Kan Häcken vridas rätt?

Först sköt han ett stenhårt skott som var en decimeter från att träffa mig på smalbenet mitt under ett snack med Martin Ericsson på trappan bakom målet, sedan pekade han finger från distans – så nu ger jag igen. Fredrik Björck och alla ni Häckenspelare som mellan varven befinner er i eget straffområde: Se till att markera motståndarna vid inlägg så kommer det här att ordna sig till slut.

Jag vill direkt betona att jag inte har ett dugg emot Björck, som ju anlände från Tromsö inför den här säsongen och väl i princip har spelat varenda minut för Häcken i årets allsvenska.

Däremot, när jag väckte mig själv från sommarens allsvenska slummer för en dryg vecka sedan, tyckte jag mig återigen (Djurgårdsmatchen inget undantag) upptäcka ett bristfälligt agerande vid något så grundläggande som inläggsspel från kanterna.

Utan att strö salt i såren ligger en stor del i den totala Häckenanalysen just där. Oförmåga att göra tre saker samtidigt: Ha kontroll på boll, medspelare och motståndare.

Jag stjäl den iakttagelsen från Häckens huvudtränare Peter Gerhardsson, som i sin tur ”skyller” på den svenska grundutbildningen, här vi till skillnad från exempelvis Tyskland (där man tar bort boll och gubbe utan fingrar emellan) saknar konsekvent förmåga att följa motståndarens sista steg/avgörande drag.

Ett av huvudskälen till det är felaktig vridning av kroppen och så länge vi saknar ögon i nacken kommer det förbli omöjligt att upptäcka motståndarens exakta position när hen befinner sig bakom.

De här insikterna förmedlas dagligen till spelarna på Gothia Park Academy och är alltså inget hokus pokus.

Inte desto mindre avgörande för utgången framöver.

***

För Häckens del väntar division 1-klubben Nyköping i Svenska cupen i morgon onsdag vilket i och med Häckens tabellposition i allsvenskan blir klubbens enda chans att nå Europaspel 2014. Gissar därför att ”bästa laget” kommer till spel i morgon kväll.

Klart är att Kari Arkivuo (cyklade, redo på måndag), Simon Sandberg (ljumske), Tibor Joza (två-tre veckor kvar), Moestafa El Kabir (början av oktober) och Fredrik Björck (febrig inför Djurgården, tränade i går) inte åker med till Nyköping. Samtliga förutom El Kabir och Joza är tillgängliga till måndagens hemmamatch mot Norrköping. Oklart även med Dioh Williams och hans lårkaka.

***

Peter Gerhardsson behöll startelvan internt.

– Det här är en tävlingsmatch. Det finns ingen anledning att ge Nyköping den fördelen att berätta hur vi startar i förväg. Den får du i morgon, förklarade Häckentränaren.

Självklart skulle Häcken ha tagit in en forward redan i vintras och allra senast nu i sommar. Under ordinarie värvningsfönster. Så stor är plånboken, så viktig är positionen. Räkna därför med ytterligare ett namn att spekulera kring inom kort.

***

Stämningen på Gothia Park Academy måste som grupp betraktad anses vara god. Trots sommarens resultatmässiga motgångar.

***

Intervjuade mittbacken Yago Fernandez för GPTV:s räkning och fick intrycket att Häcken – så fort han är spelklar – har tagit in en startspelare. Vem ur trion Björck, Mohammed Ali Khan och Emil Wahlström som blir hans partner återstår att se.

***

Funderar på vad jag tycker om nya uttrycket ”dispensspelare”. Gäller både Yago Fernandez och polsek Mikolaj Lebedynski (anfallare/kantspelare) som är spelklar nu på torsdag. Kan spelaren visa på att vederbörande sökt jobb och inte fått ges dispens utifrån EU-direktiv av Svenska Fotbollförbundet – trots att värvningsfönstret är stängt sedan en en vecka tillbaka.

***

Det är alltså inget fel på Häckens spel.

3 kommentarer om “Kan Häcken vridas rätt?

 1. Förra säsongen hade Häcken ett mittlås som fungerade – med mittbackar som Östberg (våren) och Söderberg (hösten) som styrde. Lewickis fjolårssäsong var enorm, tog de mesta framför mittbackarna. I år först nu, emellanåt, efter skadan under våren, med samma styrka.

  Skulle vara trist om laget inte blir kvar i högsta serien, med sådana intressanta talanger som Simon Gustafsson och Sandber, Zuta och, inte minst Lewicki.

 2. Till mörjos (och Balkander).
  Häckens försvarsspel var (nästan) lika dåligt förra året. Den stora skillnaden är att anfallsspeletvar mycket bättre och därmed effektiviteten framåt. Häckens spelidé tål t ex inte ständiga bolltapp i uppbyggnadsfasen, vilket varit regel i år, för då läcker försvaret som ett såll.

 3. Det är klart att Häcken kan vridas rätt.
  Det är bara att göra som Blåvitt gjorde för ganska exakt ett år sedan.
  Inse att man är ett Bottenlag, anpassa sig efter verkligheten, stänga till bakåt och spela som ett bottenlag.

  Kunde Blåvitt göra det så kan Häcken göra det.

  Ändå konstigt att man efter att ha sett Blåvitt förra året försöka spela Allsvenskt utan försvarsspel tro att man skulle klara av det själva.

  Nu är rollerna i stort sett omvända mot vad de var för ett år sedan.

Kommenteringen är stängd.