Mild om nuläget i Blåvitt

IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild ser sista tio minuterna på dagens träning och bjuder sedan in till kontoret på andra våningen på Kamratgården. Det här talade vi om där under tio minuter.

Hur ser du på IFK Göteborgs situation just nu?

– Ja. Vi hade gärna velat vara högre upp. Absolut.

Nu är ni tolva.

– Mmm.

Hur ser du på den placeringen?

– Nej, vi är inte nöjda med att vara tolva. Det är vi inte. Vi får jobba stenhårt för att bli bättre.

Vad kan man göra i ett sånt här läge, vad gör man?

– Vi tränar på och kör som sjutton hela tiden. Jobbar som bara den varje dag.

Hur upplevde du reaktionerna efter matchen mot Gefle?

– Vad tänker du på då?

Jag tänker på att det var ett satans tryck på er efter 0-5.

– Det var det. Men man väljer alltid sin egen attityd vad man skall ta in och inte. Jag lägger ingen energi på varken media eller något annat. Jag vet inte vad som stod ens, om jag skall vara ärlig. Det som är viktigt det är det som händer här, hur man går vidare efter det. Det vi gjorde var att vi vann och spelade oavgjort efter det.

Vad kan du göra just nu i din roll som sportchef? Tobias Sana försvann ut, Nicklas Bärkroth kom till, finns det andra saker som kan vara i görningen?

– Det är inte som det var förr. Nu händer det saker hela tiden.

Tar ni in någon ytterligare spelare under hösten?

– Det kan jag inte svara på faktiskt. Det vet jag inte.

Du utesluter inte att det kan ske?

– Nej. Det gör jag inte.

Kan det vara någon spelare på väg bort?

– Det kan det vara.

Hur ser du på den totala insatsen hittills under 2012? Vad är det som har varit bra och vad kunde ha varit bättre?

– Framför allt poängskörden kunde absolut vara bättre. Det har funnits ett jäkla go i laget hela tiden. Utifrån är det mer än här. Här kör alla. Det är klart att resultat påverkar. Lite knäckande att man inte vinner matcherna. Vi har varit med om den del olika situationer, men det går inte att lägga fokus på det, eller leta ursäkter. Det är rätt meningslöst. Vi har de poäng vi har. Det är bara att fortsätta på den vägen och köra som vi gör. Då är chansen störst att det ger resultat över tid. Det ser ju du med som tittar på alla träningar, det är ingen som hänger med huvudet. Gefle, visst, men i övrigt är det ingen katastrof.

Hur talar ni inom sporten – ledare och spelare – vad säger ni till varandra?

– Alla vet ju om att vi inte har fått de resultat vi vill. Hade det varit så att vi inte skapade några målchanser och att det inte fungerade och verkligen varit åt andra hållet hade det varit en sak, men så har det inte varit. Statistiskt sett har Malmö skjutit flest skott på mål, sedan kommer IFK Göteborg.

Hur tolkar man ett sådant resultat?

– Statistik kan man tolka precis hur man vill egentligen. Det är i alla fall ganska uppenbart att vi har kommit till avslutslägen. Skall du göra det måste du ändå leverera någonting. Vi har inte fått utdelning och kanske släppt in lite för enkla mål.

Har ni diskuterat förändringar i ledarstab och har du själv funderat på att vad du gör?

– Det gör man hela tiden. För att göra saker och ting bättre. Konstiga frågor! Tror det finns få verksamheter där man analyserar sitt jobb så mycket som man gör inom idrott. Vi gör det varje dag. Vilka kan träna? Vad skall vi träna på i dag? Med vilken belastning? Sedan är ju idrott självförtroende och våga. Det är hela tiden någon som analyserar dig och har åsikter om du är bra eller dålig. IFK Göteborg är en sådan klubb där folk har åsikter. Det är en stor styrka. Det är bara till fördel. Samtidigt blir det naturligtvis påfrestning.

Känner du att den kritik som varit runt laget i år har varit rättvis och korrekt?

– Jag vet inte. Jag har inte koll på det. Jag vet inte vad kritiken är.

Den ligger runt poängen, naturligtvis.

– Får du inte resultat blir det kritik. Så är det. Det är inget konstigt i det. Det vet vi om. IFK Göteborg skall ha fler poäng än vad vi har.

Vad är viktigast inför hösten, nu är ni tolva?

– Att behålla energin och tro på det vi gör. Och ha en arbetsinsats som ligger på den nivån den ska göra. Vi har tillräckligt med kvalitet i laget med duktiga fotbollsspelare.

Mycket i förhandssnacket handlade om de fem spelare ni tog in. Redan då gjordes jämförelser från 98, att det inte fick bli som den gången. Nu är vi i någon slags liknande situation, att det inte riktigt har burit.

– Nej. Nej. Bara när det gäller resultat. Annars är det ingen liknande situation.

Men resultaten har ändå en viss betydelse.

– Du kan inte blanda äpplen och päron.

Känner du att den satsning ni gjorde ändå var rätt?

– Ja. Absolut. Man motiverar alltid varför man gör saker. Sedan utfallet, det får man se vad det blir. Du måste motivera varför du gör som du gör. Summeringen får vi göra efter året. Vad vi kunde gjort bättre. Men … vi har med människor att göra. Det är inte alltid det går som man tänkt sig. Det finns massa olika parametrar. Vi har bra spelare, vi har bra fart, vi har bra träningsmöjligheter. Det finns inget vi kan peka på och säga att det inte räcker.

Om du skulle plocka fram något som varit extra bra den här säsongen, vad pekar du på då?

– Att det är jäkligt bra träningsverksamhet. Klarar man av att hålla uppe den träningsverksamheten över tid tror jag att det kommer bli väldigt bra. Men vi har inte fått de resultaten. Vi har stundtals i matcher gjort det jättebra. Vi har inte klarat av att få helheten.

– Det finns ju ingen i vårt lag som vill missa en markering, eller missat att göra mål när de får en möjlighet.

Känns truppen storleksmässigt ok?

– Ja. Det gör den. Vi har tagit upp tre u-truppspelare som fått A-kontrakt.

Vilka andra spelare sitter just nu på utgående kontrakt?

– Just nu är det Hjalmar (Jonsson), Hannes (Stiller), August (Strömberg) och ”Sella” (Stefan Selakovic).

Talar ni? Hur tänker du?

– Vi har en diskussion. Just nu är diskussionen på ett annat plan. På resultat och vinna matcher.

3 kommentarer om “Mild om nuläget i Blåvitt

  1. Jösses vad meningslöst det måste kännas att intervjua den mannen. Han ger ingenting av intresse. Budskapet är tydligt, precis som vid Risp-affären, ”sköt ert, så sköter jag mitt”. Föraktet mot kritiska supporters (och journalister) lyser starkt igenom. Irritationen är uppenbar när frågan om ledarskap och hans egen roll förs på tal.

    Håkan Mild är en vinnarskalle, men också en tjurskalle. Supporterperspektiv finns det noll av, trots att är anställd av de som lever och dör med Blåvitt. Utan oss fanns inte föreningen.

  2. Håkan Mild, mannen utan konkreta svar. Verkar som om H M är mest intresserad av att hålla sig undan ifrågasättande mediafolk och när han blir tvungen så är han bror duktig på att inte svara! Beror förmodligen på att han är väldigt skyldig till sammansättningen av ett fotbollslag där man satsat allt sitt krut på att värva defensiva mittfältare som inte fungerar tillsammans. När man sedan behöver kraft att förstärka båten försvar och anfall så finns inte den kraften. H M pratar om att ”det är ingen fara” för vi har ju många chanser !! Vilka matcher har han varit på då på sedan i maj ungefär?? Spel för galleriet, vill jag påstå! Har man inget fungerande offensivt mittfält har man heller inget fungerande anfall och gör man inga mål vinner man inga matcher!!
    Avsätt Håkan Mild och tillsätt en konstruktiv person med sunda idéer ! Då kanske vi kan få glädje i laget på sikt!

Kommenteringen är stängd.