Äckligt – och bäst i Sverige

Allsvensk serieledare efter tre  spelade omgångar: IFK Göteborg. Det utskällda, kritiserade, bespottade IFK Göteborg. Det gnisslande, skakiga, fallfärdiga IFK Göteborg. Real Göteborg. Vi skrev om Pontus Farnerud, Daniel Sobralense, Nordin Gerzic, Kjetil Waehler och John Alvbåge. Vi skrev att det inte fungerade och vi skrev som det var. Nu skriver vi igen och det vi skriver innehåller andra ord.

IFK Göteborg 2013 har sedan den allsvenska premiären spelat fyra tävlingsmatcher, IFK Göteborg 2013 har inte släppt in ett enda tävlingsmål sedan dess, IFK Göteborg 2013 är nästintill omöjligt att göra mål på och jag tror inte för ett ögonblick att det har att göra med att de tränar på Härlanda Park, där gräset är som Borås och där fängelset en gång låg.

IFK Göteborg tar inga fångar, ger inte bort några nycklar, men uppträder för tredje gången på raken på exakt det sätt vi förväntat oss.

Det är extremt defensivt, äckligt disciplinerat, minimala ytor och total kontroll.

Det är framgångsrikt, en smula långtråkigt och om ni inte visste vad ordet tålamod egentligen betyder har vi nu svaret.

Västderbyt på Borås Arena hade målats upp som en match där Elfsborg skulle föra, IFK backa hem och sikta på kontring.

Västderbyt på Borås Arena blev en match där Elfsborg förde, IFK backade hem och kontrade.

Jörgen Lennartsson kallade på presskonferensen IFK Göteborgs försvarsspel för Sveriges bästa, det gjorde han rätt i. Mikael Stahre, IFK-tränaren, håller linjen, gillar läget och njuter (i det tysta).

Vi på GP valde mellan John Alvbåge och Kjetil Waehler som bäste IFK-are och fastnade på Alvbåge. Det han gör mellan stolparna i den här matchen – och då  talar vi allt från världsklassräddningar till trygghetsskapande – har IFK inte skådat sedan Kim Christensen.

Således: IFK Göteborg har just nu en målvakt som inte släpper in några mål, en backlinje som inte tillåter några motståndare i straffområdet och ett mittfält gräver vallgravar på egen planhalva.

Låt gå för att David Moberg Karlsson och Tobias Hysén inte fick, gavs och hamnade i allt för många superheta avslutslägen, men de låg på rulle och känner sin roll i helheten.

Det duger inte om de inte gör sitt jobb. Och det skall gudarna (Torbjörn Nilsson och de andra) veta att de gör.

Nästa gång sker det mot Syrianska på torsdag, ett lag som har 0-4 i målskillnad och en plockad poäng efter tre matcher.

Det hårda jobbet och den balanserade defensiven har spridit sig som en löpeld från – skulle jag säga – Jakob Johansson, via Mattias Bjärsmyr, Philip Haglund, Kjetil Waehler och Adam Johansson.

Det är ingen enmansshow. Det är äckligt disciplinerat – och bäst i Sverige.

49 kommentarer om “Äckligt – och bäst i Sverige

 1. Man måste vara realist oxå. Även en fisk på land kan sprattla till lite innan det är över.

 2. Det var verkligen en riktig fotbollsfröjd, att igår få beskåda de båda lirarlagen MFF och Häcken.

  Öisare – klart att ni har svårt att uppskatta segrar, de är ju så sällsynta…

 3. Äh, vi som gillar fotboll räknar inte segrarna om de inte är snygga. Alla kan vara bra om man grisar, tom Norge under Drilloåren. Väx upp, lillebror, och spela med lite finess. Först då har ni nått framgång på riktigt.

 4. Idag kan Öster gå i allvenskserieledning genom att slå BK Röva. Gör som solen, Gå upp i Öster…Ett lag som lirar gladfotboll!

  /Heja Öster

  Det gäller att ta poäng, hur det ser ut spelar ju ingen roll. IFK kanske äntligen insett att de inte kan leva på gamla meriter! att de börjar spela bottenlagsfotboll tyder på det. Det är poängen som räknas!!

 5. @David. Jag har inte sagt någonting om att IFK inte gör fina mål, presterat bättre än på ljusår, och leverar de poäng du förväntar dig.

  Vad jag säger är serien blir tråkig om fler om flera lag börjar spela köttmur defensivt. När jag sett 2 av IFK’s matcher påminner de inte så lite om Trelleborg för några år sedan. De spelad grymt tråkig fotboll, men klarade sig bra i allsvenskan. Sedan plötsligt började de spela gladfotboll för några år sedan. Riktigt underhållande med bollen på mattan. Men spelsättet höll bara några år pga spelarna inte vartillräckligt skickliga och de är nu på någon backgård och lirar boll. Göteborg kanske inte är det skickligaste laget i serien, men lätt det tråkigaste. Om de bär hela vägen till Guld återstår att se, men bara inte andra lag börjar spela samma spel. Ett lag räcker, speciallt om det laget ligger i topp!

  Jag tror faktiskgt IFK kommer 7:a när vi summerar vid säsongens slut.

 6. Tja Chelsea grisade till sig en CL-titel 2012. vakna upp och inse att en framgångsrik fotboll är inte 5000 kortpassningar a´la barca. man måste göra mål för att vinna en fotbollsmatch…

 7. Många verkar känna hatkärlek till Blåvitt. Det var likadant under CL-åren. Fotboll handlar om att vinna. Och hur kan någon inte njuta att se Blåvitts unga spelare sätta fart? Är det roligare att titta på samma spelare om de inte jobbar hem och är taktiskt drillade?

 8. Cleas mas:

  Spela som blåvitt och göra många fina mål? Det hade varit trevligt. Skärp dig!

 9. Grisfotboll. Förbannat tråkigt att titta på, men effektiv. Tänk om alla lag skulle börja spela som IFK. Bedrövligt. Skärp er!

 10. Att vara strateg är inte trist för mig i varje fall. Fotboll handlar om att vinna, inget annat!

 11. Självklart måste det vara hemskt tråkigt att se sitt favoritlag inte komma någon vart mot ett defensivt glänsande IFK Göteborg. Men det är väl lika tråkigt, eller till och med ännu tråkigare, att se sitt favoritlag bli utspelat av ett spelande lag?

 12. CEGE:
  Nu har du nog läst mellan raderna alldeles för mycket …

  Mästarnas Mästare är nog bara du som har uttryckt – ingen annan.

  Att de är Mesta Mästarna vet vi alla … 🙂

 13. CEGE

  Var ser du det? Var står det att IFK är mästarnas mästare efter tre omgångar? Ingen hybris här, bara fakta. Sen att du inte gillar den faktan gör den inte mindre sann.

 14. Vill bara påpeka att Häckens sympatier är i minoritet även på Hisingen.

  Att man bor på Hisingen betyder inte att man håller på Häcken. Det är betydligt fler Hisingsbor som håller på Blåvitt, GAIS och ÖIS än som håller på Häcken.

 15. Ojoj, tre omgångar och IFK är redan mästarnas mästare!
  Kan varken hantera motgång eller medgång. Lite ödmjukhet har aldrig skadat annars får ni äta upp det vid första förlusten.

 16. Ni som ifrågasätter Blåvitts fotboll. Har ni överhuvudtaget koll på att Blåvitt:

  * Gjort flest mål i serien
  * Släppt in minst i serien
  * Mött både fjolårets etta och tvåa på bortaplan.
  * Har lika många poäng som Elfsborg och Häcken har tillsammans.

  Tror knappast att matchbilden kommer att se likadan ut redan nu på torsdag.

  Hur många avslut på mål hade haussade Häcken i seriepremiären? Noll…?

 17. Om man inte håller på Blåvitt är Blåvitts spel skittråkigt, värdelöst och destruktivt just för att man inte håller på dom. Som blåvit supporter njuter man av scenförändringen från förra säsongen då ”gladfotboll” gav ännu en sjundeplats. Lite mer äckelfotboll på Hisingen och de hade tagit guld förra året men där är man väl nöjda med att ta en malmöplats (glada tvåor).

 18. Det är ingen som ifrågasätter att Blåvitt tar poäng, bara att de spelar en fotboll som inte är attraktiv att se på. Personligen spelar jag hellre FIFA än ser defensiv, riskminimerande fotboll. Ett skott på mål per halvlek säger väl allt.

 19. Håller med Hisingsbo, som det ser ut nu ser det ju bättre ut än tidigare iallafall.

  Men som jag ser det har Blåvitt lag nog att kunna spela attraktivare, men vill man ha utdelning varje match och försöka bygga något på lång sikt och inte vara en jojo i tabellen så bör man nog sikta in sig på att köra på gammalt klassiskt manér.

  1-0 betyder 3 poäng, 4-0 betyder 3 poäng. Vad är det som räknas i slutändan? Jag har alltid lyft fram att fotboll är underhållning, och för att vinna publik så ska det vara underhållning på plan. Men att man spelar tråkig fotboll för att man försvarar och kontrar håller jag absolut inte med om, det är som att säga att 6-7 spelare i varje lag spelar tråkigt för att deras roll är att försvara och att de enda som står för underhållningen i en match är två anfallare och två som passar fram. Många mål är inte alltid det som betyder mest för att få publika framgångar, det finns mycket mer.

 20. Hisingsbo:

  I första omgången såg jag ett ”Målkalas” och det var inte till Hisingens fördel.

  Har du över huvud taget berepp om vilka klubbsympatier som förekommer på Hisingen ?

  Enligt undersökningar har lika förbannat Alliansklubbarna betydligt större sympatier även på Hisingen än vad ”Stjärten” har. Så Häcken representerar inte oss Hisingsbor.

  Blåvitt har 48% i Göteborg, GAIS och ÖIS 12% och Häcken betydligt mindre enligt senaste undersökning. Detta måste naturligtvis spelglas i hur mycket tex GP skriver om aktuella klubb.

 21. Hisingsbo:
  Du kanske har missat att IFK har gjort fler mål än vad häcken har mäktat med denna säsong?

 22. Balkander: Det var just att Bjärsmyr är hörnstenen i det här lagbygget som var min poäng.

  Paprika: Jag har aldrig ifrågasatt effektiviteten i disciplinerad defensiv fotboll. Tror IFK har något riktigt bra på gång i år. Efter floppen med försöket att spela attraktiv fotboll förra året är det naturligt att Stahre går tillbaka till en klassisk AIK taktik. Han gör rätt och han kommer säkert lyckas bättre med den taktiken. Men på hisingen ser vi hellre målkalas och målvakter som gör tvåfotare 😉

 23. Jag tror det är för tidigt att dra för mycket slutsatser ännu. Gråvitt har gjort det bra, än sålänge.

 24. Hisingsbo: Hellre 3 poäng med klassisk svensk fotboll än 0 poäng och så kallad modern Hisingsfotboll. Ett mål som är menat som inlägg och blir ett så kallat snyggt mål är värt precis lika mycket som en tåfjutt. Att bara ha mittfällt som till 90% är skolade till anfall verkar vara attraktivare än att behärska rollen till 50-50%. Den moderna fotbollen som Hisingsbor kallar sin fotboll försvinner med importerna, och när man kommer märka att de Europeiska lag som faktiskt behärskar den till fullo ger lektioner till de Hisingen så kommer nog även ni att inse att svenska lag bör göra det som vi är bra på, försvara och kontra. Det jag sett av Häckens spel i år är inte roligt, ni lever i en 2012-bubbla, dags att se utanför den.

 25. Tjernobyl, mordet på Olof Palme … och så den här matchen. Det var jättekonstigt. Så jävla konstigt bara.

 26. Kanske dags för er på Gp-sporten att sluta med era ”hata blåvitt och älska bk röva” kampanj ni kört med nu i flera år. Kommer inte teckna ny prenumeration på Gp förrän ni slutar med er kampanj mot blåvitt.

 27. Snälla kan inte någon förklara vad det är som alla andra lag på jordklotet gör som är så mycket ”roligare” än Blåvitt? Ett tips, se om matchen och räkna antalet långbollar från Elfsborg ty ingen klagar på deras spel.

  Luktar avundsjuka lång väg…
  Var häcken ”roligare” än Blåvitt i premiären?

  1. Ola: Ingen, såvitt jag har kunnat upptäcka, har kallat Blåvitt tråkigt. Resultaten är det som räknas.

 28. EMIL: 3 själar o samma tanke ..

  Det finns inte heller något lag som gjort fler mål.

 29. Stahre har ju sagt i en intervju att han inte tycker fotboll är särskilt roligt, det är bara roligt att vinna. Börjar förstå vad han menar. Det Stahre kallar för fotboll är ju faktiskt inte särskilt roligt bara långtråkigt och destruktivt. Däremot är det effektivt och vill det sig riktigt illa så vinner de SM guld på detta och sedan skall alla lag spela som AIK/IFK 2014. Förhoppningen står till att Bjärsmyr går utomlands igen i sommar då rasar allt som ett korthus.

  1. Hisingsbo: Bjärsmyr är enligt många lagets viktigaste spelare, får bl a Kjetil att växa.

 30. Defensivt är inte meningen, men äckligt disciplinerat är rätt. Blåvitt kunde mycket väl ha vunnit. Alvbåge gjorde EN världsklassräddning (på Ischi’s skott).

  Lägg till 2 st avvinkade frilägen (!!!??) inte lätt för domaren, men å andra sidan missade han 3 solklara gula kort till Ellos i 1’a halvlek …

  0-0 var ganska rättvist tycker. Ellos blev väldigt stillastående många ggr. Eller som mot AIK, massvis med långbollar … men det skriver ingen …

 31. Hej, bara för att det är extremt defensivt skickligt, vilket det var idag, betyder inte det att det är ”extremt defensivt” som du skriver. Viktigt att påpeka detta. Tycker nämligen att Blåvitt ganska orättvist kallas defensivt. Blåvitt hade ju lika många, och vassare, målchanser än Elfsborg.

  1. Emil: I min värld är en framgångsrik defensiv – i det här fallet extremt genomtänkt – lika viktig som, och en förutsättning för ett lyckat anfallsspel/kontringsspel.

Kommenteringen är stängd.