Stahres analys och framtidstankar

Språkade som hastighast med Mikael Stahre efter IFK Göteborgs träning på Skatås i torsdags. Här är hans tankar om AIK-matchen, resten av säsosongen och analysen inför 2013.

***

Din analys från senast?

– En svag insats, vi kom inte upp i aggressivitet, spelade för mycket till fel färg. Känslan är att vi nästan inte skapar någonting, att vi är väldigt trubbiga och fattiga. En kombination av vad motståndaren gör och individuella prestationer. Vi gick in och var jättetaggade och hade en god känsla, samtidigt blev vi inte utspelade. Nej, vi var inte tillräckligt spetsiga och hade trubbiga svärd. Tyvärr.

Vad är viktigast i de tre sista matcherna?

– Energi och aggressivitet.

Vad siktar ni på?

– Att vinna varje match. Som vanligt. När det var tio rundor kvar sa vi att det gäller att ha minst tre lag bakom oss. Vi vann mot Syrianska och Mjällby, hade vi vunnit mot Kalmar och Sundsvall hade vi haft en viss kontakt uppåt. Istället tog vi bara en av sex poäng. Då var det bara ett krasst konstaterande: ha tre lag bakom sig. Att tala om något hade varit hybris. Det är samma nu: Tre lag bakom och komma så högt upp som möjligt.

Korrigeringar och tankar inför 2013?

– Det är klart att vi kommer göra en analys och vi har kommit väldigt långt i den analysen redan nu. Vi behöver inte börja analysen på blankt papper.

Några huvuddrag, vad tar du med dig från 2012 in i den analysen?

– Uppenbarligen inte tillräckligt bra resultat. Det viktiga är att inte bara låta resultaten styra analysen. Resultaten har inte varit tillräckligt bra. Glasklart. Att man ser nyktert på spelet. Det vi presterade där och då, skulle det kunna räcka till att vara med? I många fall, ja. Målskyttet en extremt viktig del, explosiviteten när vi kommer i anfallsspel, att vi blev för offensivt balanserade i försvarsspelet, framför allt i backlinjen när Hjalmar och Dyrestam gick sönder i samma match. Om det var en dålig start från början fick vi börja kompromissa rejält där när det gäller backlinjespelare.

Är det träningsupplägg eller truppkomposition man förändrar?

– Träningsupplägg generellt, svar nej – även om vi säkert kommer ta bort och lägga till några saker. Det var en väldigt stor omsättning i truppen inför den här säsongen. Vi hade nio nya spelare de tre unga inräknade, plus att Haglund och Salomonsson kom i sommarfönstret.

– På något sätt blev det tre nystarter för oss. Träningsstarten i december, när vi startade med matcherna i Copa del Sol och när Pontus Farnerud och Nordin Gerzic kom in senare under försäsongen.

– Dessutom bristande kontinuitet i vissa lägen. Jakob, Philip, Kjetil, Dyrestam, Hjalmar har spelat mittback. Under sommaren hade vi ett par juniorer som inte var A-lagskontrakterade på bänken, nu har vi bara Erik Lund korsbandsskadad. Det är inga bortförklaringar, mer krasst.

Summa summarum, lägre omsättningshastighet till nästa säsong?

– Det kommer det vara, visst är det så. Det är naturligt.

Men också någon spelare ut, någon in?

– Vissa år är det många spelare med utgående kontrakt, man har möjlighet på Bosmanspelare, men visst.

2 kommentarer om “Stahres analys och framtidstankar

  1. EZ: Tror du verkligen att Gerhardsson hade poängterat ”prestation och glädje” om de större delen av säsongen hade balanserat på kvalplats eller inte? Det tro tusan att man säger att man spelar med glädje när allt går ens väg? Jag hade garanterat spelat med glädje om man spelade med medvind och utan press från sponsorer och supportrar (för de finns ju knappt… okej, sponsorer finns väll men de 5000 som dök upp idag lär vi inte se röken av när det vänder och allt blir till det normala igen).

  2. Energi och aggressivitet… Gerhardsson hade poängterat prestation och glädje. Som natt och dag. Säger mycket om respektive klubbars fotbollsfilosofi.

Kommenteringen är stängd.