En kväll att minnas

Känner mig helt tom. Vilken kväll, vilken urladdning, egendomligt, respektfullt. Hyllningen till AIK:s avlidne fotbollsmålvakt Ivan Turina blev helt … enastående. Så värdig, så vacker, närmast perfekt.

Samtidigt tragiken, det smärtsamma, det oåterkalleliga.

Vi får aldrig tillbaka den 32-årige tvåbarnspappan, men vi kommer minnas honom och den här kvällen för alltid.

Och så det galna straffutdelandet. Ingen skugga över domaren Stefan Johannesson. Som jag uppfattade var alla tre straffarna korrekt utdömda. Men att AIK missar sina två inom loppet av bara några minuter var sjukt märkligt.

För IFK räckte det inte med 1-0-ledning den här kvällen. Det saknades energi, lågs för lågt, orkades inte komma upp i press. Jag kan tänka mig att det går att koppla till stundens allvar, men är inte säker. Det här var ingen vanlig match, det handlade å ena sidan om liv och död, samtidigt – och å andra sidan – har fotbollspoäng sällan känts så oviktiga.

Jag tror faktiskt att varenda IFK:are för första (och sista) gången kan leva med en förlust mot AIK, just den här kvällen, bara den här kvällen.

Samtidigt uppfattar jag Mikael Stahres uppriktiga besvikelse, inte bara över resultat, utan även insatsen. Den var … seg och innehöll ingen stor fotbollskonst.

Första besöket på Friends Arena avklarat, nästa innebär cupfinal mot Djurgården om 20 dagar.

6 kommentarer om “En kväll att minnas

  1. Tappade en del av tron på IFK den här säsongen. Om man ska bli mästare måste man vara beredd gå över lik i varje match, varje minut. Det är ok om ni inte vill bli mästare och krossa AIK borta men förvänta er inte fullsatta läktare hemma då heller!!!

  2. Bara IFK blir bättre än 7:a så kan man väl loosa lite mot typ de största lagen i allsvenskan MFF, AIK och Elfsborg det kan ju bli en fjärdeplats ändå om bara Stahre slutar brottas på träningarna och tränar upp finliret istället.

  3. Dessutom ska detta vara elitidrott. Det är ”oproffesionellt att leva med en förlust” och ta hänsyn under en match. Det kan man göra före och efteråt, men inte skänka något till en motståndare. I synnerhet inte AIK. Tror knappast att lag som Bayern Munchen eller Manchester U skulle vika ner sig pga yttre omständigheter.

  4. Ja, nog gick tankarna skrämmande nog till 2012. Väldigt många felpass, och ett dåligt försvarsspel. AIK utnyttjade tillfället och använde matchen som en begravningshögtid. Matchen spelas inte då på lika villkor. Tillbaks på ruta ett! När kommer målen?

  5. Du har fullständigt fel. Vi kan inte leva med förluster vare sig mot MFF eller AIK, i synnerhet inte när spelarna bara ställer ut skorna. IFK Göteborg ska inte krypa för AIK. Varenda blåvit spelare verkade bara vara där för att sörja deras målvakt. Otroligt onödig förlust. Fortsätt hylla skitlaget från Solna, gör det.

  6. Vi ska väl inte dra för stora slutsatser om detta otroligt dåliga framträdande på plan under gårdagen, men såg inte matchbilden misstänkt likt ut den mot Malmö? Fast mot Malmö släpte vi inte in en ”massa” mål och klarade med nöd och näppe av 1 poäng. Nä, det krävs lite mer för att kalla sig topplag, lite mer än bra deffensiv (som totalt föll ihop mot AIK). Det var inte svårt att räkna Blåvitts målchanser, är man snäll kan man få det till 1st. Det är inte OK under 90 minuters spel. Det finns inget att skylla på. Klart att första förlusten bör komma någon gång, men fortsätter det så här mot ”bättre” lag så abonnerar nog tamejtusan Blåvitt på 7e platsen i år igen. Vi, fans, har blivit för bortskämda under de första omgångarna och snudd på förlåtit och glömt 2012, nu tar vi skrämmande nog steg mot samma håll. Upp till bevis mot Halmstad!

Kommenteringen är stängd.