Skandalen på Tele2 Arena

Jag har talat med många idrottsledare, men aldrig någon så upprörd som Jonas Lundén, Gais klubbchef, nu på torsdagskvällen. Superettamatchen Hammarby-Gais på Tele2 Arena avbröts efter det att ett 50-tal Hammarbysupportrar tagit sig in på läktarsektionen ovanför Gais supportrar och därifrån kastat ”stolar, mynt, bomber och öl”. Efter överläggningar – först mellan matchdelegat, polis och säkerhetansvarig, sedan med även Gais och Hammarby representerat – beslutades att återuppta spelet. Motiveringen sägs vara att hotet var undanröjt.

”Om inte den här matchen avbröts kommer inga framtida matcher någonsin att avbrytas i svensk fotboll”, dundrar Jonas Lundén. Jag är, på ungefär 50 mils avstånd, benägen att hålla med.

Jämförelserna med ”päronmatchen” DjurgårdenMjällby kommer direkt. Då dömdes Mjällby som segrare med 3-0 i den avbrutna matchen. Enda skillnaden i bedömningen i jämförelse med kvällens händelse är att spelarnas säkerhet tydligare stod i centrum då. Nu handlade de om publiken.

# Min första fråga: Hur lyckades Hammarbysupportrarna ta sig in på Gais läktarsektion?

# Den andra: Hur kan det vara Gais och Gais supportrars ansvar?

# Den tredje – och kanske viktigaste: Hur kan fotbollsmatcher, där ”barnfamiljer gråtandes tvingas lämna arenan springandes” få spelas vidare? När bryts en match för gott? Aldrig mer?

Jonas Lundén igen:

– För mig är svaret givet, vi hade fått segern med 3-0, om matchen inte hade återupptagits. Det här är det största skämt jag varit med om. Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta. Och att vi får höra att ”det är lika mycket Gais fel”. Jag vill inte låta som någon bitter förlorare. Det här handlar inte om fotboll. Det handlar inte om poäng eller avslut på mål. Vi ville verkligen inte spela vidare.

***

Personligen lider jag med Jonas Lundén och de tillresta – och i vissa fall – skadade Gaissupportarna. Kvällens händelse är verkligen beklämmande, smärtsam. Det skall vara säkert att gå på fotboll. Det skall vara roligt att besöka de svenska elitarenorna. Tele2 Arena är en av de allra stoltaste, dyraste och finaste. Nu lyckas en grupp stollar på nytt ödelägga det förtroendekapital det tar år att bygga upp, men endast sekunder att rasera.

Såvitt jag förstått är arrangören, i det här fallet Hammarby, ansvarig för säkerheten. Att säkerheten brast är alltså Hammarbys ansvar. Inte Gais. Gais ville bryta matchen med omsorg om de egna supportrarna och dess säkerhet. Gais var ensamma om det. Gais var inte ute efter ”tre billiga poäng”.

Nu sänds en annan, mycket allvarligare signal. Besökarnas säkerhet är inte viktigare än att uppenbara säkerhetsbrister accepteras, ”blödande barn” och ”kastade stolar” inte skäl nog att blåsa av, packa ihop och gå hem.

Alla, vilket inkluderar Hammarby, polisen, matchdelegat och säkerhetsansvarig, var efteråt överens om att det här gått åt helvete. Och även om vi i grund och botten alla föredrar färdigspelade matcher framför avbrutna KAN det vara så att en gräns passerades här i kväll.

Jag samtalade även strax före midnatt med Gais SLO, Erik Bergqvist, som i sin yrkesroll aldrig varit med om något liknande. Han kallar det intäffade för ett misslyckade, men vill samtidigt undvika ”överord”, hellre ge en samlad, nyanserad bild med eftertanke.

Gais kommer verka för att publicera en sådan under morgondagen.

Eriks egna berättelse från kvällen är ändå värd att ta del av:

”Som jag upplever det kommer ett 50-tal Hammarbysupportar, några maskerade, några inte, in på sektionen ovanför våra supportrar. De rör sig över hela övre etage och märkligt nog regnar det in mynt, tändare och bangers – som smäller på vår sektion. Ett gäng hammarbyare tar sig ned till hörnet av nedre etage. Jag hamnar mitt i. Det gick okej till slut, men jag fick lite grejor kastat på mig, bland annat en stolsrygg, och ett batongslag från polisen av misstag.  Jag blödde från huvudet, men det såg värre ut än vad det var. Jag kände ganska snabbt att det inte vara någon fara. Jag tejpade såret och mår okej nu. Mest trött.”

22 kommentarer om “Skandalen på Tele2 Arena

 1. Helt sjukt hur vissa från bajen förvrider sanningen. Dom påstår att supportrar från GAIS tog sig över och kastade bangers vid deras läktare vilket skulle ha startat allt. Ge mig en enda KÄLLA som kan bekräfta det! Stormningen var planerad och ni hade till och med koderna till säkerhetsdörrarna. Det finns inga ursäkter för det som ni har gjort. Att skylla ifrån sig som småbarn i sandlådan. Ligger ni verkligen på den nivån? Kom inte hit och sprid massa lögner. Det var skönt att se hur de vettiga supportrarna i bajen tog fajten mot ”sina” huliganerna i klubben. Stort cred till er. Fotbollsvåldet hör inte hemma på läktaren. Hoppas ni straffas hårt för all skada som ni förorsakat.

 2. Nu är det ju så att Göteborgsfansen är inte några ”änglar” dom är precis lika räliga som Stockholmsfansen, fast Stockholmarna kanske överglänser i IQ. Göteborgarna hade ju före varit och gjort en raid mot Stockholmsfansen , med minimal verkan. Kanske inte konstigt med en vedergällning.

 3. Tja vad ska man säga, Här är tydligen en som vet vad som hände ”Patrick skriver:
  20 september 2013 kl. 14:18
  Andreas B,
  Det är ett rykte som nu spridds på div. bajensidor. Var du där? Det var jag och de bangers som smällde på hammarbys sida medförde INTE någon reaktion alls från bajenfansen.”
  Verkar som någon sett att det hänt.

 4. Tror ni att ni kan komma till Nya Söderstadion o misshandla folk utanför arenan, attackera barnfamiljer utanför arenan o på arenan o kasta bangers utan att få stå för konsekvenserna??

 5. Andreas B,
  Det är ett rykte som nu spridds på div. bajensidor. Var du där? Det var jag och de bangers som smällde på hammarbys sida medförde INTE någon reaktion alls från bajenfansen. OM det du försöker hävda verkligen skedde, att om det var gaisare som var över och kastade smällare då borde det väl ha blivit kaos på deras läktare??? och folk som försökt få tag på den skyldige??
  Tänk lite..

 6. Jag tycker tyvärr att fallet verkar solklart efter gårdagens match kontra päronmatchen – på läktaren kan rötäggen bete sig hur som helst, bara spelare och matchdelegater fredas. Är det så fotbollförbundets mellan-raderna-tolkning ska uppfattas?

 7. Som svar på fråga 3: Vid päronkastning bryts matcher för gott. Det hände för inte alls länge sedan.

 8. Fotboll skall avgöras på planen, ja. Detta står inte i motsats till att straffa Hammarby. Det hade gått att utrymma arenan och spela vidare efter detta varit klart. Supportrarna måste få straff som känns. Ska bli intressant att följa dif-aik i nästa vecka, kan inte hif säk, ta hand om ujs å gajs, hur skall då man hantera aik…

 9. Skandal!
  Jag blir otroligt ledsen när jag hör att något sånt här. Idioter som förstör för hela sporten.

  Och var höll polisen och vakterna hus? Hammarby betalar väl ändå runt 100 000 kr för polisen…

 10. Givetvis måste Gais få segern i efterhand. Dessa idioter måste vara lätt att identifiera. Stäng av dem på livstid från all fotboll samt att det i detta fall måste utdömas fängelsestraff för våldsamt upplopp, störande av ordning vad vet jag, i vilket fall som helst skall inte en vanlig supporter behöva sätta livet till innan det händer något. Det är en sak när dessa idioter träffas på ett fält för att slåss med varandra, men när de går på vanliga supportrar som bara är där för att de älskar fotboll och sin klubb då är gränsen passerad. Ängel

 11. Jag kan svara på fråga nummer 2 : Att en grupp GAISARE (läs huliganer) tog sig bort till KGB (läs huliganer) och skickade in till deras sektion 2 bangers. Konstigt att du inte nämner det? Är du färgblind?

 12. En riktig jävla skandal. Att inte matchen avbröts finns ju inte. gråtande och blödande barn? Fy! Fan! Blir äcklad

 13. Samma sak skedde i samband med slutsignalen i premiärmatchen på Tele2 mot ÖIS. Enligt exakt det mönster som beskrivs. Ett par hammarbyare hann t.o.m. ta sig fram till ÖIS-sektionen innan polis och vakter reagerade. Likadant med säkerheten på utsidan i anslutning till arenan, det var ingen trygg miljö. Då tystades det ner eftersom det inte påverkade det sportsliga alls. Sen skylldes det på att det var första matchen och att arenan inte var riktigt färdig (naturligtvis inga godtagbara ursäkter). Detta är två månader sedan! Det otroliga är ju att samma säkerhetsbrister kvarstår och att förfarandet kan upprepas och detta på Sveriges modernaste arena.

 14. Bra beslut, fotboll skall avgöras på planen!

  Tror knappast att avbrutna matcher och 3-0 rätt väg att gå för att undvika liknande händelser.

  ”stolar, mynt, bomber och öl” kastades det verkligen ner bomber?

 15. Skandal och fruktansvärt att kasta prylar på oskyldiga människor. Men inte ska matchen avbrytas för det? Som jag fattar det var det lugnt på läktaren när matchen drog igång igen?
  Hellre tömma alla läktare o spela klart matchen i VÄRSTA fall. 50 huliganer ska inte avgöra det sportsliga resultatet.
  Och ja, detta va helt klart värre än att kasta in ett päron på planen.

Kommenteringen är stängd.