Senaste nytt om Blåvitt

Pontus Farnerud värmde upp och gjorde sig beredd för inhopp i helgens match mot Halmstads BK.

– Jag hade fått komma in om det stod 2-0, nu kändes det väl riskabelt. Det är trots allt ett tag sedan jag spelade. Det är fortsatt upp och ned, kändes så där i dag, säger Farnerud.

***

Efter helgens kollaps i samband med HBK-matchen var Philip Haglund åter på benen.

– Det kom som en chock, men nu mår jag bra. Redan efter fem-tio minuter var jag som vanligt igen. Jag har till och med gått upp ett kilo, säger Haglund.

Inga tankar på att byta?

– Jo, faktiskt, efter 80 minuter, men sedan fick jag väl vila ett par minuter och kände mig pigg igen.

***

Kalmar hemma på söndag, Gefle borta på onsdag – och så cupfinalen mot Djurgården söndagen därpå.

– Det är matcher där det sammantaget handlar om att hitta dyrkar mot långsamt spel och försiktigare motståndare. Fart är nycklarna, säger IFK-tränaren Mikael Stahre.

– Kalmar blir en svår match. De har en av seriens bästa defensiva uppställningar plus en hel del offensivt duktiga spelare.

Spelare i fokus är i första hand tremålsskytten Måns Söderqvist, Ismail Silva och nyförvärvet från GaisRomario.

– Det är inte otänkbart att det blir något byte i startelvan, säger Mikael Stahre.

***

Sex spelare i IFK Göteborg har utgående kontrakt. Hittills har Mattias Bjärsmyr och Mikael Dyrestam blivit erbjudna förlängning.

– Det pågår en diskussion med Mattias. Vi har en jättebra dialog. Det finns möjligheter att han blir kvar, säger sportchefen Håkan Mild.

Även i Dyrestams fall pågår diskussioner.

Klubben avvaktar och har inte fattat beslut om huruvida nya kontrakt med Kjetil Waehler, Pontus Farnerud, Hannes Stiller och Sebastian Ohlsson (utlånad till Öis) skall erbjudas.

– Sebastian har gjort det bra i Öis och i Pontus fall har han precis blivit frisk, säger Mild.

***

Skadeläget i truppen är kontrollerat. Tuffast är det för Joel Allansson, som tvingas till två veckor utan fotboll. Fystränaren Fredrik Larsson förklarar:

– Han har vandrande bekymmer med ljumskar och mage. Vi kör en kampanj med mer uthållighet och har i samråd med Leif Swärd beslutat att hålla honom borta från fotboll i två veckor.

I övrigt:

Kjetil Waehler saknades på kollektiva träningen av familjeskäl. Körde fys i gymet på egen hand och är matchklar efter lördagens lårkaka i slutskedet.

Ludwig Augustinsson är inne på sin sjunde vecka efter meniskoperationen och har slängt ortosen och kryckorna.

– Det är först efterr tio-tolv veckor han kan börja jogga. Så här långt har det gått väldigt bra, säger Fredrik Larsson.

 ***

IFK Göteborgs publiksnitt, 12244, efter fyra hemmamatcher är i nivå med budget och en ökning jämfört med fjolårets slutsiffra på 17 procent, uppger marknadschefen Andrej Häggblad.

Högst snitt har AIK, 26 006, följt av Malmö FF, 14 421, och Elfsborg, 12 344.

***

Apropå uppgiften om att IFK:s hedersordförande Gunnar Larsson inte fått plats på hedersläktaren i samband med matchen mot Halmstads BK. Det var efter eget önskemål Larsson bad att få sitta i närheten av bortgångne IFK-profilen Leif Nilssons familj, däribland Gun Nilsson.

***

Arbetet med nästa års trupp pågår för fullt. I söndags såg sportchef Håkan Mild ÅlborgBröndby på plats, på torsdag väntar SilkeborgMidtjylland, dels för att stämma av allsvenskans status och få inspiration, dels för att studera specifika spelare.

– Vi har tid att få ihop en slagkraftig trupp även till nästa år. Det handlar om att låta saker ha sin gång. Spelare finns det. Jag ser en hel del matcher, vi tittar överallt.

***

Efter måndagens händelse på Friends Arena, där IFK-anhängare slet loss och kastade stolar från sin sektion som sånär hade träffat en åttaårig pojke, inväntar IFK besked från den pågående polisutredningen, innan de själva hör de tre inblandade.

-Vårt regelverk reviderades nyligen. Maxavstängning är tre år. Personligen hoppas jag att de får ett så rejält straff det bara går, säger klubbdirektören Martin Kurzwelly.

***

Dagens träningspass genomfördes på gräset på Kamratgården och följdes upp av besök på Heden och Energicupen.

15 kommentarer om “Senaste nytt om Blåvitt

 1. ÖISare: allsvenskan var väldigt rolig och spännande när ni var ett topplag. Derbyna mot ÖIS var sjukt roliga och fyllde Nya Ullevi. Detta kan man ju inte direkt säga om Häcken. Jag hoppas ni får ordning på maskineriet och ångar upp i allsvenskan igen.

 2. Chapeau: Gp har ju ingen skyldighet att skriva om Öis om de inte tycker det genererar pengar, det är jag helt införstådd i. Därför är denna diskussion meningslös, Gp gör som de vill. Jag kan bara rösta med min uteblivna prenumeration.
  Mitt inlägg var skrivet med en blinkning till signaturerna Bra jobbat och Hisingen samt till Balkander själv.
  Vi får nog se över vår självbild lite då vi fortfarande känner oss som dom som lärde er kicka boll (nåja, vi försökte i alla fall) och inte som museiföremål. Tyvärr verkar ni också vara på väg till museihyllan, inte mycket nytt har kommit från Kamratgården sedan Erling härjade i Europa. Egentligen kan man väl säga att ni är som Öis och Gais fast ett par storlekar större. Göteborgsfotbollen genomlider en svår tid.
  Nåväl, nu ska jag sova så jag är pigg imorgon när jag ska lyssna på intervjun med Prytz. Verkar lovande, tack Balkander!
  Vi är fan Öis, det här måste vi palla!

 3. Joe:
  Alla har noterat detta. Även resultatet och den usla publiksiffran. Vem bryr sig? Uppenbarligen väldigt få. Men det är väl GPs fel att ni inte drar 10 000 per match…

 4. ÖISare: tittar man på objektiv data såsom antal supportrar, intäkter, sportsliga resultat osv så får ÖIS proportionellt sett betydligt mer medial uppmärksamhet än vad man förtjänar.

  Jag tycker själv att det är intressant att läsa om ÖIS, men ni är ju lite som ett gammalt slagskepp som tagits ur bruk men som fortfarande väcker visst intresse som muséeobjekt pga att ni en dag för länge sedan var något.

 5. Vill instämma i hyllningskören: bra jobbat och härlig läsning! Det är precis sånt här GP borde ha gjort för många, många år sedan!

 6. Per: För det går ju bättre med Afrikanska värvningar… Se bara på Häcken, satsar man på att täcka halva laget med billiga själlösa leftovers efter att storklubbarna i Europa har vräkt runt så får man ha STOR tur för att ens komma i närheten av tex Waris, men sen är det väll väldigt tunt och tycker inte alls att några Afrikaimporter går upp mot många nordiska spelare. Helt fel tänk, satsa på den svenska ungdomen som faktiskt har en relation till laget och kanske har växt upp med Blåvitt som delmål.

 7. ”Tittar överallt” säger Mild. Det stämmer ju inte alls. Vi tittar endast i norden och betalar överpriser för gamla, trötta, vita spelare eftersom Mild inte har förmåga att hitta någon afrikansk- eller sydamerikansk pärla.

 8. Oj Oj Oj

  Nu vibrerar de få ÖISarna som finns kvar av en manisk avundsjuka när GP skrivit så mycket om Blåvitt.

 9. Underbar läsning. Ett bra exempel på hur en blogg ska användas för att komplettera mer ”traditionella” tidningsartiklar. Korta reflektioner och informationspunkter som är guld värda för en supporter!

Kommenteringen är stängd.