Stahres drag gav … noll

Guld? Nej. Europa? Kanske? Det taktiska? IFK-tränaren Mikael Stahre ville åt ”mellanspelet” och valde därför Sam Larsson framför säsongsstarke Robin Söder. Effekten var en närmast osynlig Tobias Hysén, visserligen ett antal riktigt vassa målschanser till slut, men totalt sett i underkant.

Och så pratade vi straffar och fick till svar att det var rätt av domaren Stefan Johannesson att blåsa, men att straffen som gav 2-1 förmodligen skulle ha varit frispark.

Varken Mikael Stahre eller Per-Mathias Högmo ansåg sig ha sett situationen och gjorde därför inga uttalanden i sakfrågan.

Jag stoppade en bedrövad Hjalmar Jonsson på väg ut från Tele2 Arena och det tog inte många sekunder förrän ”Hjalle” tagit på sig hela förlusten, utan att jag tvingat honom.

– Jag gick på bollen, han petar bollen fort. Jag vet inte om den är utanför eller innanför. Det är ett sekundsnabbt beslut, eller nästan snabbare än så.

Stahre rörde om rejält i grytan, bänkade Emil Salomonsson, flyttade över Adam Johansson till högerbacken och körde in Mikael Dyrestam till vänster. Han valde Pontus Farnerud till vänster och Sam Larsson som nummer tio och fick därmed ett vackert bollägande centralt, men tamare tryck i boxen.

– Ett formbeslut, motiverade Mikael Stahre på presskonferensen och visst såg Söder moloken ut när IFK skulle forcera efter bytet i andra halvlek.

Tobias Hysén har mått oerhört bra av det rakare spel IFK ägnat sig åt i år, krumelurerna mot ett defensivt skickligt Djurgården var inte Hyséns heroglyfer.

Adam Johansson var ärlig i eftersnacket och erkände att samarbetet med Lasse Vibe inte var perfekt. I första halvlek var det på IFK:s högerkant Djurgården anföll, i andra höll Johansson/Vibe stockholmarna stången något bättre – och skapade ett par farligheter. Ändå kan jag inte släppa varför Stahre EGENTLIGEN petade Emil Salomonsson, som varit fantastisk i höst.

Personellt funderade flera i mitt twitterflöde på en backlinje med Salomonsson, Bjärsmyr, Dyrestam och Johansson  och visst … det går att ha synpunkter på det, men under en stund i första halvlek flödade ”Dyre” hyggligt till vänster.

Tyngre i andra halvlek när Philip Haglund skallade ihop med målskytten (till 1-1) Martin Broberg och en stund senare tvingades utgå. Hjärnskakning och läkarbesök i morgon bitti för IFK:s järnman på mitten. Minnesförlust, synbortfall och halvsnurrig i samband med krocken.

Om IFK Göteborg spelade bort sig själva från guldstriden i kväll?

Det är väl inte orimligt att tro.

Vad värre – för Blåvitt – är att även Europa League-platsen är i fara. Både AIK och Helsingborg har häng och kan med en stark slutforcering gå förbi.

***

Jakob Johanssons ledningsmål var lika snyggt som oväntat. Pang – från drygt 20 meter. Och så gjorde Broberg om samma sak i andra. Resultatet … var rättvist.

10 kommentarer om “Stahres drag gav … noll

  1. Det bortdömda målet? Läser inget om det någonstans. Varför blåstes det bort? Jag vet ärligt talat inte. Att straffen är fel är det inget snack om, men live stank det straff så det är på något sätt ett ärligt misstag. Men varför dömdes målet bort?

    1. Petter: Jag gjorde en notering på det i direktrapporteringen, hörde reaktionen från supportrarna, men uppfattade ingen irritation från spelarna. Tidig signal.

  2. ”Man är inte bättre än motståndaren tillåter” är en gångbar sanning som var tydlig i denna match. Taktiskt och tekniskt spel av Djurgården. Om man dessutom har en enögd domare med sig är det lättare att vinna. det hade inte Mff men Häcken vann ändå rättvist.

  3. Ja två det är inte utan att det känns som att laget vek ner sig när det gällde. Men hela säsongen har det dykt upp matcher som präglats av håglöshet. Trist och väldigt frustrerande. En för låg lägstanivå annorlunda uttryckt,

  4. Jag börjar bli riktigt orolig för att vi hamnar utanför en Europaplats. Helt plötsligt fungerar inte mycket och vi har inte något flyt heller, får för många skitiga domarmisstag emot oss (de har man med sig om man har flyt) etc. Ännu mer snöpligt när Häcken faktiskt vann idag, Grattis HÄCKEN! Ni är kvar nästa år, det är ni värda med dagens spel. Tyvärr tar nog MFF hem det, AIK tvåa och vi lyckas få till en tredjeplats med lite röta. Men NÄSTA år, Ett år utan Sobralense (vad gör han ens med på bussen till Stockholm???), då har vi avgjort med tre omgångar kvar 🙂

  5. En liten reflektion! Jag tror att luften gick ur Blåvitt efter seriefinalen mot AIK. Allt tryck låg på denna ”måste match” och vid en vinst där hade man hängt av värsta konkurrenten och de var raka spåret mot SM guld. Malmö hade ju mycket svårare spelschema resonerades de. Sen spelade man lysande den första halvtimmen mot Gefle för att efter det tappa initiativet helt. Andra halvleken förlorade man och sen förluster mot både Kalmar och Djurgården. Visserligen svåra bortamatcher men guldlag måste klara av den pressen. Nej i mina ögon hade Blåvitt allt i egna händer (Malmö tappar ju poäng ikväll) men har spelat bort sig från guldet.

Kommenteringen är stängd.