Som soppa utan spik

Det har varit lite mycket i kväll, därav hålrummet här – tills nu. Vi säger väl som Pontus Farnerud och gratulerar Malmö FF till guldet. Och från skånskt håll kan jag möjligen höra någon, liten reaktion om att GP nu tar sista chansen att hjälpa IFK till ny guldchans.

Det finns nämligen kvar, men bara i teorin.

Och som med allt framgångsrikt krävs en fungerande produkt. Fotbollslag och fotbollsframgång är labilare än något annat. IFK Göteborg har på de senaste tre matcherna, matcher de varje gång gått in till med chans till guld, tagit en poäng.

Den utdelningen har väldigt lite med SM-guld att göra.

Jag ger er förutsättningarna direkt, så kan ni lägga dem åt sidan sedan. För att Malmö FF skall ”tappa” guldet efter kvällens 2-1-vinst mot BP krävs:

* Förlust mot Elfsborg nästa måndag och förlust mot Syrianska i Malmö 3 november.

* Att AIK samtidigt vinner sina tre avslutande matcher mot Norrköping, BP och Helsingborg.

* Eller att IFK tar sex poäng mot Mjällby borta och Norrköping hemma samt tar in fem mål på MFF.

Vill för ordningens skull påpeka att Syrianska i år har tagit en seger på bortaplan. Mot Djurgården i april.

Mot Öster bjöds de drygt 9 000 på läktarna på soppa utan spik, kejsare utan kläder och fotboll utan anfallsfiness. Tobias Hysén talade om katastrof, några andra verkade skämmas och plötsligt står den tidigare ”säkra” Europaplatsen på spel.

Där ligger en och annan budgetmiljon begravd, om man skall tro klubbdirektör Martin Kurzwelly.

***

Individuell IFK-kritik innehåller Pontus Farneruds offensiva försök, Emil Salomonssons frenesi, Philip Haglunds kamp och Jakob Johanssons skott. Och så Hannes Stillers inhopp – för sent för min smak.

***

Min krönika till måndagstidningen.

6 kommentarer om “Som soppa utan spik

 1. Blåvitt har alltid, nåja från Svennis på 80-talet och framåt i alla fall, för det mesta spelat långa bollar över mittfältet och sprungit mycket. Undantag från regeln som tillåtits var när Stefan Rehn fick styra på plan under 90-talet, då blandades långbollandet upp och variationen gav resultat!
  Robert Prytz hade en kort visit på 80-talet, Martin Ericsson tjugo år senare, men de blev aldrig accepterade eller rättare, det spelsättet dög inte här.
  Årets resultat, medaljplats i allsvenskan är bra, grundat på en stark defensiv mur – Haglund, Jakob Johansson – och en målvakt som varit i bra form.
  Och, Hysén och Söder, tillsammans läckert spelande. Men unge Söders alla år med skador och smärtor efter U21 slutspelet, har nog satt spår i hans kropp. Sorry!

 2. Vi har blivit bortskämda i år, tycker inte alls poängen och placeringen speglar vårt spel utan en fjärde 7e plats hade nog varit mer rättvist. Visst, vi har glänst i vissa matcher men det gör man alltid på en säsong. Det här håller inte om vi vill vara ett topplag i år framöver. HUR kan man skapa en laguppställning med två ”dvärgar” mot två ”jättar”, har man överhuvudtaget scoutat motståndarna då? Tror faktiskt att Stahre får se sig besegrad och lämna Göteborg och inse som många andra spelare gjort att Blåvitt är en speciell förening att vara i och alla platsar inte.

 3. Problemet är att blåvitt saknar en spelidé! Man kan inte kämpa ner motståndare i trettio matcher, utan man måste ha kreativa ytterbackar och minst en spelförare på mitten, själva arkitekten i attackerna framåt. Det går inte att kötta sig fram och hoppas på en och annan skarv! Tänk noga genom truppen till nästa år! Laget är allt för beroende av Hysén! Kanske Mild borde bytas ut!

 4. Håller med i mycket och vi vet att det saknas kreativitet bakifrån. Ytterbackarna måste vara kreativa i det spel Stahre förespråkar.
  Söder har tyvärr tappat på sistone och borde inte spelat.
  Mot ett försvarsinriktat lag hade Stiller passat bra.

 5. Det finns EN förklaring till att Blåvitt inte klarar av att föra spelet. Den förklaringen stavas E. Salomonsson och A. Johansson. Det är uppenbart för alla som har sett mer än 5 matcher.

  Fantastiska människor och spelare men den gemensamma nämnaren är att de är på division fem-nivå när det gäller bollbehandling. Hur Adam kan vara aktuell för ett landslag är för mig FULLSTÄNDIGT vansinnigt.

 6. Hej, bra metaforer med spiklös soppa och kejsarkläder. Så har det ju varit en stor del av säsongen. Sannolikt den största förklaringen till det klena åskådarantalet igår. De som jobbar där hävdar nog mer 7.000 än 9.000. Minst 1.000 sponsorstolar samt glest på levande sittplats och ståplats. Trots att man redan betalat struntar man i att gå dit. Man vill inte bli lurad fler gånger. Lova oxfilé och bjuda på halvkall buljong har hänt många gånger. Blåvitt har haft mycket TUR i år, blivit utspelade långa stunder av lag från nedre halvan. Måste vara laget som är enklast att anfalla emot eftersom deras försvarsspel (mittfältet) alltid lämnar spelbara motståndare som sätter press på fyrbackslinjen. Visst är Haglund en kämpe (fler sådana hade behövts) men han är ju överallt och ingenstans! Skulle verkligen vilja höra vilken försvarsidé man eventuellt tillämpar. Att ytterbackarna så sällan utnyttjade de enorma ytorna att gå framåt KAN ha att göra med Stahres tjat om Östers livsfarliga omställningar. Söder passningsprocent? Max 10% går väl till rätt adress! Men han är långt ifrån ensam….

Kommenteringen är stängd.