Bakgrund till krönikan

Skrev de här raderna, som en bakgrund/utkast till krönikan om Mikael Stahre, Håkan Mild och IFK Göteborg i tisdagens tidning, men publicerade aldrig. Kan ändå vara intressant att ta del av. Ni är många som har tyckt till.

”Vi behöver egentligen inte konstla till det. Jag tänker i alla fall försöka undvika det och börjar med att citera klubbdirektören Seppo Vaihela från senaste årsberättelsen. Han skriver (om 2011):

”Fyra raka förluster i inledningen av serien satte dock en prägel på hela året och en ny likadan blygsam placering var inte acceptabelt för någon i föreningen.”

Lite längre ned i texten utvecklar Vaihela saken ytterligare:

”Så att vi blir den klubb som vi numera har som vision om att vara, det vill säga en etablerad europeisk fotbollsklubb som återkommande spelar ute i Europa. Helst i Champions League och minst via deltagande i Uefa Europa League.”

Där har ni självbilden. För 411 dagar sedan förklarade ordförande Kent Olsson valet av AIK:s förre guldtränare på en presskonferens på Gamla Ullevi.

”Det är många som tycker att det är känsligt att välja Mikael Stahre som förstetränare, men nu är det så att vi tycker att det är minst lika känsligt att inte tillhöra toppen av allsvenskan. Vi tror att Mikael Stahre och Magnus Edlund kommer bli det perfekta tränarparet.”

Och Mikael Stahre accepterade:

”Jag skall göra allt för att helt enkelt motsvara de krav och förväntningar som finns i en klubb som IFK Göteborg och helt enkelt leverera framgång.”

För detta ändamål – att undvika att inte tillhöra toppen av allsvenskan – tillsköts stora resurser.

IFK Göteborg har under ledning av sportchef Håkan Mild sedan förra sommarfönstret fastnat för och fått styrelsens godkännande att ta in Emil Salomonsson, Philip Haglund, Daniel Sobralense, John Alvbåge, Kjetil Waehler, Nordin Gerzic, Pontus Farnerud och Mattias Bjärsmyr i truppen.

Åtta etablerade spelare. Åtta spelare vars uppgift förutom att leverera också varit att öka konkurrensen, sporra och göra talangerna bättre.

Resultatet: Sämsta poängsnittet sedan 2002. Och ytterligare en sjundeplats.

IFK Göteborg har 2012 dessutom gjort färre mål under ”fiaskosäsongerna” 2010 och 2011, släppt in fler och har ett avstånd till Europaspel (tredjeplats i allsvenskan) på 17 poäng.

Jag skulle dessutom vilja påstå att ingen – möjligen Jakob Johansson undantagen – av de unga, det framtida kapitalet har, har ökat sitt värde, sitt självförtroende eller tillåtits bidra till helheten.

Hit räknar jag Joel Allansson, David Moberg-Karlsson, Sam Larsson och Jonathan Azulay. Ströchanser. Det är allt. Ett okej förfarande om spelet suttit och poängen flödat. IFK Göteborg har endast vid ett tillfälle vunnit mer än en match på raken. De tre offensiva nyförvärven, Sobralense, Farnerud och Gerzic, har totalt svarat för tio mål, de två defensiva, Waehler och Alvbåge, inte skapat den trygghet som krävs i ett topplag.

Publiksnittet har under 2012 sjunkit med nästan 400 åskådare till 10 493.

Ekonomiskt omsatte fem klubbar mer än IFK Göteborg (103 miljoner kronor) 2011, lag ett till fem i årets allsvenska.”

***

Sedan detta skrevs har Seppo Vaihela valt att lämna uppdraget som klubbdirektör.

24 kommentarer om “Bakgrund till krönikan

 1. Joaz: Hänger med på vad du säger, men jag håller inte med.

  För det första: Jag sa inte att personalkostnader bara är kanslipersonal, jag sa att det var dessa jag menade. För det andra: Höga spelarlöner borgar inte för bra spel. Det måste IFK Göteborg vara ett bra exempel för i år.

  Sen när du säger att omsättning inte bör räknas om det är ett kringarrangemeng; var hade Häcken varit idag utan Gothia Cup? Omsättningen spelar roll… bygger man ett varumärke i sitt varumärke kan man attrahera många utsides finansiärer, så enkelt är det bara.

 2. Kul att GP:s läsarundersökning förra veckan visade att en majoritet av de blåvita vill ha bort Mild och Stahre. Synd bara att det ska krävas en fiaskosäsong för detta. Stahren skulle ju inte varit välkommen från första början på grund av sitt DSM-medlemskap och sitt uttalande ett halvår innan han skrev på för oss: ”Jag kan aldrig tänka mig att träna IFK Göteborg”

  Även i den moderna fotbollen måste man dra en gräns för vilka övergångar som är okej. Från Barca till Real är det inte, inte heller att gå mellan Tottenham och Arsenal osv. I Sverige tittar vi på detta på avstånd och tycker det är charmigt. MEN när vi själva ställs inför samma övergångar då är man bara en dinosaurie om man opponerar sig. Att vara aik:are (alltså verkligen hålla på aik som DSM-Stahre) och gå till Blåvitt ska inte vara OK. Då raderar vi alla skillnader mellan oss och dom. Det blir liksom ingen skilnad mellan aik och Blåvitt. Eller jo förresten det finns en skillnad…. aik skulle aldrig acceptera en liknande övergång i motsatt riktning. De är alltså lite stoltare, medan vi bara är så sugna på framgång att vi säljer vår själ, likt Robert Johnson, för att nå framgång.

  Men men, nu får man väl vara nöjd och glad att de flesta vill ha bort karln på sportsliga grunder. Det är bara styrelsen som ska övertygas också. Och det är ju vad årsmötet är till för!

 3. Är det så att herr Balkander har gått på lite semester(väl förtjänt dock)? Om inte hoppas jag att du försöker kolla upp alla dessa rykten (falska hoppas jag) på twitter om att svarte markus skall vara påväg till aik. Hoppas du kan hitta ngt om detta o kan dementera det.

 4. Vad jag har hört var det långt ifrån det sportsliga som gjorde att risp inte fick vara kvar hela året ut(vilket han borde fått), en ledare i klubben har sagt att det var ngt mellan mild/klubben o risp. Men han vägrade avslöja vad. Men hur stor sanningshalten i detta är vågar jag inte säga men ngt skumt tror jag det är.

 5. Varför inte GP ”hänger” ut/gottar sig i skvaller som exempelvis GT och aftonbladet är jag glad för, det finns det gott om andra tidningar att bläddra i om man vill läsa om sånt. Uppenbarligen var det inte tillräckligt smaskigt om varför en viss person valde att gå och därför lämnar man det ämnet. Det gynnar inte personen ifråga, det gynnar inte föreningen och det kommer inte göra att IFK göteborg spelar bättre som i slutändan jag tror är det viktigaste för de flesta medlemmarna.

 6. Willforce du har missuppfattat. Personalkostnader innebär kostnader för fotbollsspelarna, då de är just personal. Så ju högre personalkostnader du har desto mer framgång kommer du nå.

  Sedan är det enda jag egentligen velat få fram är att även om Häcken har högre ”omsättning” än IFK så har de inte mer pengar att lägga på personalkostnader och kommer därmed i längden att komma efter IFK.

  Att IFK just nu inte lyckas prestera bättre än de gör är alltså gravt underkänt på alla sätt och vis på samma sätt som Häcken får MVG på alla plan i sin satsning.

  Därav är jag av åsikten att vad Häcken omsätter (eller Gais med ett cykellopp) är helt ointressant, det som är intressant är pengarna man har att lägga på spelarkostnader eftersom det är det som kommer avgöra klubbens framtida framgångar.

 7. Säsongen har utvärderats och analyserats vid det här laget, och förhoppningsvis drar man lärdom av misstagen. Backlinjen håller inte, på tok för långsam, hade inte Bjärsmyr kommit in så vet ingen hur det hade slutat. Även ett tvåmanna anfall, med en riktig målskytt måste till, det håller inte med 6-7 mål på bästa målskytt i laget om man avser tillhöra toppen. Låt Mild och Stahre få chansen i vår, men blir det ingen förändring i tabellen till våren, då måste bägge ta konsekvenserna och bytas ut.Efter tio omgångar ska blåvitt tillhöra topp tre.

 8. Mild måste kliva av. Föreningen behöver nytt blod, nytt tänk. Han har suttit sedan 2005. Satsa på din glassverksamhet istället Håkan.

 9. Joaz: Det skall man absolut göra… Då klubben omsätter en miljard. En hög omsättning gynnar faktiskt klubben på många områden. Med hög omsättning blir det enklare att hitta sponsorer. Man har en högre ekonomisk stabilitet, samt att man kan få lån enklare.

  Angående mina personalkostnader; Jag tänkte inte på spelarlöner, då de oftast benämns just spelarlöner. Jag snackar kanslipersonal, advokater osv.

 10. En liten synpunkt på Parklinds inlägg. Varför skulle Blåvitt vara öppna om vad Seppo har gjort för att få lämna? Hur schyst skulle det vara mot Seppo att lämna osmickrande uppgifter om honom som media skulle gotta sig i. Detta skulle kunna äventyra Seppos framtida yrkes karriär.

  Gällande vad Mild skulle ha emot Risp så lär det vara exakt vad alla andra såg i dom matcher han spelade, att han tyvärr är en ganska dålig mittback nuförtiden. Snabbheten och timingen är ju som bortblåst, vilket är jävligt synd eftersom det är en kanonsnubbe med stort Blåvitthjärta

 11. Willforce

  Fast nu glider du väl ändå lite utanför ämnet?

  Du är diskuterar emot men är inne på precis samma linje som mig med Gais cykellopp. Om det går back så vill man naturligtvis inte ha det kvar eller hur? Men om det är en omsättning på 1 miljard och går 2 miljoner plus istället då. Ska man då verkligen säga att Gais har en omsättning på cirka 1.03 miljarder? Det blir liksom bara löjligt. Det är precis som med Gothia Cup, det intressanta är inte omsättningen utan vinsten som kan användas till fotbollssatsningen.

  Det är det som diskuteras och det var det jag bland annat skrev till Balkander om, det är omsättningen utan spelartransfers som är det viktiga (och kring arrangemang) om man på något sätt ska koppla ekonomi till hur konkurrenskraftig en klubb är.

  Du har faktiskt totalt fel när du säger att personalkostnader bara till viss del spelar roll. Det är klart att inga regler utan undantag men all forskning som gjorts på ämnet visar att ju högre personalkostnader du har desto bättre kommer det gå för din klubb. Det är bara att börja strecklösa bloggen ”den osynliga handen” så får du se.

  Det är inte för inte, Barcelona, Real Madrid, Chelsea, Man C och Man U betalar ut de högsta lönerna i världen och därmed dominerar sina ligor.

  Det beror på deras överlägsna personalkostnader..

 12. Alla klubbar har väl kringarrangemeng… Då får du ju räkna bort alla dess ur samtliga klubbar. På vilket sätt gynnar en hög personalkostnad fotbollssattsningen? Till viss del, ja, men över en viss gräns, inte nämnvärt.

  Sen glömmer du ovärdeliga delar i det hela. Tack var GC har Häcken hittat spelare som Waris, Dioh och Dixon, vilket faktiskt ger en hel del även i de spenderade pengarna.

  I ditt exempel med GAIS och cykelloppet missar du en poäng. Varför driva något som går back? Om det går back med 10 mille ett år är det väl inte så farligt med en omsättning på 1 miljard, men om det konstant händer är det ju en brutal felsatsning.

 13. Willforce

  Här kommer en länk:

  http://osynligahanden.blogspot.se/search?q=h%C3%A4cken

  Det är från bloggaren osynliga handen.

  Där ser man det relevanta som kommer till Häcken från Gothia Cup. Alltså vinsten. Sen att Gothia omsätter mycket pengar spelar ju ingen roll för Häckens fotbollssatsning då det inte går till att stärka laget.

  Rent hypotetiskt, säg att till exempel Gais nya Cykellopp börjar omsätta 1 miljard kronor men att det går 10 miljoner minus varje år. Då hjälper det ju inte Gais ett dugg.

  Ska GP då ha krigsrubriker som skriker att det är katastrof att Gais som omsätter över 1 miljard inte vinner Allsvenskan när näst bästa klubb inte omsätter mer än 150 miljoner?

  Nej självklart inte.

  Vad Häcken omsätter med Gothias omsättning inräknad är därför helt orelevant. Vad Häcken omsätter på fotbollen plus överskottet från Gothia Cup är ju det som är intressant.

  Därav har Häcken mindre pengar än IFK ett år då de inte säljer spelare för 20-tals miljoner.

 14. I Osynliga handens blog, kan man läsa mycket om detta med fotbollsekonomi.
  Speciellt kan man här:
  http://osynligahanden.blogspot.com/2012/11/allsvensk-tabell-2012-vs.html

  läsa om den mest intressanta parametern personalkostnad, för de allsvenska klubbarna.
  IFK’s kostnad ligger på fjärde plats efter MFF, Elfsborg och AIK, och strax före HIF.
  Detta innebär att en rimlig placering för IFK över tid borde vara 4.

  Personalkostnaderna som redovisas i tabellen är endast spelare.
  Ganska naturlig eftersom det ju inte hjälper Häcken resultatmässigt att man har en stor Gothia Cup organisation. Först när man spenderar vinsterna på spelartruppen kan man locka till sig nya eller behålla duktiga spelare.

 15. Willforce: Du behöver inte gå i försvarsställning bara för att jag undrade om GC ingick i Häckens siffror. Jag ville bara veta. Där ligger ju 25-30 miljoner varje år och det är ju bara att gratulera till det! Men det blir inte jämförbara siffror då. Häcken omsätter på sin fotbollsverksamhet ca 100 miljoner ett år då de sålt spelare för 30-40 MSEK. Som Joaz skriver ett ännu större underkännande av Blåvitts prestation.

 16. Verkar trots allt inte som att Seppo ”avgick” frivilligt enligt Expressen och Aftonbladet. Istället verkar han ha tvingats bort från klubben av sponsorer. Detta låter väldigt märkligt när marknadsavdelningen UTÅT SETT verkar ha varit enda delen av klubben som verkligen funkat på sistone. Om det nu inte har varit så, varför har ingen fått veta något?

  IFK Göteborg har pratat om att de ska vara en ”öppen förening” men man får en känsla av att det pågår mycket märkliga saker på KG som ingen utanför känner till.

  Vad har egentligen hänt med Seppo och vad har sponsorer för rätt att KRÄVA hans avgång? varför får Mild stanna kvar efter så många misslyckade år? Vad var Milds problem med Fredrik Risp? Det här är bara de frågorna jag kan komma på nu men det finns mycket mer att undersöka uppe i Skatås.

  Snälla Balkander, ta och gräv lite i vad som egentligen händer där uppe eftersom ledningen uppenbarligen inte vill berätta något för sina medlemmar!

 17. Joaz Cruz: Häcken har omsatt mer än IFK de senaste säsongerna… och ja, GC är inräknat i de siffrorna. Trots allt är det BKH som arrangerar detta evenemang.

  Senast Häcken och IFK låg på ungefär samma omsättning, var senast Häcken låg i superettan, om jag inte minns helt fel

 18. balkander
  Jag menar med all välvilja, vad jag förstår har du inte så stor koll på ekonomi? Jag vet att du frågade om eget kapital på twitter för ett litet tag sedan.

  Visst, till exempel Häcken omsatte mer än IFK förra året men det var på grund av att de sålda Mattias R och mittfältaren vars namn jag inte kan stava till.

  Det betyder ju inte att IFK kommer halka efter Häcken för att de ”har högre omsättning”. Ett år där det inte går så bra för Häcken och de inte säljer någon spelare för 20 miljoner är deras omsättning inte i närheten av IFK:s.

  Detsamma gäller HIF, utan spelarförsäljningar så har de betydligt lägre omsättning.

  AIK har också om jag inte missminner mig haft lägre omsättning de senaste åren, de sålde Bangura x2 2011.

  Omsatte verkligen Norrköping mer än IFK förra året?

  Man brukar prata om att det viktiga är att gå plus på driften, det är omsättningen minus spelarförsäljningar och att man då ska ha svarta siffror efter det.

  Sen är det ju inget positivt för IFK, snarare tvärtom. IFK har en ekonomi som minst är top 3 i Allsvenskan och lyckas inte prestera bättre. Gravt underkänt såklart.

 19. Balkander:

  Jag tycker du är ute och snurrar ordentligt kring ungdomarna. Sam Larsson och Joel Allansson har haft problem med skador hela säsongen. Azulay flyttades upp till A-laget i vintras tillsammans med David Moberg-Karlsson.

  Skulle Stahre ha kört hårdare med skadade spelare som Allansson och Sam, menar du? Hade man slängt in Azulay när det redan var pressat läge så hade man nog fått göra som Gais och låta publiken simulera när det blir mål frmaåt. För att ingen kan lura mig att Gais-talangerna som får chansen har förstärkt Gais. Det har bara blivit ett än tydligare respass ned i superettan.

 20. Jag tycker bilden av Mild är lite väl onyanserad.

  Mild är ju ansvarig för truppen och borde kanske inte chansat på att Dyrenstam och Söder skulle hålla sig skadefria och ta det där steget de aldrig gjorde. Att hysen skulle vika ner sig fullständigt var dock inte lätt att förutsäga med tanke på hans hysteriska form åren innan. Sen agerar Mild ju bra när bjärsmyr tas in med facit i hand kring hjalles och dyres skador. Så helt usel är han inte som många får det att låta…. hans fel var att han hoppades för mycket på dyrenstam och söder. Man kan förstå varför, de var ju supertalanger från egna leden, men det var mycket som talade för att de inte skulle hålla. Kanske borde de förstått att tobbes psyke inte passar för att vara kapten, han lade för mycket ansvar på sina axlar istället för att fokusera på sig själv.

Kommenteringen är stängd.