Jag fick ett mejl om Rignäs

Jag fick ett mejl i morse. Det stod:

”Blev både förbannad och ledsen då jag såg UG igår hur kommunala, högavlönade representanter roffar åt sej då möjlighet ges.

Speciellt förbannad blev jag då det kom fram att en högt uppsatt repesentant för klubben i mitt hjärta sedan c:a 60 år tillbaka, även har detta tankesätt och genomför det.

Jag har under många år stöttat Blåvitt på olika sätt. Under dom svåra åren i böjan på 70-talet var jag en av de c:a 1500 som stog på Nya Ullevi och våndades när Blåvitt i div. 2 spelades mot bl.a. Hässleholm, Emmaboda etc.

Så länge denne Rignäs finns kvar i klubben tar jag min känslomässiga hand från Blåvitt.”

Det är inte det enda läsarmejl i samma ton jag fått efter gårdagens Uppdrag Granskning där IFK Göteborgs ordförande Bertil Rignäs blev påkommen att ha ätit klänning till lunch. I efterhand (efter det att UG ställde frågor om saken) har Bertil Rignäs som vd för Bostadsbolaget återbetalat de 65 euro han betalade för klänningen i Cannes.

Och det bästa: Göteborgs kommun kommer av allt att döma på nytt ”se över sina rutiner”.

Nu på förmiddagen polisanmäldes Rignäs misstänkt för bedrägeri och urkundsförfalskning. Anmälan upprättades av polismyndigheten i Västra Götaland.

Uppdraget som ordförande för IFK Göteborg har Rignäs haft sedan i mars, då valberedningens dåvarande ordförande Gunnar Larsson föreslog och närvarade vid årsmötet där Rignäs blev vald i ett år.

Förslaget mötte kritik redan då.

Det är den nya valberedningens uppgift (Kent Olsson, Markus Toremar och ordförande Joakim Brinkenberg) att senast några veckor före nästa årsmöte i mars att ta fram sitt förslag som ordförandekandidat för IFK Göteborg.

Jag funderar på om det inte är klokt att föreslå någon annan än Bertil Rignäs.

Jag har i tjänsten bevakat IFK Göteborg sedan mitten av 90-talet, från Gunnar Larsson, över Kurt Eliasson, Bengt Halse, Stig Lundström och Kent Olsson.

Aldrig, trots att fokuseringen på storklubbar som IFK Göteborg är större än någonsin, har IFK haft en mer anonym försteman.

Dagens tjänstemannaorganisation med klubbdirektör Martin Kurzwelly, sportchef Håkan Mild, marknadschef Andrej Häggblad, försäljningschef Fredrik Abrahamsson och ekonomichef Lena Mattsson har en starkare struktur än under Larsson, Eliasson, Halse och Lundströms dagar och tystnad är långt ifrån synonymt med overksamhet.

Rignäs kan möjligen vara oerhört stark i styrelserum; handlingskraftig, idérik och entusiasmerande. Utåt har han varit helt osynlig. Tills i går.

Uppdrag Gransknings avslöjande har redan påverkat Rignäs trovärdighet. Det krävs en resa att vinna den åter. Vill Bertil? Kan IFK vänta? Vad säger medlemmarna?

Det är de frågorna vi väntar svar på nu.

***

Göteborgs kommuns oförmåga att granska kvitton de attesterar imponerar inte. Blä, alla.

22 kommentarer om “Jag fick ett mejl om Rignäs

 1. Bengt Halse klarade sig utan ett enda skit som Blåvitt-boss, helt sjukt. Andra fick ta hans skit.

  Börjar nästan tro på fansens sång ”Alla jobbar svart i Göteborg”

 2. Men svartbygget Gothia Cup vågar väl ingen granska, sköna häcken ute på Hisingen kan väl inte fela eller?
  Alldeles för unga och för många gratisarbetare inom Gothia Cup men visst ingen vill svärta ner denna turnering och ser mellan fingrarna ingen vill söva BK Röva!

 3. Med tanke på vad som framkommit i Uppdrag granskning blir det svårt för Rignäs att bevisa sin oskuld! Skyll på valberedningen och Gunnar Larsson! Kanske dags att granska blåvitts räkenskaper och tillsätta en utomstående kommision!

 4. Rignäs är säkert en duktig person i arbetet men tycks vara utan moral! Spola fanskapet och ta in trogen personal! Tyvärr så har väl denne herre någonslags fallskärm i likhet som våra ”kära” politiker har, säger bara en sak,fy fan!

  1. Varför skulle han vara duktig? Det har han väl inte bevisat vare sig i IFK eller i Bostadsbolaget?

  2. Problemet är ju att Gunnar Larsson gärna favoriserade sina kontakter inom politiken och upprättade platser i blåvitts styrelse åt dessa! Svågerpolitik kallas det! Jag har inte sett att någon av dessa klarat att få den blåvita skutan att segla i medvind! Hur mycket pengar har spolierats på felaktigheter de senaste åren?

 5. Bsökte Golfklubben Albatross och såg på en tavla att Bostadsbolaget sponsrar klubben. Varför det?
  Ett allmännyttigt bostadsbolag som sponsrar en enskild klubb, kan det vara för att Rignäs varit ordförande i klubben?

  Jag vill inte att mina hyrespengar sponsrar en golklubb, jag vill hellre att pengarna används till underhåll av våra bostäder.
  Maktmissbruk igen…

 6. Våga granska klubben, där det gödslats med kommunpampar genom åren, vilket borde vara ett förbjudet uppdrag för kommunanställda. Den klubben har gynnats å det grövsta och detta kommer man se om någon vågar granska– Vågar du ??

  1. Vart vill du komma? Vad är du bitter på?

   Det är väl inte Blåvitts fel att Gais har dålig ekonomi, eller? De har ju t.o.m. skänkt Gais en massa miljoner för att rädda dem (Pär E mm).

   Om du vill granska något som har med kommunens pengar att göra så är väl Gothia Cup (inkl BKH) något som borde granskas – där talar vi om miljoner i s.k. täckta stålar

 7. Palle Stenberg är en fena påstår en del, inte minst när det gäller att fixa plats i media, eller åtminstone i GP. Senast det begav sig, bilden är från det tillfället, gick han – precis som nu – till frontalangrepp mot bland andra Bertil Rignäs. Då gällde det att Rignäs ”var föremål för utredning” på grund av ett suspekt hyresgäsregister som några lägre tjänstemän upprättat, och därför absolut inte var lämplig som ordförande för Blåvitt. Den rättskaffens jeansdirektören från Billdal blev så moraliskt indignerad över valberedningens förslag att han kungjorde att i en sådan styrelse kunde inte Stenberg medverka i. Tänk om en så medialt begåvad person med ett sådant rättspatos som Stenberg ville ägna sig åt politiken…. Det vore något det…..

  1. Bra skrivet Lasse. Jag håller med dig . Såna människor som Rignäs ska inte få svärta ned en så fin anrik klubb som vårt kära IFK. Jag tycker också som du att det är tur att vi har sådana som Palle Stenberg. Tänk om fler som du kunde kämpa mot myglet som våra korrupta politiker håller på med. Stå på dig Lasse.

  2. Så du menar att man inte får eller kan ha åsikter om moral för att man är direktör och bor i Billdal? Vad är du ute efter?

 8. Ja, men Kia’s och Anneli’s Trängselskatt måste väl gå till någonting som de har nytta av inom kommunen – eller?

  OBS ironin …

 9. Han måste bort från Blåvitt, om han bara är vald på ett år är det bara att föreslå någon annan.

  Det här måste dessutom döda Bostadsbolagets argument för att höja hyrorna. Om man har råda att slösa pengar på sådana här resor kan man skippa dom och sänka hyrorna istället.

 10. Man blir bara förbannad. En ”hög” chef, med mycket hög lön, som försöker ta ett inköp av klänning för dryga 600 kronor till hustrun (eller förmodligen mer sannolikt till älskarinnan) på Göteborgarnas bekostnad. Att det är patetiskt är snällt sagt. Och effekten av UG´s granskning kommer med största säkerhet att bli: oförtjänt stenhård, felriktad och detaljstyrd kontroll av minsta och till 99.9% fullt berättigade utgift i tjänsten för oss vanliga knegande lägre tjänstemän och andra anställda inom Göteborgs Stad. Politikerna och tjänstemännen på högre nivåer kommer diskret att fortsätta som förut.

  Nej, en sån pajasgubbe förtjänar absolut inte förtroendet att stå i fronten för ett anrik klubb som IFK Göteborg. Väck me´n nu! Med en gång!

  1. Och att han skall väck, bara väck, från sitt jobb inom Bostadsbolaget eller var det var behöver man väl inte ens nämna, även där borde förtroendet från oss Göteborgare vara helt förbrukat.

   Inte för att sossarna i Göteborg på de senaste 30 åren verkar ha brytt sig det minsta om vad vi på golvet tycker.

   I förbifarten kan jag väl nämna att i alla fall jag själv absolut säkert kommer att rösta på något annat parti än dessa självgoda maktfullkomliga människor. Värre gäng av ryggkliare och svågerpolitiker får man leta efter i kommunalpolitiken.

 11. Hej
  Som ängel sedan födseln blir man bekymmrad,förtvivlad,irriterad,besviken, det finns många ord att välja på.
  Förslaget till lösning tycks vara mer kontroll ? Borde inte kontrollen i så fall sättas in tidigare, dvs när man anställer ”någon” . Etik och moral kontroll, eller är det så att vi inte pratar om ”samma”etik och moral. Det finns tre frågor som ger en tydlig vägledning när det gäller personlig etik och moral
  Det du tänker göra nu, känner du att det känns rätt?
  Det du tänker göra nu, följer de regler och lagar som gäller ?
  Det du tänker göra nu, skulle du offentligt kunna försvara det ?
  Var och en kan nu själv dra sina slutsater kring hur våra ”ledare” tänker kring dessa frågor, om de ens tänkt i dessa banor.
  Eller handlar det om olika etik och moral?

Kommenteringen är stängd.