Får ingen fart på min VM-dröm

Det bästa med idrott är att allt är möjligt. Det sämsta att motståndare har olika kvaliteter. I det här fallet, när svenskt motstånd i VM-slutspelets slutkval skulle avgöras, var Portugal uppmålat som mardröm.

Av mig, av spelarna själva och av i princip samtliga experter.

Vet ni hur Portugal såg på Sverige? Nästan likadant. Vi får nu Cristiano Ronaldo mot Zlatan Ibrahimovic, vi får ett namnstarkt och klubbstarkt portugiskt landslag mot ett – som det nästan allt varit – namnsvagare svenskt.

Vi har noll spelare från Real Madrid, Portugal har tre. Det har ingen från Blåvitt, vi två!

Mycket av det där saknar betydelse när domaren blåser till spel i Portugal fredag 15 november och på Friends i Solna tisdagen därpå (19 november). Att Portugal har en större potential som landslag behöver vi sannolikt inte orda om, att Sverige har problem med sin komposition kräver heller ingen längre diskussion.

Jag kan redan nu ge er de hetaste positionssnackisarna inför dubbelmötet med Portugal (förutsatt att alla svenska spelare är tillgängliga):

Jonas Olsson eller Mikael Antonsson intill Per Nilsson i det svenska mittförsvaret?

Vem ur kvintetten Pontus Wernbloom, Kim Källström, Anders Svensson, Rasmus Elm och Albin Ekdal petas ur truppen? Vilka två lämpar sig bäst mot Portugal?

Och ur lokal synvinkel: Är Tobias Hysén redo och har han i så fall tagit sig förbi Johan Elmander i landslagsrankingen?

Mina svar kommer här: Andreas IsakssonMikael Lustig, Per Nilsson, Jonas Olsson, Martin OlssonSebastian Larsson, Albin Ekdal, Kim Källström, Alexander Kacaniklic – Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander.

En sak vet vi. Det kommer bli åka och som Anders Svensson uttryckte efter Tysklandsmatchen. Hans största styrka som fotbollsspelare är inte att löpa utan boll. Och för er som undrar över Kim Källström. Arbetsinsatsen mot Tyskland var mycket god, en av de bättre under hans landslagskarriär i katagorin ”hårt jobb i defensiven!”.

Helt säkert är att vi står och faller med Zlatan Ibrahimovic. Utan honom har Sverige heller i ett VM att göra. Jag förutsätter att Erik Hamrén väljer att bygga vidare på det mest vitala från det nyss av avslutade VM-kvalet: Albin Ekdals genombrott som tvåvägsspelare, Alexander Kacaniklic hotfulla kantspel, Elmanders energi och Isakssons säkra målvaktsspel.

Jag vill gärna drömma om ett svenskt VM-deltagande i Brasilien.

Jag har bara så förbenat svårt att få den att starta.

***

Avsluta hemma. Bara bra? Som någon konstaterade i eftersnacket till Tysklandsmatchen: Att bortamål räknas dubbelt kan vara en fördel för det lag som avslutar borta och exempelvis får in ett 2-1-mål och når 2-2 totalt.

***

Sverige har vunnit ”omöjliga” matcher förr. Det talar för Sverige.

***

Jag litar på första delen i vad Kim Källström sa direkt efter VM-kvalförlusten (3-5) mot Tyskland i tisdags.

– Det spelar inte så stor roll vilket lag vi får. Det blir tajt oavsett. På pappret känns Portugal som den svåraste motståndaren.

3 kommentarer om “Får ingen fart på min VM-dröm

  1. Portugal har alltid spelat med en fixstjärna, i alla år. Jag minns Eusebio i tårar i England 1966. Det var hans förlust i semin, ingen annans. Där är nyckeln: få Ronaldo ledsen, så tidigt som möjligt. Vilka är de mest tragiska svenska spelarna? Sätt dem på högerkanten. Översätt tragik med tristess, blir kanske lättare då. Tråka ut den vackre madeirianen. Få honom att gråta, åtminstone på Friends.

    Bästa från Penang, Malaysia, där Zlatan är kändis och Ronaldo ett litet knyte i bambuångaren.

  2. Tycker vi kanske borde oroa oss lite mer för högerkanten där man kan räkna med att Ronaldo kommer härja friskt. Lustig+Larsson har sett för darrigt ut i defensiven och då har det inte varit Larsson som har darrat… Skulle gärna se Larsson på backen med Jimmy Durmaz framför (som ju har gjort ganska fina inhopp det senaste).

Kommenteringen är stängd.