Europaplatsen säkrad, men …

IFK Göteborg gör sin bästa säsong sedan 2009, är klart för Europaspel och kan på söndag vinna årets andra titel. Ändå gnager min känsla att det här var året när ett guldläge kastades bort.

Jag vet hur dumt det är att titta i backspegeln, hur lite det tjänar till och jag fick en mörk blick av sportchef Håkan Mild när vi lämnade Gamla Ullevis press- och vip-läktare tillsammans och jag frågade om hans känsla med tanke på ”hur nära de var att vinna serien”.

Negativ fråga, tyckte Mild och jag kan hålla med honom. Delvis.

Vi skall hylla det här laget, lyfta den här årgången för att ha gjort slut på sjundeplaceringar och som Mikael Stahre uttryckte på presskonferensen ”tagit ett steg i rätt riktning”.

Samtidigt får IFK:s internanalys av 2013 gärna ge oss svaret på hur klubben i nära nog guldposition kunde stumna så fullständigt och bara ta en poäng på fyra matcher när det skulle avgöras.

Det gäckar garanterat Stahre, förmodligen Mild och säkerligen en och annan spelare när de i efterhand tänker tillbaka på det här året.

Laget hade fram tills slutminuterna allsvenskans främste målskytt (Tobias Hysén, 14) i sina led, målvakten med flest hållna nollor (John Alvbåge, tolv) och ett spel som gått från obalanserat till välbalanserat och med en offensiv spets som gav sju segrar på åtta matcher efter en usel juli. Lärdomen från den passagen blir nyttig erfarenhet när Trencínfadäserna skall bli något vackrare och bättre i nästa Europa League-kval. Kanske tillåts Blåvitt då även att spela hemmamatchen på Gamla Ullevi?

Mikael Stahres IFK Göteborg har synats i sömmarna åtskilliga gånger. Vi kommer fortsätta med det nästa år. Vilka spelare Stahre då har att tillgå är något oklart. Jag talade själv med en av de självskrivna, Martin Smedberg-Dalence, just före avspark (han tippade IFK-seger, den rackaren).

Hur blir det med Tobias Hysén, är Gustav Engvall redo att ta en ordinarie tröja, stannar Jakob Johansson (förmodligen gör han det), blir Mikael Dyrestam kvar (mycket oklart) och behövs egentligen inte ytterligare en rejäl anfallare och en mittfältare till det här bygget?

Nordin Gerzic och Jonathan Azulay återvänder efter utlåning och semester första december. Sebastian Ohlsson talar framtid med Mild i veckan. Jag tror inte att någon av dem eller Daniel Sobralense spelar i Blåvitt nästa säsong.

Det här var tredje året på raken IFK avslutade med en seger. För andra gången i världshistorien är IFK och BK Häcken Göteborgs enda representanter när allsvenskan kickar igång i mars 2014. Inte helt säker på att IFK håller Häcken bakom sig igen.

Vad som händer med nydegraderade Öis känns mycket osäkert. 2003 och 2004 var klubben bäst i staden. 2014 spelar Sällskapet derbyn mot Utsikten och Qviding. Det är inte där de vill vara, men kanske där de får förbli. Utan tunga insatser från Stena med flera saknas i nuläget tillräcklig ekonomi för rejäl satsning mot superettan och allsvenskan igen.

För Gais kommer det avgörande beskedet om nästa års elitlicens i mitten av månaden. Det blir av allt att döma positivt.

Sveriges U17-killar med Carlos Strandberg från BK Häcken och Gustav Engvall från IFK Göteborg spelar på tisdag semifinal i VM. Det är, enligt mitt sätt att se på saken, större än ett JVM-guld i ishockey.

IFK Göteborgs 19-åringar vann i lördags SM-finalen mot AIK och hyllades välförtjänt på Gamla Ullevi nu. Skall vi gissa att fem, sex hamnar i Blåvitts A-lag i slutändan? Grattis, i vilket fall!

8 kommentarer om “Europaplatsen säkrad, men …

 1. Riktig gnällkrönika. Vi vann cupen, säkrade Europaspel och kom trea i serien. Ungdomarna vann SM. Vi har gjort bra framsteg i år. Många matcher på Gamla var riktigt bra. Spelet borta behöver förbättras. Våra unga spelare tar för sig. Mot Norrköping idag var både Sam och Darijan riktigt bra. Jag ser med stor glädje fram emot nästa säsong säger en som var i Örebro 1970.

 2. Lite väl tidigt att anta att Häcken ska vara bättre än IFK 2014, eller hur?
  Ingen av trupperna är ens i närheten av spikade.
  Blåvitt har gjort framsteg i år och jag antar att ingen är nöjd med säsongen, det talar för ett bra 2014.
  Ja, Blåvitt hade vittring på guldet med några omgångar kvar, men även en enögd IFK-anhängare som jag inser att Blåvitt inte är bäst i landet 2013. Tabellen ljuger verkligen inte denna säsong.
  För övrigt anser jag att plast söder om Dalälven bör förbjudas.

  1. Olle: Vi vet inget om framtiden. Grundar det på graden av talang i truppen. Simon Gustafson, Carlos Strandberg, Simon Sandberg, Oscar Lewicki m flera.

Kommenteringen är stängd.