Gais gasar – Augustsson på väg in

Gais gör en hel del riktigt bra saker just nu. Jag har det största förtroende för det gnetande, knåpande och kontaktutnyttjande nye sportchefen Jonas Lundén ägnar sig åt ihop med tränarna Thomas Askebrand och Dime Jankulovski. I Andreas Augstsson, med en förlutet ”i hela Norden” och en vinnarinställning i matchsitutioner som av motståndare uppfattas som gränslös har Gais en fantastisk första byggsten och – som jag ser det – möjlig lagkapten.

Jag skulle dessutom – och nu svär jag i kyrkan – hävda att Augustsson är en mer komplett mittback än tidigare lagkaptenen och nyblivne cykelloppsgeneralen Fredrik Lundgren. Jag vet dessutom att Björn Andersson kommer ge allt för sin nygamla klubb och ihop med Marcus Översjö och Mirza Mujcic skapa en bra bredd av god superettaklass bland Gais mittbackar. Såvida inte Thomas Askebrand gör som Jan Mak och Benjamin Westman i höstas och låter Mujcic konkurrera med Kenneth Gustafsson som vänsterback.

Som jag har förstått saken finns planer att på att flytta upp mittbacken Marcus Jakobsson från U21-truppen – och då är mittbacksekvationen klar.

***

I anfallsled är krävs nytänk. Från fjolåret återstår i nuläget endast Linus Tornblad – som kan vara på väg till Djurgården – och Joakim Edström, som hoppade in i sju matcher och endast startade en för Gais i allsvenskan. Borta är Peter Ijeh, borta är Wanderson do Carmo. Och Erik Johansson, Eric Bassombeng och troligen snart även Gzim Istrefi och Jonas Lindberg.

Därför är det glädjande att ta del av planerna på att ta in Joel Johansson. Jag vet att ni är några där ute som minns Joels senaste vända i Gais och läser i statistiken att han bara gjorde två mål, och visst, det går inte att snacka bort. Å andra sidan fick Joel Johansson, som är Elfsborgs spelare, växa i Peter Gerhardssons Häckenmylla i fjol och – visade god utveckling på träning och i U21.

Hans något otacksamma roll i truppen av att agera stand in för Waris Majeed

Gais för även samtal med Andreas Drugge, som efter succésäsongen i Trelleborg 2010 (7 mål, 5 assist) haft två tyngre år. Dels som upphaussat nyförvärv i Blåvitt 2011, dels som namnstarkt nyförvärv i Häcken i fjol. Han har två år kvar på sitt kontrakt med Hisingsklubben, men har också – av konkurrensskäl – fått beskedet att han i nuläget är bakom både Martin Ericsson och Dioh Williams i rollen som nummer tio.

För Drugge personligen kan det förstås framstå som ett misslyckande att kliva från allsvensk toppklubb till nydegraderad superettaförening. Jag skulle se det precis tvärtom. I Gais skulle han få speltid, en viktigare roll – och möjlighet att göra skillnad. I Häcken är den ytterst begränsad. Samtidigt skall ekonomin hänga med. Vem vill släppa en välavlönat jobb – om än i skymundan – mot trolig lönesänkning en nivå ned? Jag bara ställer frågan.

Avslutningsvis kan ytterligare en gammal Gaisbekant, Muhammed Abdulrahman, dyka upp på Gaisgården. I så fall ytterligare en i raden av övergångar från svenska mästarna IF Elfsborg.

***

Måste också passa på, så här i juletid, att tacka Studiohisingen för ett smickrande inslag i Juluppesittarkvällen ”BK Häcken och julen”; ett sevärt inslag på alla vis.

9 kommentarer om “Gais gasar – Augustsson på väg in

  1. Tack för all info, Mattias. Du gjör ett riktigt bra jobb med din blogg. Mycket lyhörd och bra snokande.

  2. Herregud, vad gör ni i skolan nuförtiden? Skriv ”dom” om ni inte kan skilja på ”de” och ”dem”!

  3. Även om det handlar om gratisövergångar, så känns det inte helt lugnt att ta in spelare vana vid höga löner. Hur stor del har Gais kvar av de knappt tio mille klubben fick för W och Erik när skulder är avbetalda och intressenterna fått sin del av kakan?

    1. Martin: De pengarna har inget med spelartruppen 2013 att göra. Den budgeten är satt till drygt nio miljoner, varken mer eller mindre. W och EJ balanserar totalekonomin.

    1. J: Superettan är en supertuff serie. Det vet Gais – och nye tränaren Thomas Askebrand om. Därför är det ett måste att bland U21-talang med allsvensk rutin/kompetens.

  4. Även om Augustsson är en ledare på och utanför planen blir han knappast lagkapten, det blir Kenneth Gustafsson… Inte så troligt att han bara kommer in från Elfsborg och blir kapten i GAIS.

    1. …: Helt riktigt. Kenneth är given som kapten. Men Andreas har egenskaper av kaptenskaraktär. 🙂

Kommenteringen är stängd.