Grattis – och så till väsentligheterna

Vi klarar av formaliteterarna först, grattis Tobias Hysén, grattis IFK Göteborg, grattis Carl Fhager, grattis Jonas Svensson och grattis Shanghai East Asia.

Och så till väsentligheterna:

Vad kommer i stället? Hur ersätter man allsvenskans bästa målskytt de senaste fem säsongerna? Hur hanterar IFK Göteborg det pr-mässiga tomrum som uppstår när dess störste profil, främste målskytt och utåtriktade lagkapten byter allsvenskan mot spel i högsta kinesiska fotbollsligan under två år?

Jag är övertygad om att åtminstone en person redan sitter inne med det svaret, vi andra får vänta.

Och som vi har resonerat tidigare: Det finns inga fler Tobias Hysén att tillgå, så att tala om jämbördiga spelare i utbyte mot det flyktade blir fel. Vi kan glömma Mathias Ranégie, vi kan släppa Markus Rosenberg och ni som drömmer om Johan Elmander välkomnas också tillbaka till verkligheten.

När David Moberg Karlsson lämnade IFK i somras för Premier League och Sunderland användes huvuddelen av pengarna till att säkra Mattias Bjärsmyrs framtid i klubben. En stor och viktig investering. Och översatt till don och person: En rutinerad mittback mot en ung anfallare.

Lite så kan IFK komma att använda de uppskattningsvis tio miljonerna de får för Hysén också.

Jag har lyssnat mig till tankar om central mittfältsförstärkning framför ny anfallare.

Det är alltså inte NÖDVÄNDIGT att värva en forward i det här skedet, såvida inte Zlatan knackar på Kamratgårdens dörr. Ni vet vilka de är: Robin Söder, Gustav Engvall, Sam Larsson, Lasse Vibe och Daniel Sobralense. Ingen Tobias Hysén, men jag kan mycket väl se både Söder/Larsson, Söder/Vibe eller Engvall/Vibe från start i allsvenska matcher.

Det finns ett tydligt samband mellan en fungerande och formstark Hysén och blåvita resultat de senaste säsongerna: I form medalj, ur form mittenlag.

Det blir annorlunda i år.

Tobias Hysén är inte förste allsvenska skyttekung att lämna IFK Göteborg.

Att han nu flyttar bör därför inte betraktas som någon katastrof, snarare möjlighet. Både för honom själv, hans familj, IFK Göteborg och övriga spelare i truppen. Det här är äventyr. En möjlighet.

Ingen annan allsvensk klubb – Anders Svenssons Elfsborg undantaget – har varit så beroende av enskild spelare de senaste fem åren.

Det blir också annorlunda i år.

21 kommentarer om “Grattis – och så till väsentligheterna

 1. Jag glömde att tillägga att allt är oberoende av spelare i stort sett. Visst behövs medelgoda allsvenska spelare men absolut inga fixstjärnor om tränaren har förmågan att skapa en spelide inom laget.

 2. Jo, lösningen är att träna in en säker spelstil. Dvs hålla bollen inom laget inte höjdbollar och inlägg från kanterna utan att vända hem och börja om. Att ha tålamod, att invänta motståndarens misstag. Publiken kommer inte att ha tålamod i början men vad gör det när förlustkolumnen visar noll och seger och oavgjort fylls på.
  Detaljer behöver tränas som att målvakten kastar ut bollen till ytterback. Att mittbackar löper för att ta emot passningar. Att teknik betonas ds att kunna ta emot boll och levrera bredsidor till närmaste kompis.

  1. Nja, kanske har du rätt. Men det kostar tid och pengar att så totalt ändra spelidè. Man har ju lagt miljoner på att köpa rätt spelare för att träna in sin egen speciella spelstil. Tjong, Tjong, Tjong upp till någon som förhoppningsvis kan ta emot.

 3. Johan Elmander kanske år på gång nu till blåvitt, ta även hem Wernblom så blir vi bättre än sjua 2014, Leinar borde vi kunna locka över till kamratgården från usla ujs han är köttigt rutinerad och bra på brottarfotboll.

  1. Inte Wernblom, det han är duktig på, är att sparka benen av motståndarna och mest sitta utvisad

   1. Han får gärna dra ner en och annan om det hindrar mål i baken, har aldrig sett problemet. Vi har alltid förlitat oss på att ha köttare som Wernbloom och Seb (och Mild 🙂 ). Tror man kommer långt med en spelare som motståndarna är livrädd för att möta i en närkamp. Wernbloom har även visat att han kan göra mål. Klart han ska hem! Han kommer lagom till när Hysén är tillbaka 2016.

 4. Ingen ersättare för Tobbe behövs, han var ju helt på deken och skadebenägen ändå det finns så många stjärnor Vibe, Söder mf. som är ju dubbelt så bra som alla andra mediokra anfallare i allsvenskan, guldpytten står på spisen och allt sämre än en sjundeplats är en präktig skandal då måste Stahre avgå och Mild läggas in på mentalsjukhus i Kviberg.

 5. Det ska bli mycket intressant att se hur Stahre och Mild hanterar situationen, som i längden kan vara nyttig för Blåvitt.
  Jag tror att de hanterar det bra och det blir topp-tre-placering.
  Sobralense borde man försöka avsluta med tyvärr – han kommer nog aldrig att komma till son fulla rätt i Blåvitt…
  Om vi behåller övriga spelare (förutom Mikael Dyrestam) så hoppas jag INTE på en hemvändande ängel.
  Hoppas att Mild/Stahre hittar 1-2 bra backar och en bra forward.

 6. Måste ju finnas kvar en hel del pengar från försäljningen av DMK, Bjärsmyr fick ju inte 15 miljoner på ett bräde. Dessutom borde väl ca fem miljoner utbildnings- och solidaritetsbidrag för Dyre komma in när han hittar sin nya klubb. En hel del pengar att investera mao. Vi behöver en mittback och en stor forward, var vi ska hitta dessa är ju jävligt oklart. Förresten- ta hem Gurra, han kan ju dessutom spela mittback.

 7. Håller med dig Mattias. Tycker att Blåvitt har en bra trupp – OM de spelar 4-2-3-1 istället. Alvbåge – Salomonsson Bjärsmyr Waehler Augustinsson – J. Johansson Haglund – Smedberg Larsson Vibe – Söder. Och då finns det ändå sparkapital på bänken i form av Engvall, A. Johansson, Gerzic och Allansson. Men en till mittback (om Dyrestam sticker) och en till yttermittfältare hade varit bra. Och 10 miljoner för ett fyra-års-kontrakt med Jakob hade ju varit välkommet. Istället för att panikvärva in en flopp (lex Ericsson).

 8. Engvall, Larsson, Sobralense och Vibe gjorde tillsammans under 2013 totalt sex mål varav Engvall och ”Sobra” båda var nollor.
  Söder gjorde nio baljor MEN han har under de föregående fem åren noterats för sammanlagt tolv. Lossnade det under 2013 eller var den säsongen bara en tillfällighet?
  Jag håller inte på IFK men så mycket fotboll tror jag mig begripa att IFK absolut behöver värva en anfallare typ nu.
  Till sist: varför vänta med att offentligt bekräfta övergången till efter årsskiftet? För att inte ”störa” försäljningen av årskort i jultider? För att summan för Hysén (och den slant han sjöälv ska ha av IFK från Shangai) ska synas först i räkenskaperna för 2014 som behandlas först på årsmötet 2015?

  1. Jag håller helt med dig i analysen.Blåvitt saknade all kreativitet de matcher i fjol som Hysén saknades. Det är väldigt naivt och hänvisa till mittfältare när det gäller målskytte. I sydeuropa är det tydligt att en riktig målskytt är förutsättningen för att vinna ligan! Eller har blåvitt sänkt ambitionen?

 9. nu köper väl mild någon snedsparkare igen. sobralense värdelös .han har bara köpt värdelösa spelare. inte en enda målgörare.

Kommenteringen är stängd.