För guds skull, ”Tobbe” – kör!

Jag minns den tid vi gick på presskonferenser på gamla Gamla Ullevi och lyssnade på Gunnar Larsson och Thomas Wernerson när IFK Göteborg sålde spelare till AC Milan. Då kostade de över 20 miljoner och säkerställde föreningens ekonomi och möjlighet att fylla de nyuppkomna luckorna direkt.

Läget i Tobias Hysén-fallet, där IFK Göteborgs lagkapten och skyttekung just nu är på plats i Shanghai för att besöka East Asia FC, är ett helt annat, men med dagens mått för bra för samtliga parter att tacka nej till.

Stämmer Sportbladets uppgifter om cirka nio miljoner netto till säljande förening och 10-15 miljoner netto till spelaren är jag dock rätt säker – utan att veta – på att IFK kommer vilja skjuta delar av kapitalet mot övergångspeng i stället för spelarlön.

Möjligen är det en sak förhandlingarna klubbarna emellan senare kommer att handla om.

Att Blåvitt förmodligen redan nu fattat ett inriktningsbeslut att släppa ”Tobbe” och börja leta efter ersättare känns också logiskt.

I dagens trupp finns, förutom Hysén, Robin Söder, Sam LarssonLasse Vibe, Gustav Engvall och Daniel Sobralense. Det räcker – numerärt.

Kvalitetsmässigt duger det också fint, med Vibe som djupledsgående poängplockare, Sam Larsson som allt smartare tia och Robin Söder ihop med Gustav Engvall som de lite tyngre target-alternativen. Samtidigt kommer förstås IFK se över sitt hus. Hur ser marknaden ut? Skall eventuellt budgetmedel läggas på omedelbar förstärkning av ”färdig spelare” eller skall kapitalet slussas ut på talang?

Lämnar Hysén frigörs både löneutrymme och behov av ”ett nytt ansikte” på marknads- och försäljningssidan.

Den rollen har ”Tobbe” skött galant på senare år.

Tror jag att Tobias Hysén flyttar till Kina?

Ja, absolut. Det, om något, är ett äventyr som heter duga – och skulle dessutom säkra den personliga ekonomin för resten av livet.

19 kommentarer om “För guds skull, ”Tobbe” – kör!

 1. Det är väl kanske dags att släppa gårdagens fotbollssystem 4-4-2 och sadla om till ett 4-2-3-1 eller offensivt 4-3-3, både med tanke på spelarmaterial och chansen att tydligare dominera matcher med bollinnehav och presspel. På så vis gör Hyséns flytt att det inte längre behövs två rena anfallare för att Söder ska få spela – nu kan han spela själv på topp med Engvall som intressant back-up. Hade såklart gärna sett Elmander, men ser det som osannolikt. Ledargestalter får vi hoppas på genom en hemvändare – antar att Gustav S ligger närmast i tiden. Än är det nog för tidigt att börja drömma om den dagen då Wernbloom, Wendt, Berg, Eriksson och Berg vänder hemåt till laget där allt en gång började. Då tänker jag börja drömma om Europa. Tills dess får vi blåvita hoppas på att 2014 blir året som Söder glöder en hel säsong.

 2. Någon annan som skulle vara intressant är Marcus Rosenberg? Får inte spela särskilt mycket i WBA. Dock är ju både Rosenberg och Elmander 31-32 så dom har väl inte särskilt många år kvar på topp! Marcus Berg kanske? Han har dock fått spela en hel del i Panathinaikos de senaste vilket antagligen gör honom svårare att övertala.

 3. Elmander? Vore det inte bättre med en spelare som kan skjuta, och snabbt få kontroll på bollen. Rusa hela matchen är ju bra men ”vad var det för vitt skit som skymta förbi? Ojdå, det var visst kortlinjen….”
  Litar på Håkan Mild och kloka spelare i A truppen när de skall välja sin nästa målgörare.

 4. Om det nu inte finns någon klubb i Europa vilket givetvis hade varit mest kul för Tobbe.Så varför inte?Kina ligger långt bort ,men som han säger man kan inte tacka nej till allt.Stämmer detta är Tobbe att grattulera en bättre representant för Göteborgsfotbollen är svår att tänka sig.
  ”Så har då min träning givit resultat”.
  Din före detta gympamajje.
  Malte. Grattis Tobbe

  1. Hej Malte,
   Varma Hälsningar och God Jul från en annan Elev/ kollega.
   Stefan Andersson, Bk Häcken
   Nu sen 10 år i Wien

 5. Tobias hade inte ens pratat med klubben när ’bomben’ släpptes i går, så alla siffror enbart gissningar.

  Det är lite som när någon damtidning gick ut med att ’Vi fått en ny prins’, när Viktoria föddes. ’Vi hade 50% chans att få rätt’ förklarades klavertrampet.

  Angående transfersummor kan man ju skriva vad som helst eftersom hela sanningen aldrig kommer fram.

 6. Ingen Hysénlön.
  Ingen Farnerudslön.
  Pengar in vid Hysénförsäljning.
  + ev. egen insats

  = Elmander, eller?

 7. Varför inte ta tillbaka Pär Ericsson när man nu fått en inläggsspelare. Pär är en pålitlig målskytt som kan göra bort åt 10 mål minst på en säsong och som dessutom är gratis.

 8. ”Kvalitetsmässigt duger det också fint”. Om man ser på hur spelet såg ut 2013 och hur beroende Blåvitts offensiv varit av Hysén de senaste åren har jag svårt att se hur det påståendet kan stämma.

  Söder har växt i år, visst men är fortfarande inte en spelare som klubben kan bygga anfallet kring.
  Engvall är på uppgång, men killen är fortfarande en ungdom och ingen man kan förlita sig på. Allt han presterar i A-laget 2014 är bonus.
  Sam är bättre år för år men kommer inte bli en stabil poängspelare över 30 omgångar 2014.
  Sobralense ska vi inte ens tala om, ojämnhetens ansikte.
  Vibe kan man möjligen göra om till en anfallare. Så då blir huvudspåret Vibe-Söder. Att Vibe ska kunna axla Hyséns roll rakt av är dock fel att säga. Således finns det en kompetensbrist i laget.
  Om Tobbe går (vilket jag tycker han ska om det känns rätt i Kina) Måste Blåvitt köpa in en färdig anfallare som är topp i Allsvenskan om klubben ska ha en chans i Europa och Allsvenskan 2014.
  Det har dessutom saknats en dimension i anfallsspelet tidigare år, där anfallarna varit för lika. Det saknas fortfarande i truppen. Elmander hade därför varit en perfekt spelare att plocka in (om det går att lösa ekonomiskt).

Kommenteringen är stängd.