Så kan arenakaos undvikas

Byggåret 2014 blir fotbolls-Göteborgs arenalösning ett getingbo. Var skall exempelvis BK Häcken bo? Jag har några tankar kring detta.

Fakta: Rambergsvallen byter skepnad – från gammal, fallfärdig till skinande, kompakt och brant. Kostnad 130 miljoner kronor. Byggstart i januari 2014. Redo att tas i bruk 2015.

Göteborg har, om inget oförutsätt inträffar, fyra elitklubbar 2014 och två godkända arenor: Ullevi och Gamla Ullevi. Gamla Ullevi tål max tre lag och 45 hemmamatcher, inte fyra lag och 60 hemmamatcher. BK Häcken vill spela på Gamla Ullevi, liksom nuvarande hyresgäster IFK Göteborg, Örgryte IS och BK Häcken.

Cirka 15 matcher måste således ”bort”.

Där finns ett antal lösningar.

1. Låta ”nykomlingen” Häcken spela alla sina matcher på stora Ullevi utifrån ett ”allianstänk”.

2. Låta serietillhörighet styra vilka lag som spelar på GU. IFK Göteborg, BK Häcken och antingen Gais eller Öis. Fjärde lag, antingen Gais eller Öis, spelar alla sina matcher på stora Ullevi.

3. Kombinera serietillhörighet med alliansmedlemskap. Det skulle innebära allsvenska IFK Göteborg och BK Häcken plus Gais. Sedan Öfabs konkurs är endast IFK och Gais medlemmar av Alliansen.

4. Kombinera publikintresse med matchdignitet. Det vill säga prioritera de stora matcherna och flytta ett antal (12-15 stycken) ”mindre” attraktiva matcher till stora Ullevi, som får agera ”slasktratt” här. Det skulle innebära att samtliga lag – IFK Göteborg, BK Häcken, Gais och Öis – kan ha Gamla Ullevi som hemmaarena 2014.

***

Vad säger ni om detta? Och skall IFK Göteborg, som aldrig lockar under 7000 åskådare ”fredas” i det här resonemanget?

***

Got Event beslutar i frågan i samråd med klubbarna. Inget är ännu bestämt. Jag lägger min röst på förslag nummer fyra. Som en utgångspunkt.

17 kommentarer om “Så kan arenakaos undvikas

 1. Som jag förstår inlägget ovan så är ÖIS inte med i alliansen längre.

  Sedan förstår jag inte alla blåvita som nu hatar gp pga gå var kritiska till IFKssupportar efter cupguldet. Jag har alltid tyckt att gp har en objektiv rapportering. Dock att det alltid skrivits mycket mer om blåvitt.

 2. Redaktör balkander vet lika väl som de allra flesta att alliansklubbarna har ett avtal angående spel på GU!
  Vad jag undrar är?
  Vems ärenden går redaktör balkander?
  Är det så att gepe sitter så fruktansvärt bekvämt i Dennis Anderssons knä att ni måste ta upp denna ”icke fråga”?
  Allvarligt talat så är detta något som bör granskas utav allmänhetens pressombudsman.
  Det är väl inte okey att BK Häcken använder GP som budbärare i något som syftar på att flytta på GAIS och ÖIS från en arena som båda klubbarna har avtal och rätt att spela på?

 3. Underlig frågeställning.

  Du klubbar som idag spelar på gamla Ullevi skall naturligtvis vara kvar där om de själva vill. man kan ju inte flytta bort någon bara för att någon utomstående vill tränga sig in.

  Men det kanske löser sig själv.

  Stor risk att ÖIS åker ur och då självmant väljer annat alternativ. Likaså att GAIS kursar eller flyttas ned pga att man inte behåller Elitlicensen.

 4. Låt mig summera Balkander och övriga kommentarer:

  2014:
  Häcken Ullevi
  Blåvitt GU
  ÖIS Valhalla
  Gais – har försvunnit pga KK

  Är det rätt uppfattat?

  Isf, en ganska bra uppdelning utifrån alla aspekter … Divisionstillhörighet, Alliansen eller ej, publiksiffror, ”rättigheter till diverse arenor” etc etc.

 5. Thomas, jag håller med dig. Så varför uppstår det då en debatt kring detta? Jo, för att en GP-krönikör har fått för sig att BKH in på GU kan vara ett alternativ. Varför det? När det, som du så riktigt säger, finns ett alternativ i form av stora Ullevi? Varför ska nödlösningen vara BKH in på GU och GAIS och Öis in på stora Ullevi? Varför en rockad som påverkar två eller tre klubbar när det räcker med en? Jag förstår faktiskt inte resonemanget bakom.
  Eller kan det vara på det viset att det än en gång har fattats ett ”göttebosskt” beslut i något rum som ingen haft insyn i?
  Att jag tog upp Valhalla är väl mer för att det ser så ödsligt ut på stora Ullevi med plats för 40 000 och en tiondel på plats…

 6. Tony, varför skulle förbundet ge dispens för Valhalla, när det finns ett godkänt alternativ tvärs över gatan?

  Häcken till Ullevi, svårare än så är det inte…

 7. Förstår inte problemet. Alla lag har en hemmaarena och en reservarena. När hemmaarenan inte går att använda använder man reservarenan.

 8. Så de matcher som lockar lite folk ska spelas på stora Ullevi medan de som lockar mycket ska spelas på Gamla Ullevi?
  Så om IFK lockar 18 000 mot Elfsborg ska matchen spelas på Gamla Ullevi medan 1800 med Öis ska spelas på stora Ullevi? Var är logiken?
  Det finns ett antal avtal skrivna mellan alliansklubbarna och Got Event. Det är bara att följa dessa. Om det finns krafter som verkar för en annan tingens ordning är det bara att göra såsom man gör i samhället och näringslivet i övrigt: erbjuder en lösning med tillhörande ekonomisk kompensation.
  Eftersom Häcken flyttade sitt hemmaderby till stora Ullevi är ju tanken på spel där inte främmande.
  Fyra alternativ listades men inte det femte och mest naturliga: spel för BKH på Valhalla. ”Det tillåter inte förbundet” blir svaret. Finns det verkligen inte jordmån för dispens EN säsong när ett 130-miljonersbygge är på gång?

 9. Ojdå, drar vi igång detta Gothia cup snack igen. ”Häcken får allt gratis av staden.” ”Varför skall någon ingen bryr sig om få några pengar alls.” Göteborg och Häcken behöver en till fotbollsarena och därför bygger man en. Ingen vill ha plast på den men förstår att kommunen inte vill ha samma fiasko med gräset som det är på GU. Häcken borde dela upp matcherna på GU med Gais och ÖIS. De trista matcherna flyttar man. IFK spelar alla på GU hela säsongen.

 10. BK Röva som så stolt proklamerar ”att man inte e ifrån Göteborg utan ifrån Hising Island”???
  De får väl hitta en plan där då. Finns gott om fina planer. Mitt förslag blir Torslandavallen!

 11. Varför ska häcken förfördelas?
  Deras förmögenhet bygger på stöd från staden, om sedan det är väl investerade pengar från stadens sida, alltså de pengar och ”gåvor” i form av nästintill 0 hyra för många av stadens faciliteter, spelar i detta sammanhanget ingen roll.
  Häcken får nu en ny arena, och får mer pengar investerat i ett arenabygge än något annat enskilt Göteborgslag.
  Dom kan ju välja, spela på Ullevi, likt de andra fick göra, eller spela på ruddalen.
  Hade jag hejat på häcken hade jag valt det sistnämnda. Där kan de bli vana på plastgräs, samt att den arenan är absolut fullgod, med några små modifikationer.

 12. Vi vet ju inte ens om Gais spelar 2014. Elitlicensen är väl inte direkt klar om man ska uttrycka det snällt.

  Då är vi nere på 3 elitlag och ett som kan hålla till på Valhalla.

 13. Blåvitt räddar ekonomin för arenan eftersom gais och öis aldrig har levt upp till budgeterat publiksnitt. Det vore således en ren och skär skandal om Blåvitt får lida pga detta.

 14. Instämmer med föregående talare! Om GU kickar ut ett allianslag för en ettårsgrej tycker jag allianslagen skall bojkotta GU och kräva egen arena. ifk kan få gu men då får ytterligare två arenor byggas. En till gais och en till öis. Varför är häcken värd en egen 130miljonersarena när vi andra måste samsas?

 15. Häcken, som så glatt proklamerar att de inte är från Gbg, kan hålla sig på sin sida älven.
  Var dom spelar sina matcher bryr jag mig inte om. Med största sannolikhet ingen annan heller.

Kommenteringen är stängd.