Tack för snabb aktion, AIK

Jag har svårt att hitta en vettig ingång på den här texten. Visst är jag som ni ruggigt laddad inför kvällens Göteborgsderby i superettan mellan Öis och Gais inför uppemot 10 000 åskådare på Gamla Ullevi, visst kan man misstänka att HäckenBP blir ”åka av” nu när Martin Ericsson är tillbaka i startelvan, men hur kommer vi – i ett lite vidare perspektiv – runt det faktum att AIK och IFK Göteborg även skall lyckas göra fotbollsmatch av kvällens avsked av avlidne AIK-målvakten Ivan Turina?

Jag får inte ihop det.

Läser på IFK:s hemsida om spelare som skall vara ”professionella” och ägna sig åt fotboll i 90 minuter.

Det låter lättare än vad jag tror att det blir. Just koncentrationen blir kvällens stora utmaning, långt svårare än det rent speltaktiska.

Pratade med flera IFK-spelare i torsdags, just som beskedet om Ivan Turinas alldeles för tidiga frånfälle nått oss, och just förmågan att fokusera på själva matchen var ett bryderi som återkom.

Tackar åtminstone den kloka själ som vid lunchtid från Black Armys hemsida plockade bort försäljningserbjudandet om nytryckta ”Hata Göteborg”-tröjor där fem procent av överskottet skulle gå till Ivan Turinas familj.

Denna del i inlägget hade formulerats nååågot annorlunda annars.

***

Jag har här i bloggen och annorstädes de senaste dagarna mottagit reaktioner och åsikter kring GP:s bevakning inför matchen på Gamla Ullevi i kväll. Innehållet från i princip samtliga håll har varit det samma: För lite.

Utan att försvara våra prioriteringar delar jag i grunden uppfattningen om ju mer, desto bättre. Jag gissar att det blir någonstans runt 10 000 på Gamla Ullevi i kväll, vilket är en bra siffra, för att inte säga riktigt bra.

Samtidigt bör man, för att få en helhetsbild, ha med sig att det i skrivande stund har sålts fler biljetter till IFK GöteborgHalmstad på lördag än till Öis-Gais i kväll att – bland annat – Ivan Turinas dödsfall har påverkat vår nyhetsvärdering.

Utslaget på en säsong är det få föreningar eller lag vi bevakar så närgånget som Öis och Gais.

Som tränarna brukar säga, ”det jämnar ut sig i längden, ibland är det stolpe ut, nästa gång är marginalerna på vår sida”.

***

Rent fotbollsmässigt förväntar åtminstone jag mig att IFK ställer upp med i princip samma lag som senast mot Öster (4-1). Det innebär David Moberg Karlsson på topp ihop med Tobias Hysén och Nordin Gerzic eller Emil Salomonsson till höger på mittfältet. Jag lutar kanske lite mer åt Emil för stunden, men ”köper” även Nordin …

***

Med Martin Ericsson tillbaka som ”tia” i Häcken – för det är väl där Peter ”räven” Gerhardsson sätter honom får Hisingsklubben en tydligare uppspelspunkt (om uttrycket ursäktas).  Jag ser avsaknaden av och positionsbytet på Ericsson som den enskilt största förklaringen till Häckens knackiga start. Skall vi säga Oscar Lewicki och Dominic Chatto som defensiva mittfältare och Martin strax bakom Moestafa El Kabir på topp?

***

Jakob Lindström på bänken, alltså. Johan Hedman måste ha gjort starkt intryck på Hans Prytz. Eller missar jag något här?

***

Vad jag har förstått funderar Gais tränare Thomas Askebrand på ett par ändringar i sin startelva. Skall se om jag lyckas luska fram dem lite närmare inpå matchstart. Helt klart är att det inte funkade perfekt mot Östersund senast. Andreas Augustsson och Mirza Mujcic är avstängda. Vad sägs om Björn Andersson och Calum Angus i mittförsvaret?

***

Kvällens publiksiffror:

AIK-IFK Göteborg: 32 000

Öis-Gais: 10 500

Häcken-BP: 1 700

6 kommentarer om “Tack för snabb aktion, AIK

 1. Görbra Gais, äntligen turen på er sida.
  Berodde det på Varbergs Bois-dressen?

 2. 5% av överskottet till Turinas familj?
  Generöst, vill jag lova…

  Sen var det säkerligen ingen ’klok själ’ (finns det någon?) hos BA, som agerade. Snarare ett samtal från FB.

  1. BA har tagit avstånd från och bett om ursäkt bland annat på officiella twitterkontot.

 3. Put your money where your mouth is??

  ”Forslind skriver:

  27 mars 2013 kl. 11:20

  Häcken VS Blowit på Nya Ullevi låter inte hälften så lockande som GAIS VS ÖIS på Gamla även om det skiljer en division. Jag sätter en årsprenumeration på att det senare får högre publiksiffra! Vaför inte en favorit i repris över 17.000 och 5-1

  Gå mot strömmen, följ stimmet!”

Kommenteringen är stängd.