Stahres tankar om finalen

På söndag spelar IFK Göteborg final i Svenska cupen mot DjurgårdenFriends Arena. Om det pratade jag med Blåvitts tränare Mikael Stahre i måndags. Återger detta – några dagar gamla snack – trots allt.

Hur förbereder ni er?

– Förberedelserna startar på fredag. Då har vi lätt träning eller någon form av samling. Sedan åker vi till Stockholm på lördag förmiddag och tränar på kvällen, 17.30 på Friends, och så match på söndag.

– Egentligen är det inga andra förberedelser än inför en vanlig match. Nu tränar vi på matcharenan. Det kan vara bra att få känna på den planen igen. Som jag ser det är det bara en positiv erfarenhet att ha varit där inne tidigare.

Alla vill vinna en titel, vad är det som händer hos spelare och ledare inför en final?

– Det är fantastiskt roligt. Att spela en match som har en direkt betydelse. Det är väldigt få gånger under spelare och ledares karriärer man får spela direkt avgörande matcher. Man kan vinna titlar, men att få spela direkt avgörande matcher, det är få förunnat.

– Det är extremt spetsigt och roligt. Det är i avgörande moment spelare och ledare kan få bilder. Man kanske inte får bilder inför en bortamatch mot Syrianska i en match av 30 …

Vad ser du för bild framför dig?

– Det är vinst. Det är vinst. Det är glädje och fira med supportrar. En titel och stolthet. De bilderna måste man ha.

Att möta Djurgården nu efter tränarbyte, hur påverkar det era förberedelser?

– Jag såg Djurgården förra veckan mot Malmö och när jag som hastigast tittade på vilket lag de hade när jag läste tidningen var det väl ingen större skillnad än deras centrala mittfältare. Det är ett lag som är betydligt bättre än … de kommer klättra i tabellen, samtidigt har de fortfarande släppt in många mål. Det är inte bara så att man trycker på en knapp och så fungerar allt plötsligt. Det är klart att de har större självförtroende i dag än för ett par veckor sedan.

Vad skulle det betyda för dig personligen med en cuptitel?

– Det skulle betyda väldigt mycket. Man måste alltid sätta föreningen och laget främst, det är framför allt för Blåvitt, men för mig … jag håller på med det här för att jag vill vinna. Det har jag varit väldigt tydlig med många gånger. Att veta att man är en match från att spela kval till Europa League i sommar och vinna en titel. Det är därför jag håller på.