Björklund – en av de största

Lars-Gunnar Björklund är död. Men minnet av hans fantastiska referat och förmåga att trolbinda lyssnare och tittare lever vidare. Tog mig, strax efter jag nåtts av beskedet om Björklunds bortgång, in på Sveriges Radios hemsida för att leta efter klassiska Björklund-referat och hittade direkt det här, när Bernt Johansson 1976 i ensamt majestät cyklar hem Sveriges första guldmedalj i Montreal.

Här intervjuas Lars-Gunnar Björklund med anledning av Sportextras 50-årsjubileum 2011.

God lyssning.

Jag träffade Lars-Gunnar Björklund ett par gånger, dels inför Atlanta-OS 1996, när de svenska brottarna med Torbjörn Kornbakk, Mikael Ljungberg och Tomas Johansson i spetsen, hade mediaträff i Öis klubblokal på Åvägen 17 och vi efter kort introduktion begav oss till Liseberg för femkamp där Björklund – som vurmade för brottningen – var med som representant för Tipstjänst (det hette fortfarande så), dels som konferencier och prisutdelare för Hall of Fame, även det på Liseberg för ett tiotal år sedan.

Lars-Gunnar Björklund hade alltid en berättelse över, en historia att bjussa på.

För mig är Lars-Gunnar Björklund, ihop med Åke Strömmer och dagens Lasse Granqvist, sportradions allra största.

Hans engagemang, berättarteknik och kärlek till orden gjorde varje referat, varje sändning till en upplevelse, oavsett resultat, oavsett idrott.

Lars-Gunnar Björklund blev 75 år.

Hans betydelse för den svenska sportjournalistiken går inte att överskatta.

2 kommentarer om “Björklund – en av de största

  1. Jo han var stor Lars Gunnar Björklund. Minns hans klassiska hockeyreferat tillsammans med Rolle Stoltz.
    Skulle varit kul att höra en längre bit av Björklunds referat av Berndt Johanssons cykellopp. Från det när han rycker ifrån de andra cyklisterna.

  2. Väldigt fint skrivet inlägg. Det är alltid ledsamt när en röst man är uppväxt med inom sporten går ur tiden.

Kommenteringen är stängd.