Beslut som kan höja Källqvist

Det var ingen bomb som slog ned på Gothia Park Academy tidigare i dag, men nu vet vi i alla fall att BK Häcken inte förlänger avtalen med Mikolaj Lebedynski, Yago Fernandez, Damir Mehic, Rasmus Iversen, Jonas Bjurström och Tibor Joza.

Min första reflektion är: Tar Sonny Karlsson nu chansen att ta in en rejäl utmanare till givne Christoffer Källqvist mellan stolparna? Svaret får vi vänta på, men bara det att Häcken kikar även utanför Sveriges gränser ger ett annat urval och öppnar för en möjlig förändring i successionsordningen redan nu.

Jag är dessutom rätt säker på att förändringar sporrar Källqvist till att träna ännu mer, ännu hårdare, för att behålla sin plats som förstemålvakt.

Den andra tanken kommer ungefär samtidigt: Tar Gais Jonas Bjurström och Tibor Joza nu? Enligt Jonas Lundén finns viljan. Två-fyra spelare skall in. Huvudfrågan: Finns pengarna?

Öis sportchef Kent Carlzon säger till GP att klubben tidigare har varit i kontakt med Jonas Bjurström, men att Öis i dagsläget prioriterar att säkra upp ”det vi vill ha” ur dagens trupp.

Letar fram mina kommentar om de sex Häckenspelarna från genomgången för 2013 som vi publicerade i GP i torsdags. De är aktuella även i dag:

Mikolaj Lebedynski, 22 år, anfallare: Lämnar sannolikt Häcken efter höstens korttidskontrakt. Har gjort det bra, pillat in något mål, haft förmågan att trycka tillbaka motståndarbacklinjer och har gett Häcken ett dugligt alternativ när El Kabir var skadad.

Jonas Bjurström, 34 år, innermittfältare: Som förväntat. Lite speltid. Tar ny sats i annan miljö 2014?

Damir Mehic, 26 år, målvakt: Vad skall man säga? Källqvist spelar jämt, Mehic aldrig.

Yago Fernandez, 25 år, mittback: Hade inte gjort bort sig om han fått spela. Lämnar.

Tibor Joza, 27 år, försvarare: Lägst i rankingen bland försvararna. En del skador. Kan lämna.

Rasmus Iversen, 20 år, målvakt: Trea bakom Mehic.

***

Och så verkar alltså Sula Matovu från Uganda vara på väg att spela till sig en Häckentröja 2014. Såg honom som vänsterback på dagens träning,  men han är offensiv kantspelare med fin vänsterfot.

3 kommentarer om “Beslut som kan höja Källqvist

  1. Jag ser det som troligt att Bjurström hamnar i ÖIS nästa säsong (såvida han vill varva ned). ÖIS var väldigt sugna på honom redan i somras och vore det inte för att Peter Gerhardsson sade nej (vilket man inte alls kan förstå varför då han inte lät honom spela över huvud taget) hade Bjurström spelat i ÖIS redan nu. Han erbjöds enligt rykten ett helhelspaket med arbete vid sidan av, något han var villig att hoppa på. Dessutom sägs det att han efter karriären skulle veta vad han då skulle göra. En tjänst inom ÖIS, kanske.

    Carlzon är nog fortsatt sugen på JB. Så känns det.

Kommenteringen är stängd.