Skadedrama när IFK föll

När Öster besegrar IFK Göteborg med 2-0 på Myresjöhus Arena en fredag i maj är det inte bara Växjölagets första seger sedan 2-0 på Häcken 17 april, det är också första poängen på sju matcher – och det är helt rättvist.

Det om Östers prestation och bedrift.

Jag måste omedelbart lyfta fram Mattias Bjärsmyrs skada. Mittbacken, som lett Blåvitt sedan återkomsten i augusti, leddes av planen efter tio minuters spel med en befarad bristning i lårets baksida.

Konvalencensen är i skrivande stund inte känd, nästa match för IFK i allsvenskan spelas 17 juni hemma mot Djurgården.

Bjärsmyr ersattes av Hjalmar Jonsson.

Bara några sekvenser senare landade sedan Tobias Hysén olyckligt efter en luftduell och fick hjälpas av planen, knäet tejpades och Hysén återkom i spel.

I slutskedet såg IFK:s lagkapten ut att ha väldigt ont i sitt knä, han haltade betänkligt, men tog ändå löpningarna, om än med något mindre intensitet än brukligt.

IFK Göteborgs första halvlek var inte bra. Den andra inleddes något bättre, men känslan var att Öster lika gärna kunde gjort 3-0 som IFK 2-1.

Troligen påverkades IFK:s prestation av närheten till cupfinalen. Den matchen spelades i söndags, måndagen var en återhämtningsdag, tisdagen ledig, onsdagen träning på Kamratgården och gårdagen träning i Göteborg och resa till Växjö.

IFK Göteborg ligger kvar på andra plats i tabellen på 21 poäng, men kan redan i morgon vara fem poäng bakom Helsingborg som möter Åtvidaberg på hemmplan.

I första halvlek inträffade en märklig situation. Darijan Bojanic tacklar Adam Johansson med dubbarna före och för gult kort för det. Han får samtidigt ytterligare ett gult kort av domaren Michael Lerjéus och visas ut.

En stund senare, just som spelet återupptas, tillkallas Lerjéus av sin fjärdedomare – och ändrar domslutet. Det andra gula kortet dras tillbaka och Bojanic återvänder i spel.

I stället får Vlado Zlojutro det andra gula kortet.

Adam Johansson tvingas byta i halvtid och ersätts i andra halvlek av Emil Salomonsson.

Domaren får enligt regelboken inte ändra domslut om spelet kommit igång igen.

Blåvitts energi och insats var inte bra i den här matchen. Öster vinner helt rättvist och kliver upp fem pinnhål i tabellen.

Östers första mål görs av mittbacken Mario Vasilj på en hörna. Hörnan nickas ned och Vasilj kan omarkerad bredsida in 1-0.

Det andra målet är ett fräsande vänsterskott av Vlado Zlojutro i en omställning, där Jakob Johansson vikarierar som högerback i Emil Salomonssons frånvaro.

***

EDIT: Talade just med IFK Göteborgs fystränare Fredrik Larsson.

Mattias Bjärsmyr har en bristning i baksida lår och blir borta från spel i tre till fyra veckor.

För Tobias Hysén handlar det om ett uttjänjt ledband på insidan knä. På detta tittar medicinska teamet närmare i morgon.

Adam Johansson fick en känning i vänster lår/ljumske och bytte av det skälet.

Enligt Fredrik Larsson skall både Hysén och Johansson kunna spela mot Djurgården 17 juni, det gäller dock inte Tobias Hysén, som tidigare på kvällen offentliggjorde sitt beslut att tacka nej till landslagsspel här.

***

Enligt GP:s utsände reporter i Växjö ville Tobias Hysén byte när Sam Larsson drabbades av kramp och tvingades till byte.

13 kommentarer om “Skadedrama när IFK föll

 1. Torbjörn Axelsson – vad gör Du för stämningen på vår läktare?! Ingenting! Sådana som dig tar bort stämning o passion…
  Tomte!

 2. Sanningen kommer ikapp IFK. Man har haft lite medstuds, men nu börjar utdelningen komma efter förtjänst. IFK hör nog hemma på plats 7-8 när säsongen avslutas.

 3. Balkander är kung och vill rensa upp bland patrasket på IFK,s läktare, bort med idioterna som dödar fotbollen annars förlorar vi fler matcher än mot Öster, Hysen & Co vill inte spela för dårar & vettvillingar de skiter i allsvenskan då så sluta genast kasta bengaler på värnlösa åskådare både i Tjockholm och i vårt älskade Göteborg, VÄX UPP!

 4. Match fem dagar efter en final måste elitspelare tåla. Svenska lag matchar för lite jämfört med Europa. Men tyvärr är nog sanningen att blåvitt är ett mediokert lag. Kommer inte ha en chans i europakvalet. Laget måste ha bättre mittfält med spelare som kan hålla i bollen och slå rätt passningar.

 5. En match som snabbt skall ses och glömmas som en dålig dag på jobbet, kanske måndag då de spelade som de var bakis efter cupfestandet. Målsättning topp 4 kanske, men det är för mycket tjongafotboll och oprecisa uppspel istället för vårda bollen. Denna veckan har jag även sett HIF och MFF. Vilken skillnad i bolltempo och teknik med snabba vägar till avslut! Gillar HIF´s spel och Per H som är en elfte utespelare i målet. Balkander ger Sobralense bäst betyg och för en gångs skull håller jag med och samtidigt ett besked om övrigas prestationer. Alvbåge lite felplacerad vid första målet och andra såg inte omöjligt ut när JJ agerade staty och bollen visslade förbi honom och Alvbåge. Sam L har varit bra men ibland ser han lite tunn ut. Liksom Söder skall han öka marginalerna i sitt spel. Tränas det aldrig två tillslagsspel på Kamratgården? Mottagning och passning, inte vara för kär i bollen. Synd det inte finns utrymme att spela DMK, RS och TH i samma uppställning. Anfallet nu verkar för ensidigt och ofarligt för en taktisk motståndare.

 6. Göteborg är lika överstattade som Öster är underskattade. Göteborg har fått med sig för många poäng sett till hur man spelar, medans öster har fått för få. Det kommer dock jämna ut sig under hela säsongen och Göteborg slutar 7:a och öster 8:a.

 7. ”Troligen påverkades IFK:s prestation av närheten till cupfinalen. Den matchen spelades i söndags, måndagen var en återhämtningsdag, tisdagen ledig, onsdagen träning på Kamratgården och gårdagen träning i Göteborg och resa till Växjö.”
  Underbart!

 8. He he, låt mig gissa: Ni tyckte att IFK Göteborg är mer än ett mediokert fotbollslag

 9. Nu rycker Helsingborg och kommer sannolikt avgöra serien tidigt! Blåvitt får inrikta sig på topp fyra. Laget räcker inte till i guldstriden i år heller, tyvärr!

 10. Erik, när var du på en match senast!? Var du i Växjö ikväll… Nä, just det!! Du har INGEN aning om vad man tycker på läktaren.. Sorry Erika!

  Kom ut i verkligheten!

 11. Jag (och de flesta andra fotbollsintresserade) har gjort mig löjlig över Balkanders Blåvittbevakning men…respekt för senaste veckans skrivande! Sorry Ante!

 12. Balkander: SNÄLLA, bespara oss dina kommentarer om vår älskade förening… Du har inget förtroende kvar,efter all skit du kastat ur dig i en veckas tid…

Kommenteringen är stängd.