Klarsynt av Axén i december

Hittade de här styckena ur en GP Plus-intervju jag gjorde med Alexander Axén i december 2011, några månader efter en allsvensk femteplats, ett drygt halvår innan allt tog en ny, oväntad riktning.

Det finns några klarsynta delar här som är rätt spännande att ta del av i efterhand.

”Hur skulle du beskriva andan i klubben?

– Den andas optimism nu på ett helt annat sätt. Det är stor skillnad sedan jag kom. Man har kanske alltid haft ambitionen men inte riktigt vetat vad som krävs. Nu vet vi vad som krävs och då får vi jobba hårt för att nå dit och inte bara tror att vi har en trupp som skulle kunna var topp fyra, som kanske några satt och sa utan att veta vad det betyder. Vi omsätter bland de tre-fyra minsta i allsvenskan. Det skall egentligen vara helt omöjligt att komma femma.

– I Europa kan du göra tabell efter omsättning. Det slår aldrig fel. Det kan man inte i allsvenskan, som tur är. Så länge det är så gäller det för oss att jobba stenhårt och framför allt öka omsättningen. Det känns som vi är på väg – samtidigt som vi hela tiden pratar om Trelleborgssyndromet: Femma – och sedan åka ur. För så lite skiljer det i allsvenskan. Har du lite stolpe ut och fel spelare skadade kan du hamna i såna problem. Vi skall inte tänka så, men veta att det kan hända. Att vi bara skulle kunna justera lite och sedan bli fyra – det tror jag vi kan glömma. Jag kommer tjata mer än nånsin om att tabellen är helt ointressant.

Du ser ändå en risk att ni åker ur nästa år?

– Nej, inte åker ur. Absolut inte. Det är inte så jag menar. Men Trelleborg spelade bra fotboll och kom femma och tycker att de har ett bättre lag det här året och spelarna tycker att de gjorde det så bra i höst, så rullar det på och så helt plötsligt blir det inte den hösten.

Hur får man spelarna att förstå detta?

– Just där kommer jag använda det exemplet, att de var nöjda. Vi måste jobba dubbelt så hårt. Det kommer kosta dubbelt så mycket, med den insatsen, för att det skall bli bra. Och vi är ett bra lag. Vi skall inte slå ur underläge, men vi kommer inte få några gratispoäng som i år. Vi måste bli dubbelt så bra på allting.”

***

I kväll hålls medlemsmöte om Gais akuta läge på Järntorget.