael Dyrestam (baksida lår) tvingats bryta
matchen, med allt vad det innebär i form av störningsmoment för lagkamrater och taktiskt tänk från ledarled.

För Dyrestam blir det förmodligen operation. Det berättade han för mig när spelet fortfarande pågick och Blåvitt forcerade för att nå ett segermål.

Då tände supportrarna (några redan utpekade personer) på.

Och tvingade fram nytt spelavbrott. Samtidigt försvann övertaget och trycket. Jag sammanfattar det som ett mycket avgörande moment i matchen. Det gjorde även Mikael Stahre, förklarade han på presskonferensen.

Wanderson startade andra halvlek lindad efter ett motlägg i första. Han kunde inte spela vidare, vilket till en början innebär missad AIK-match.

Tidigare har Gais uttryckt en förhoppning om att sälja Wanderson under sommarfönstret.

Huruvida skadan påverkar de planerna är för tidigt att sia om.

16 921 är en utmärkt publiksiffra en vacker fotbollskväll. Det är dessutom rekord för Gais på Gamla Ullevi och ger några extrakronor in på kontot.

Jag har sett mängder av Gaismatcher i år. Första halvlek var mot bakgrund av självförtroende, poängutdelning och negativ press den
överlägset bästa i år. Det var energi, mot en energilös motståndare, det var profiler i slag, när motståndarnas stjärnor vacklade.

Att lyssna till Alexander Axén på presskonferensen bekräftade den bild av matchen jag lämnade Gamla Ullevi med. Mervan Celik var fullkomligt lysande, Erik Johansson i samma härad.

Samtidigt gick Blåvitts samtliga spelare på knäna, redan från start. Det var märkligt att se, men IFK var, vilket även Stahre var inne på, helt under isen, när blixtrar blixtrade och knallar knallade.

Det slog aldrig ner på Gamla Ullevi – vi hade våra historier att berätta redan.

Det här var historian om kvällen då två tränare sammanfattade en match utan vinnare.

För Gais har det vänt. I huvudet och i spelet. Men det krävs seger mot AIK på torsdag för att få kontakt med lagen ovanför strecket.

För IFK är 2012 en säsong i ingemansland. Derby är kul, festligt och folkligt. Tabellen är urusel blåvit läsning.

Jag vet inte hur vi skall attackera det, men jag tycker någonstans att vi bör kunna ställa högre krav på en spelare som Pontus
Farnerud. Fotboll är ett lagspel och han är beroende av hur laget fungerar, men jag ser gärna mer offensiva försök, lite fler öppnande passningar. Vi kan kalla det mod, i kombination med all den klokskap du besitter, Pontus.

***

Och så förstås: Tack Arne Hegerfors, för alla fantastiska referat. Du är min idol i alla fall.

19 kommentarer om “Derby Classico – helt utan vinnare

 1. Andy-Panda:..Blåvitt var sämre i första halvlek, helt korrekt. Dock inte utrullade. I andra ska du och ditt bottenlag vara glada för att det blev ett avbrott, annars hade ni inte fått med er nån poäng, då Blåvitt började ånga på. Det kanske inte blir nån pytt i år, men å andra sidan är vi nog hellre utan den i år än att hälsa på nere i superettan 2013 och framåt, för bättre är inte gajs. ”Man ska inte få hybris bara för att man råkar hamnar på övre halvan EN säsong”.

 2. Conny & Öisaren, är skolplikten avskaffad. Det är inte lätt att förstå era litterära alster.

 3. Den viktigaste matchen vanns på läktaren med 2-0 till GAIS favör, blåvitt gjorde ett rejält självmål med sin bengalbränning och blev helt ut sjungna på läktaren, fram till deras ledningsmål. Motgång passar tydligen inte änglarna. Så skönt att se.

 4. Polisstat lite bengaler come on. Vårt är vi på väg, stoppa matchen för detta är löjligt. Se Italien där ligger eller tät så de knappt kan se bollen men spelar det gör de.
  Vi är blåvitt bäst i världen

 5. Martin: En jävla skillnad på ett rejält pyrotifo jämfört med ett par ströbengaler mitt på läktaren under match då inget speciellt har hänt…

 6. Visst var det bra att Blåvittklacken ropade ”ut med packet” när några få tände bengaler mitt i matchen och hjälpte grönsvart tillbaka. Men väldigt få, om ens någon kommenterar alla de bengaler som tändes utmed hela den nedre blåvita läktaren före avspark. Var det samma fåtal som var klonade då eller?

 7. Pontus Farnerud?
  Krav?
  Jaha.
  Spelar han i Blåvitt?
  Eller är han bara med?

 8. Andy: Ni kan glömma Allsvenskan. Ni kan glömma Wanderson. Ni kan glömma GAIS-gården, ja ni kan glömma alla investeringar som kostar något.

 9. Tråkigt att regelverket är utformat så att 1-2 människor kan förstöra för tusentals. Regelverket måste ändras!

 10. Tagga ned lite Blåvitt. Andra halvlek fram till er smarta klacksektion tänder en bengal var er. Annars hade ni inte mycket.

  Första halvlek totalt utrullade av Gais.

  Ni kan glömma pytten.

 11. DAVE…. GAIS dominerade första så vad gnäller du för ? Oavgjort var rättvist sett till chanserna.

 12. Balkander är så fokuserad på publiksiffror i detalj så han KAN inte skriva det mer positiva ordet UTSÅLT eller FULLSATT eller 17000 åskådare som alla TV- kanalerna redovisar tillställningen.

  Han för sin kamp att haussa rövas siffror så han sväljer alla gratisbiljetter i form av pizza & chokladrabatter och gratis skolklassbiljetter som INTE redovisas korrekt som betalande.

  Drygt 4000 personer skrev denne Balkander följde Häcken- Djurgåden, när det i själva verket bara var 3400 Varav 4-500 djurgårdssupporters. Dessutom minst 1500 gratisbiljetter i form av ovan nämnda gåvor.

 13. Blåvitt dominerade totalt i andra halvlek, det kan inte ens Gais-Balkander blunda för.

  Glöm inte att detta är årets match för Gais, tro jag det när det är tomt på läktarna alla andra matcher de spelar. Katastrofal domarinsats, mängder av felavblåsningar och felavinkningar för offside.

 14. Skulle vara tacksam om du inte skriver om ”supportrarna” och ”Blåvittklacken” som en enhet då de två rikspuckon som brände knappats har stöd av övriga. Läser man tunt på forum och chattar nu efter matchen verkar det vara ett ganska entydigt hat mot de INDIVIDERNA.

 15. Vill berömma domaren som helt oförberedd går in och gör det bra nycket bättre än många av hans mer namnkunniga kollegor. Starkt gjort i det utsatta läget!
  Resultatet var rättvist, lagen hade varsin halvlek, men GAIS borde satt nåt mer mål i första. Mentalt är det ett steg åt rätt håll, men poängmässigt är det inte mycket att glädjas över.
  Vi lämnade för stora ytor på mitten och vänsterkanten. Dom tryckte på gång på gång och Angus hade det inte lätt.
  Beröm ändå till samtliga gaisare som gav allt.

 16. Hur tänker man när man drar igång en bengal när ens eget lag äger spelet??? Hoppas innerligt att de får sitt straff. Sen måste mitt älskade blåvitt bli mer effektiva. Man kan inte bränna så många chanser. Skärpning! Idag var Mervan Celik bäst på plan. Synd att han inte är blåvit…

Kommenteringen är stängd.