Hur ser derbyts framtid ut?

Det är ju allsvenskt derby på Gamla Ullevi på måndag. Kanske inte tidernas hetaste, men dock. IFK Göteborg mot Gais, ett tippat topplag mot ett redan avsågat (?) bottenlag. Hur ser derbymatchens framtid ut och vad skiljer numer ett derby från andra matcher? Lyssnar gärna till era synpunkter och tänkte skriva något i ämnet.

För några år sedan fyllde Blåvitt och Öis Ullevi, risken är stor att det dröjer ett tag innan vi får se några fler allsvenska derbyn mellan IFK Göteborg och Gais. Vilka lag spelar framtidens storderby?

35 kommentarer om “Hur ser derbyts framtid ut?

 1. balkander skriver 19 september 2012 kl. 15:18:

  Verkar inte vara en bra grund att stå på om man skall göra ett offentligt uttalande .. sista 10 + ett sammandrag?

  Elfsborg missade en fet chans – Blåvitt missade tre feta chanser. Efter första 15 dog Ellos spel ut – sett till hela matchen.

  Om Blåvitt hade flyt, så var det väl på tiden … Ellos har haft ett väldigt flyt med de som blåser de senaste fem åren i ”skokartongen” …

  Lennartsson hyllar ju dessutom devisen ”det jämnar ut sig i längden …”

  1. Franz: Det var därför jag aldrig skrev något inlägg. Det här var bara ett snällt svar på en kommentar.

 2. Blåvitt är laget:

  Frågan är hur du ser på ordet ”historiskt” …

  Även om Gais har lockat några ”fullsatta” arenor när de har mött Blåvitt, så har säkert ÖIS det dubbla antalet ”fullsatta” arenor i matcherna mot Blåvitt – genom åren ..

  Men det finns ju inskrivet i historieböckerna – så det är bara att slå upp ..

 3. Vad är det för skitsnack att den stora derbypubliken startade med gais-ifk år 2000? Historiskt sett har alltid ÖIS-IFK varit det största derbyt i Götet. Fullsatta läktare på Nya Ullevi var det på 50-60 taln och knökat även på 80-talet mellan ÖIS – blåvitt. Häcken är ju fullständigt iskalla och lär så förbli i många år till. Och skulle Gothia Cup gå med förlust några år, eller till och med gå i graven då är Häcken på sin höjd ett division 2 lag med 100 åskådare. Deb publik dom har nu är endast åskådare, inga fans som sätter färg och stämning på matcherna.

 4. Det verkar som många här tycker IFK-ÖIS är ett större derby än IFK-GAIS. Ni har fel! Gaisarna är fan så många fler än öisarna, både vad gäller publik o historiskt sett! Glöm inte att d var just år 2000 när blåvitt o gais möttes som de riktigt höga publiksiffrorna inleddes i götet. Gais supportrar är dessutom oerhört fanatiska o härliga. Har många goa vänner som är makrillfans. Hoppas o tror de kommer tillbaka inom en inte allt för lång tid

  1. Blåvitt är laget: De publikmässigt största derbyna på senare år har spelats mellan IFK och Öis.

 5. Dim vill jag heller inte möta! Jag vill ha riktiga matcher med puls!! Vi behöver inte derbyn för att dra folk!! Hjärter klappar inte igång mot gais, så e det bara! Det är årets match för dom men vi har 6-7 andra lag som är hetare att slå!!!

 6. @Magnus
  Bra att vara enda gbglag?? E de roligare att möta Sundsvall eller syrianska då??

  Måste vara mycket roligare med så många Gbglag som möjligt!!

 7. Varför detta tjöt om derby?? Kul att häcken är igång och nu kommer öka när dom andra inte finns där!! Det enda riktiga derbyt är mot öis om man pratar publikmässigt!! Jag tycker att det är bra att vi ( Blåvitt ) blir ensamt göteborgslag i allsvenskan!! Vi är ändå det enda laget som drar folk till Gamla Ullevi!!!

 8. Hur vore det om du skriver lite om dina tankar efter matchen igår?

  Debyt om en vecka är knappast det man vill läsa idag.

  Det känns som om bloggen går på riktig sparlåga just nu…

  1. Martin: Såg bara sista tio och ett sammandrag i efterhand. Elfsborg borde ha avgjort i första, tröttnade i andra. Blåvitt hade, för en gångs skull, lite flyt.

 9. ÖIS e på väg tillbaka. Risken är att gais faller ner ännu längre. Trelleborg slutade 5:a i AS 2010 och är nu på väg ur SE. Kanske att gais följer i deras spår. Det är svårt att stoppa ett fallande korthus.

  1. Fredrik: Det finns fler exempel: Kalmar FF, Landskrona, Degerfors. Snarare mer regel än undantag. Inte ens Hammarby har haft det lätt i superettan.

 10. Häcken kommer aldrig att räknas som Gais, Öis och Blåvitt. Även om de är bäst.

  Nästa år är det Gais och Öis.

  Om ett par år är det Gais och Blåvitt.

  Om inte Blåvitt åker ur.

 11. Patrik. Det finns en förklaring till att Häcken och Blåvitt har pengar. De har haft vett att sköta sin ekonomi. Det finns även en uppenbar förklaring till att Gais saknar pengar. Och i viss mån även Öis.

 12. Riktigt tråkigt att vi åker ur och ÖIS ligger där dom gör. Tycker att alians klubbarna tillhör allsvenskan. Men tyvärr är det pengarna som styr och de har Häcken, GAIS och ÖIS saknar dom.

 13. Jag tycker att det är tråkigt för Gbg-fotbollen att Gais åker ur Allsvenskan. Som blåvitare har matcher med derbykaraktär allt sedan Öis åkte ut koncentrerats runt Gaismatcherna. När nu även Gais åker ut och inte väntas tillbaka inom överskådlig tid är det för mig ingen derbykänsla kvar. Kanske det är annorlunda för kidsen men för mig är det tyvärr ett avslutat kapitel. Tråkigt eftersom jag minns Öisderbyna med rysning och glädje. Brasklapp: kanske känslan av detby ändå kommer när vi möter Ellos-bönderna ( i brist på annat).

  1. Christian: IFK-Elfsborg har i vissa stycken redan ersatt IFK-Gais eller IFK-Öis som de stora publikmatcherna på GU.

 14. Med Gais i Superettan kommer IFK att fokusera på Elfsborg och Häcken som rivalitetsmatcherna, det handlar bara om PR.

  Nästa år kommer IFK dessutom att vara ett lag som hänger med i toppen precis som Häcken. Givetvis kommer det att blir nästa säsongs hetaste derby.

 15. häcken väcker ju inga känslor, på deras bortaderbyn i år kan de inte haft mer än 20 pers i klacken?

  Tråkigt för allsvenskan. Får hoppas på att gais o öis

 16. Beroende på hur nära förestående framtiden är så ser svaren olika ut. Jag är dock säker på att för mina barnbarn kommer Häcken – Blåvitt vara det stora derbyt.

  Vare sig GAIS eller ÖIS har tillräckligt stora resurser för att kunna vara ett storlag i framtida Göteborg, samtidigt som BK Häcken har de ekonomiska musklerna, ett attraktivt fotbollslag och en ny arena som gör att de kommer kunna mäta sig med folkets lag (Blåvitt).

 17. Jag tror att de matcherna med mest publik i Göteborg kommer att spelas i Superettan. Tror att Gais och Öis lyckas haussa upp derbykänslan mer än vad Häcken och Blåvitt kommer göra.

 18. Nästa år lär det, som det ser ut nu, bli Öis-Gais som blir det intressantaste derbyt. Kanske inte det som nödvändigtvis drar mest publik. Men absolut det med störst intresse av folk runtomkring. Mycket större rivalitet där emellan än Blåvitt-Häcken.

  1. Anonyme Jonas: Tror du verkligen att ett superettaderby överglänser ett allsvenskt med publiklaget IFK Göteborg som ena part?

Kommenteringen är stängd.