Målet som avgjorde IFK:s öde

Så har vi ett bortdömt mål att fokusera eftersnacket på. Jag vill egentligen undvika sådant, eftersom dömt är dömt, men det här var dumt. Ser hur den assisterande domarens flagga åker upp just som inlägget är slaget, men innan bollen når Philip Haglund, som alltså är mannen bakom ”2-2”, blåses spelet av. Vad jag förstår är det inte Haglunds duellspel som får domaren att blåsa frispark för David Elm inne i Kalmars straffområde, snarare Mattias Bjärsmyr.

Såvitt jag kan uppfatta begår Bjärsmyr dock ingen tydlig regelvidrighet, mittbackens ”knuff” på Elm är vardagsmat i ett allsvenskt straffområde – men dumt är dömt.

Det jag framför allt fastnar för är avsaknaden av kraft i Bjärsmyrs rörelse, uppsåtet att sätta Elm ur spel är dock tydligt.

Kalmar FF är oavsett en värdig vinnare. IFK Göteborg skapade för lite och blev inte farligt förrän Pontus Farnerud kom in i början av andra halvlek och ersatte bleke Robin Söder.

Att det sedan skapas en press, reduceras och ordnas ytterligare kvitteringsläge är en naturlig utveckling där Kalmar är rädda om vad de har och IFK flyttar upp både Philip Haglund och slutligen Mattias Bjärsmyr.

Kalmars båda mål i andra halvlek är 1) följden av för långt lag vid omställning (Tobias Eriksson drev bollen 40 meter), 2) utebliven press på bollhållare (Tobias Eriksson) och avslutare (David Elm).

Huvudfrågan för de flesta som läser detta är trots allt given: Är det över nu? Är Malmö FF klara mästare? IFK har fyra matcher kvar och kan maximalt nå 62 poäng. Malmö har inför morgondagens hemmamatch mot Mjällby redan 51 och kan maximalt nå 66.

En rimlig utdelning på Swedbank Stadion i mötena med Mjällby, BP och Syrianska är nio poäng, därmed står IFK:s hopp – vilket jag slagit fast redan tidigare – till Elfsborg och Häcken.

Börjar känna mig tämligen säker på att Malmö behöver gå poänglöst från de matcherna för att Göteborg skall få uppleva första guldfesten sedan 2007.

***

Det är nu konstaterat: IFK Göteborg borta och hemma är två olika lag. Likadant senast mot Halmstad. Det är lite försiktigare, mer bevakande, vilket ställer oerhört stora krav på anfallarna att utnyttja de lägen som ges. Få mot Kalmar – och i flesta fall signerade av Tobias Hysén.

Hans 14:e mål för säsongen (och andra på bortaplan) tillkom efter förarbete av Darijan Bojanic (hoppade in i slutet) och Sam Larsson, vars inspel till Hysén följdes av lysande kroppsfint/mottagning.

***

Efter en vecka med tre matcher på sju dagar är de nu en vecka till nästa batalj för IFK Göteborg, Djurgården borta. Där och då krävs seger och tre poäng för att allsvenska guldstriden skall leva även efter landslagsuppehållet med VM-kval mot Österrike och Tyskland.

***

Mikael Stahre valde Hjalmar Jonsson som ersättare till avstängde Kjetil Waehler. Jag saknade Waehler och är inte alls säker på att Mikael Dyrestam ”borde” spela där. Dels är Dyrestam inte färdigförhandlad för en fortsättning i Blåvitt, dels gjorde Jonsson en klart godkänd insats i dag.

11 kommentarer om “Målet som avgjorde IFK:s öde

 1. Den absolut största skillnaden iår mellan Blåvitt o MFF, är att MFF har 2 spelande ytterbackar. Som dels kan vara spelförande medboll, dels också kan bidra i anfallspelet med sin spelskicklighet. Detta är IFK helt i avsaknad av. I övrigt är det ganska jämnt lagen emellan. Mitt råd är att skaffa en ny ytterback och så får vi hoppas att Ludvig är hel nästa år.

 2. Surt om skåningar vinner och kanske illojalt tyckt men, Mff och HIF har bättre spel än Blåvitt. Saknar vissa typer, Vibe är bra men är ingen Niklas Hult i fötterna, Salomonsson är bra men är ingen Johan Larsson i spelförståelse. Om spelarna i Blåvitt sköter sitt jobb är jag nöjd med en andraplats och SM seger som en bonus pga skånelagen missar poäng.

 3. Får man knuffas i fotboll? Nej! Då lägger vi den här diskussionen i papperskorgen.
  Däremot kanske man kan diskutera varför inte domare generellt dömer mer efter regelboken. Konsekventa domslut skulle underlätta mitt fotbollslidande. Tung förlust igår.

 4. I IFK var Söder borta precis som mot Gefle.
  Adam släppte till som mot HIF.
  Alla måste vara på topp, annars………..

 5. Det är fruktansvärt svårt att redaktörn på allvar!
  Redaktörn representerar en utav sveriges största morgontidningar?
  Men!
  Någon mer ”målad” sportjournalist får man leta efter.
  -när ska du på allvar börja ge oss andra om inte sympatiserar med ifk en någorlunda nyanserad bild utav deras matcher?
  Faktum kvarstår. Jag som prenumerant utav gepe är faktiskt med och bidrar till redaktörns lön.
  COYG!

  1. Tedde: Jag uppskattar att du uttrycker din åsikt. Och jag väljer att inte refusera den. Kom med exempel!

 6. Bjärka har erkännt att det var ett regelbrott.

  Mot AIK fick Gbg ett offsidemål godkänt.

  Sån är fotbollen.

  1. Mats: Visst, frågan nu var snarare om Bjärs – trots sitt uppsåt – verkligen utförde ett regelbrott. En fjösknuff!

Kommenteringen är stängd.