Så fixar Häcken tuffa läget

Ja, det är klart att Simon Gustafsons andra varning och efterföljande utvisning var onödig.

Nej, det var inte därför BK Häcken förlorade.

Och ja, laget är åter inblandat i bottenstriden. Det här blir en riktig rysare, in på målsnöret.

Häcken saknade inte chanser mot nästjumbon BP inför blott 1013 åskådare på Grimsta IP denna söndagseftermiddag. Flest vaskade Björn Anklev fram. Häckens högermittfältare hann träffa stolpen ur snäv vinkel, löpa sig fri och avsluta efter Martin Ericssons perfekta djupledsboll i första halvlek och passa (Mika Ojala) i stället för att skjuta då endast sex minuter återstod av matchen.

Som ni märker handlade återigen väldigt mycket om Björn Anklev i Häcken, i det som var tänkt att sätta punkt för spekulationerna om serietillhörighet 2014. Nu spökar superettan vidare för Sonny Karlsson, Peter Gerhardsson och de andra i Häckenstyret ytterligare en tid.

När de här raderna skrivs är Hisingslagets marginal till nedflyttningsplats fyra poäng. Fyra poäng på sex matcher är en väldigt skör marginal och leder oss omedelbart in på återstående spelprogram. Vad känner ni inför Syrianska hemma (utan Simon Gustafson), Gefle borta, Malmö hemma, Elfsborg borta, Halmstad hemma, Åtvidaberg borta?

Syrianska måste ge tre poäng, ett guldjagande Malmö inspirerar vilken fotbollsspelare som helst, ett avhängt Elfsborg, ett Halmstad inblandat i bottenstriden och mittenlaget Åtvidaberg. Svettigt, men inte omöjligt. I fjol tog Häcken elva poäng på de sex avslutande matcherna. Jag utgår från att Häcken spelar i allsvenskan även 2014 – utan kval. Och gissar att utgången mot både Halmstad och Åtvidaberg får betydelse för helheten.

Mot BP valde redan varnade Simon Gustafson i första halvleks sista minut att gå med dubbarna in i duellen som gav honom ett andra gult kort. Jag hade fattat samma beslut om jag vore domare. Trots spel tio mot elva hela andra halvlek var det Häcken som skapade mest, orkade bäst.

Fram till minut 79.

Panajotis Dimitriadis drömträff i Christoffer Källqvist vänstra kom efter snabb omställning, ett rappt väggspel – och blev matchens enda mål.

Nu tvingas Peter Gerhardsson hitta ny lösning centralt på mitten till matchen mot Syrianska. Jag kan tänka mig att han väljer Dominic Chatto och flyttar upp Martin Ericsson ett snäpp i banan igen.

Polske Mikolaj Lebedynski mållös igen. Visst, men jag gillar den här killen. Stark i luften, rörlig, passningssäker och hårt arbetande. Vet inte när Moestafa El Kabir kommer tillbaka, men helt klart är att Lebedynski är en annan spelartyp, men med goda kvaliteter.

Defensivt är Häcken, var förlustfria svit om fyra matcher nu är spräckt, trots allt stabilare nu. Mohammed Ali Khan och Emil Wahlström kanske inte får pris som tidernas bästa mittbackspar i Häcken, men de börjar i rätt ände, ligger rätt, jobbar hårt och minimerar misstagen.

***

Det var inget glimrande Häcken fick oss till livs mot BP, men heller inte håglöst. Dessutom en bekräftelse på hur mycket motivation betyder för resultaten när överlevnad/förnyat kontrakt står på spel.

***

Allsvenskans fem lägsta publiksiffror hittills i år:

1013 BP-Häcken

1135 Syrianska-Mjällby

1204 BP-Kalmar

1386 BP-Mjällby

1414 BP-Halmstad

Det skulle alltså inte påverka intresset negativt om Häcken klarar sig kvar och BP gör Syrianska sällskap ur.

***

Följde CMores uppsnack av MjällbyElfsborg och råkade dessutom slå över från BP-Häcken och se när Lasse Nilsson drog på sig sitt andra gula kort för avslut efter avblåsning och därmed korrekt visats av Strandvallen.

DET var en korkad utvisning och vore jag Jörgen Lennartsson skulle jag tala om det för Lasse.

Vad Jörgen talar med Anders Svensson om i dessa dagar har jag ingen aning om, men Anders sågning av Elfsborgs insats och taktik mot Salzburg i Europa League i veckan föranledde i alla fall CMore-experten Jens Fjellström att misstänka att Lennartsson, i och med Svensson nyskrivna kontrakt, är på väg bort från svenska mästarklubben.

Jag tvivlar. Samtidigt var detta är en möjlig positionering från Sveriges mesta landskagsspelare inför kommande framtida (?) uppdrag i Elfsborg. Att toksåga den egna taktiken och därmed indirekt chefen inför öppen ridå leder annars oftast till eftermäle.

Förvänta er därför nya ronder i spelet om den taktiska och faktiska makten i Elfsborg framöver, särskilt nu när avståndet till topplagen växer ytterligare.

***

Pär Eriksson gjorde mot Elfsborg sitt femte och sjätte allsvenska mål för säsongen. Samtliga sex har prickats in på de senaste fem matcherna och två i segermatchen mot Helsingborg. Kan detta ses som en blåvit hjälp i guldstriden?

6 kommentarer om “Så fixar Häcken tuffa läget

 1. Tony, bra inlägg. Tror att avsaknaden av höga röster på Gerhardssons avgång är pga att 1500 röster räknas som noll i fotbollssammanhang jämfört med 20-30’000 röster i Stahres fall. Vissa lag berör, vissa inte.

 2. Ibland är avståndet mellan ”stabilt” och ”kris” i princip en match. Seger igår och ”alla” hade sagt att BKH har lagt kvalplatsen bakom sig – förlust och ”alla” pratar genast om kval och superettan.
  Men då pratar vi om analysen som görs efter EN match men nu har det ju spelats 24 omgångar. Med undantag för Syrianska – som är tokdåliga på möjliga sätt – så är det få andra lag som har torskat i så många matcher, gjort så få mål framåt och släppt in så mycket bakåt som just BKH har gjort denna säsong.
  Min devis är densamma som analysen efter 2012: Waris. En målspottare av rang vars skor skulle fyllas av El Kabir men det gick inte när han sedermera gick sönder.
  Då framstår BKH som ett hyggligt spelande men resultatmässigt mediokert lag. Om vi andra i Göteborg inte kände igen BKH förra året, så känns de mer bekanta i år.
  Får Gerhardsson inte ut max av sitt lag om ingen längst fram kan göra de enkla målen?
  Och hade vilket annat lag som helst gått från stora silver 2012 till i år elfteplats med vinst i var tredje match hade det skett förändringar internt. Men nu sker inte det vilket jag kan tycka är OK. Förra året krävde många Stahres huvud på ett fat – ikväll spelar hans lag en viktig match om guldet. BKH väljer sin linje och det ska man ha respekt för.

  Vad gäller Anders Svensson kan han med sin bakgrund och sin långa karriär säga sitt hjärtas mening. Om inte han gör det – vem ska då föra talan för det som inte minst alla supportrar ser i match efter match?
  Inom många organisationer slår man sig oftast för bröstet över att ”vi har högt i vårt diskussionstak”. När det ska bli mer konkret och framför allt offentligt väljer dock de flesta tystnaden. Många vill inte riskera att pröva sina åsikter offentligt av det enkla skälet att många sällan eller aldrig har tänkt klart.
  Kanske nöjer sig IFE med att ha fått in 20 mille på EL. Det kommer att kosta fem att vara med i gruppspelet men det är ändå ett plus på 15.

 3. Häcken saknar fjolårets ”flyt”, de andra lagen är i år beredda på vilken typ av motstånd de möter, ingen överraskningseffekt kvar att använda.Förra säsongens stöttepelare, Östberg på våren, Söderberg på hösten, saknades länge i år. Med Ali Kahn borta under våren, blev det mycket kännbart. Nu är han åter, tillsammans med den följsamme Wahlström och samspelet i försvaret fungerar åter. Den här säsongen är inte Ericsson och Makondele ständigt på topp, deras insatser varierar med motståndet. De är bäst när motståndet är bäst – handlar om motivation, gissar jag. De har varit med länge och behöver något extra för att prestera maximalt. El Kabir visade kvalitet så länge han var hel, men tufft spel möts med samma medicin och kroppen klarade nog inte det.

  Till sist – mötet på skamligt tomma Ullevi mot Sparta Prag var årets höjdarmatch i Götet – motivationen var på topp i hela laget, och insatsen klockren – inte minst från veteranerna Ericsson, Makondele och Björck. I den matchen såg det ut som att han hade rätt komplement i mittförsvaret, Tibor Joza, som tyvärr liksom El Kabir skadades i efterföljande derbyt mot Blåvitt. En trist match – för Häckens del.

  Blåvitt ger ett starkt och stabilt intryck i år – Haglund och Johansson anger tonen med sin attityd!
  Mycket roligt att Robin Söder är åter – en härlig lirare!

 4. Jag tror att jag match efter match får vatten på min kvarn, och jag tror att jag var den ende i diverse forum redan i våras spådde ett Häcken på dekis och minns inlägg där jag prata kval och Superettan. Det var då tusan vad man kan ha rätt ibland. En reflektion förresten, och vad gör Häcken till ett intressantare lag I Allsvenskan än BP, inte direkt några publikmagneter… och spelet totalförsvann med Waris flygbiljett, inget direkt skönspel. Men även Allsvenskan behöver Jojolag som agerar statister när för att fylla ut säsongen.

 5. Inte nog med att Simon är borta mot Syrianska… även Björn är avstängd efter sin varning i dagens krampartade 90-minutare.

Kommenteringen är stängd.