Det finns inga alternativ

Det här handlar inte om Bertil Rignäs längre. Det handlar om IFK Göteborgs framtid. Där finns inte plats för en ordförande (oavsett ordförandens betydelse för en förenings utveckling) utan medlemmarnas förtroende. Eftermiddagens styrelsemöte på Kamratgården blir av allt att döma en formalitet och genomförs dagen efter det att Bostadsbolagets styrelse kommit fram till att den saknar förtroende för Bertil Rignäs.

För Bostadsbolagets skull.

Och som effekt av den kultur som avslöjats och rått i Göteborg under längre tid.

För IFK:s skulle måste Blåvitts styrelse fatta samma beslut.

Och det har – jag betonar det – inget med Bertil Rignäs förmågor som ledare och försteman i Göteborgs största idrottsförening att göra.

Däremot skulle motsatsen bli ohållbar.

Jag vet att IFK:s huvudsponsor Nils Wiberg inte tycker att det är någon stor sak, jag har fått indikationer på att fler delar den uppfattningen.

Rignäs trovärdighet och muskelkraft är trots allt kraftigt begränsad efter kvittoaffären som uppdagades i förra veckans Uppdrag Granskning och jag vet att några av er tror att Nils Wiberg skulle bli en bra efterträdare. Jag är inte alls säker där. Ett annat namn som seglar förbi är byggsponsorn Ola Serneke.

Det är bara ett år sedan Kent Olsson offentliggjorde att han av arbetsmässiga skäl valde att inte kandidera till posten som ordförande i klubben.

Nu står IFK Göteborg sannolikt åter inför en process där valberedningen får i uppdrag att vaska fram en ny ordförandekandidat.

Det blir spännande process att följa. Mitt förslag för ett år sedan, styrelseledamoten Cecilia Andersson, angav tidsbrist då. Svaret är troligen det samma nu.

IFK Göteborg är just nu en mycket stabil förening, där ordförandens roll i den dagliga verksamheten är begränsad. Annat var det förr. Gunnar Larsson var arvoderad ordförande med Thomas Wernerson som en av få tjänstemän.

Jag hade ingen koll på Bertil Rignäs för ett år sedan, kommer möjligen inte ha en susning om vem den nya valberedningens föreslår nu (jo, jag vet att jag föregår processen här). Ett modernt tänk befriat ”flickan som skall dra lotten”-situationer vore önskvärt.

Till sist: Ingen människa är ofelbar. Det gäller oss journalister, er läsare och ideella idrottsledare i stora föreningar. Och det kommer tvivels utan gälla även nästa ordförande i IFK Göteborg.

***

Byggsponsorn Ola Sernekes namn seglar förbi på redaktionen. Någon som fångar upp det i valberedningen?

***

Palle Stenberg? Mer tveksam där, även om han röt fint här.

***

Kaj Thorén och Tore B Carlsson har meddelat att de inte ställer upp för omval, skriver IFK Göteborg på sin hemsida.

11 kommentarer om “Det finns inga alternativ

 1. Konstigt att du Balkander inte hade koll på Rignäs för ett år sedan. Kanske var felet att du inte ville lyssna på de kritiska inlägg som gjordes då, också på fotbollssidorna, som försökte varna för Rignäs och där den händelseutveckling som nu skett förutspåddes mycket exakt. ’Fotbollsgänget’ – känner du inte till dem? Där ingår kommunala tjänstemän, fastighetsägare, politiker, poliser, advokater, revisorer, entreprenörer mfl. Fotboll, korruption och att hålla varandra om ryggen för skattebetalarnas pengar är det som förenar dem. Vilken dålig kombination, med avseende på vad idrott är tänkt att stå för. Det finns fler bomber än de som briserat den senaste veckan. Vill IFK Göteborg vänta in dem så beseglar man sitt öde – man blir känd som klubben som skyddar brottslingar och försvarar mutkulturen i Göteborg. Det förtjänar det mest högljudda utbuandet varje match framöver. Tala om att befinna sig i fritt fall i full fart – och då menar jag inte bollen.

   1. Det finns många smällkarameller att välja på. Rignäs var en av de mest välapterade bomber jag skådat – men han är bara en i kortleken. Tänk att ni lät er luras så lätt. Jag skulle tro att hans ’hälsotillstånd’ beror på att han vetat om att han har haft ögonen på sig, från flera håll. UG följde upp klänningsinköpen. Jag har god koll på nylonvästar, uniformer och annat. Alla kan inte köpas för ett årskort. En liten utveckling av resonemanget: Entreprenörskontrakten knutna till exempelvis Ullevi – vilka har fått nya/förnyade kontrakt under senaste mandatperioden? Utför de också måhända underleverantörstjänster till Bostadsbolaget och de andra inblandade i korruptionsskandalen? Rutiner för urkundsförfalskning finns redan upparbetade. Så lustigt att Rignäs själv åkte dit för den saken. Så typiskt.

    Åter igen: vill IFK Göteborg skita ner sitt namn med kommungubbarna – det finns några gummor inblandade också – så är det sorgligt. Städa upp ordentligt innan ni träder ut på planen, annars har ni inte där att göra. Fotboll kräver riktiga sportsmen/women – inte ynkryggar som säljer ut heder och ära för svarta klänningar, nylonvästar och uniformer i olika kulörer. Vore jag IFK-spelare skulle jag matchstrejka.

    Jag kollar brevet jag tänkt skicka till Erik Niva för några månader sedan. Av någon anledning kom det inte iväg. Det är en beskrivning av händelseförloppet som nu har skett, några månader i förväg. Det är några detaljer som skiljer sig åt. Dessa kan han få veta senare.

 2. Rignäs sitter till nästa årsmöte som lame duck. Beröm från Nisse Wiberg är en judaskyss från en rufflare till en annan. Skillnaden är bara att Wiberg luktar bättre, många pengar……

 3. Man blir lite beklämd när man hör kommentarerna från Nils Wiberg. Instämmer helt i att summan är liten men det är ju inte summans storlek saken handlar om utan hur den är hanterad. Är det så svårt att begripa att ” felet ” är gjort medvetet något annat är verkligen fjantigt att tro. Därför begriper jag inte varför någon i en sådan hög position smutsar ner sig för en struntsumma.
  Sedan gäller det inte ett företags pengar utan de är våra skattepengar då bör man verkligen kräva ärlighet.
  Lars J

 4. Detta är en kamratförening så att stå upp bakom någons misstag/fel är föreningens skyldighet. Ringnäs bör få sitta kvar pgv sin kompetens som inte försvann av ett felaktigt kvitto.

 5. Wiberg är diskvalificerad har figurerat i utredningar om ekonomiska konstigheter samt uttalat sig om att myglet inte är någon stor grej. Att det är ett oacceptabelt agerande från Rignäs tycker en majoritet i kommunen och även en så rutinerad kvinna som Inga-Britt Ahlenius. Wiberg skulle bara förstöra för Blåvitt.

 6. Serneke är väl relativt tight med Wiberg. Om jag inte minns fel så satt de väl bredvid varandra på förra årsmötet. Så Wiberg skulle säkert gilla det. Fast jag är tveksam på om jag vill ha någon av dem på ordförandeposten.

  Värt att tänka på är också att det är en helt ny (tre av tre) valberedning i år. Det borde ju du veta som var på plats, Balkander.

 7. Tror inte på Palle som ordförande. Gärna in i styrelsen, men jag tycker att hans bravader på förra årsmötet visade på en kille som inte är mogen att leda IFK Göteborg.

  Att ta sig upp på scen och dra på offerkoftan var ovärdigt.

Kommenteringen är stängd.