Mina frågor om Gais

En titt på Gais trupp och situationen inför 2014 ger följande funderingar: Vem skall spela högerback? Vem skall komplettera Joel Johansson som anfallare? Och vilket spelsystem talar vi egentligen om?

Numer hänger allt ihop. Det har alltid varit så, men mer när medlen tryter och kistan är knapp. Gais vänder på varje krona, förhandlar om avtal, räknar igen – och vill uppåt. En omöjlig ekvation? Krävs trollstav? Enligt samstämmiga uppgifter slits det hårt på Gaisgården för närvarande. Så har det varit länge – men skillnaderna jämfört med i fjol är påtagliga.

Huvudtränaren är den samma. Thomas Askebrand har två år kvar på kontraktet.

Serietillhörighet är den samma – och är därmed kunskapen om motståndarna. Exemplen på lag som trillar ur två serier på raken är flera. Gais var aldrig nära där.

Stommen är den samma. Tommi Vaiho, Andreas Augustsson, Björn Andersson, Adam Eriksson, Hampus Andersson, Andreas Drugge och Joel Johansson var nya i fjol och stannar nu. Viktigt.

Och tittar man redan nu på en möjlig startelva hamnar jag i följande formation:

Målvakt: Tommi Vaiho

Högerback: Lämnar Jesper Florén finns ingen utpräglad spelare på den här positionen. Malkolm Moenza är ingen egenlig högerback, Mirza Mujcic ett möjligt alternativ. Tibor Joza finns på önskelistan. Finns tomten?

Mittbackar: Andreas Augustsson och Björn Andersson kompletteras vokabulärt möjligen av Marcus Översjö, men han är egentligen tänkt som defensiv central mittfältare. Och Mirza Mujcic, förstås.

Vänsterback: Kenneth Gustafsson. Vem mer? En  uppflyttad Emil Eliasson?

Högermittfältare: Poängspelaren Hampus Andersson och Petrit Zhubi ger sund konkurrens.

Innermittfältare, defensivt: Marcus Översjö, Adnan Maric och Adam Eriksson, förutsatt att inte Översjö ”görs om” till mittback. Behov av ytterligare någon?

Innermittfältare, offensivt: Andreas Drugge och August Gustafsson, va? Borgar för balans och kvalitet.

Vänstermittfältare: Malkolm Moenza och Linus Tornblad. Eller ”bara” Linus Tornblad om MM blir ytterback.

Anfallare: Vid ett 4-4-2-tänk kan det bli väl tunt med Joel Johansson och Fredrik Jonsson, som ännu inte valt att förlänga. Gäller även vid 4-2-3-1-system.

Sålunda: En forward och en ytterback (i första hand till höger) bör införskaffas.

Era tankar i detta ämne?

8 kommentarer om “Mina frågor om Gais

 1. Kenneth måste bort. Malcolm är bättre än honom och varit det länge. Och Malcolm kan visst göra sin gubbe på kanten. Fattar inte var alla ser i Kenneth ?!? Han är långsam och trög och har en slaskfot. Motståndarnas ytter har julafton mot honom varje match. Sälj av han till någon div 4 klubb där han hör hemma.

 2. Stiller är numera både långsam och skadebenägen skulle inte förvåna mig alls om han hamnar på Ljungskiles avbytarbänk men han är en väldigt trevlig och go gubbe.

 3. Tahir Kocak har skrivit kontrakt med A laget som är vänsterback. Han har blivit uppflyttad från U21 laget nyligen och har landslagsmeriter.

 4. De unga spelarna måste få utrymme att utvecklas i GAIS med hjälp av en rutinerad äldre stomme typ Björn A., Drugge mf. En vass målskytt skulle sitta fint mden han får ju inte ha för höga löneanspråk? Heja GAIS

 5. Vad pratar du om?? Har GAIS sålt Linus Tornblad? Är inte han anfallare fortfarande?

  Och, Ja. Malkolm briljerar som back. Check yourself!

 6. Malcolm gjorde sin bästa match förra säsongen som just högerback. Tror han gör sig bättre där eftersom han saknar förmågan att ”göra sin gubbe” på kanten.
  Eliasson är vår nästa stora backstjärna, läge att flytta upp och fasa in efter Kenneth, helt klart.

 7. Tror nog att Malcolm kan bli en mycket bra vänsterback. Tycker att han har mer potential där än som yttermittfältare. Hoppas man kör honom där nästa säsong och fasar ut Kenneth som absolut inte räcker till längre.

Kommenteringen är stängd.