Gaisarnas nya kläder

Jag kan vända mig emot alla bytena, förstå att det handlade om att visa upp alla spelarna för sponsorer och andra, lufta truppen – men förklaringen till det förlorade spelövertaget handlade ”mer än lite” om den byteshysteri som inleddes i matchminut 46 än något annat.

Då hade siffrorna på Fredrik Jonsson och Adnan Maric nyalända Hummeltröjor redan börjat falna/lossna och jag träffade inte en enda gaisare som inte skämdes över detta.

Fredrik Jonsson fick en nytejpad etta och nia efter paus, men de lossnade de med.

Huvudförklaringen där är att tröjorna – den tänkta svarta bortadräkten – anlände från tillverkaren först i fredags och därmed tvingades ”speed-trycka” numren.

Nåväl. Jag imponerades av publiksiffran (1337) och gillade speakern ”Rolles” kommentar – när det uppdagats att nästa träningsmatch, den mot Falkenberg på onsdag krockar med Tre Kronor-Tjeckien – ”skit i hockeyn”.

De rena fotbollsanalyserna är luriga att göra. Jag har varit inne på det tidigare, men Gais tänker inte förlora några seriematcher på begränsad fysisk förmåga 2014. Nu är spelarna nedtränade, men kändes ändå tyngre och rejälare än tidigare år vid samma tidpunkt.

Nu klev Fredrik Jonsson av skadad igen (”trampade snett”) men hans kapacitet i straffområdet blir spännande att följa. Jag ser även fram emot att åter ta del av August Gustafssons vandring tillbaka mot toppen. När tänkta anfallsparet Joel Johansson och Gabriel Altemark-Vanneryr är tillbaka från pågående rehabilitering känns det spänsigt att ha de två talangerna att kasta in.

Eller så gör Thomas Askebrand som mot Ljungskile – kastar in Petrit Zhubi i anfallet. Nu blev dagens GP-porträtterade nyförvärv från Åtvidaberg hämmad av att hans halvlek (byttes in i paus) höll längre stringens och begränsad kvalitet, men en helchans och en fixad straff (den som gav 2-2 på övertid) visade ändå prov på känd kapacitet.

Jag snackade kort med Hannes Stiller, som undrade varför jag inte var på OS och konstaterade att knäet höll. Ex-gaisande straffmålskytten Markus Gustafsson satte en straff (1-1) och minihånade Gaisklacken, som svarade med att bua tillbaka. Hyggligt pubertalt och en rätt snäll sido-story den här novemberlördagen.

Nye islänningen Börkur Asgeirsson tog rollen som sopkvast, spelar med en hög intensitet och kommer – oavsett fotbollskvalitet – ALLTID ge järnet för grönsvart i år.

Kom på mig själv med att hoppas lite extra på Adnan Maric i inledningen, men var snabbt del av den tuffa kritikerkår som krävde klokare beslut och bättre kvalitet i duellspelet efter ett tag. Och när vi ändå är inne på individuell kritik känns det enklare att tackla Andreas Augustsson, som i tämligen hög grad var medskyldig till den straff Kenneth Gustafsson orsakade efter en halvtimme; på efterkälken när KG litade lite för mycket på sin backlinjekollega. Hur går ”Tarra” här? Augustsson eller Marcus Översjö intill givne Björn Andersson när superettan inleds?

Oliver Gustavsson är oprövad, men skicklig i närspelet, bevisat vid ett par tillfällen mot Ljungskile. Fast etta i Gais är fortfarande Tommi Vaiho.

Andreas Drugge satte straffen säkert intill ena stolpen i 91:a minuten. Det räddade dagen för Gais och ger fortsatt arbetsro i det grönsvarta lägret.

Det här var ingen kväll för slutsatser, det var ett första steg mot ett spännande fotbollsår med syfte att närma sig allsvenskan 2015.

Fick på seneftermiddagen nya uppgifter om att det faktiskt rörde sig om en lättare hjärnskakning för Sandeep Mankoo efter krocken i början av andra halvlek.

***

Hoppas inte att detta var Gaisversionen av Kejsarens nya kläder.

7 kommentarer om “Gaisarnas nya kläder

  1. GAIS kommer alltid igen men visst blir även Ljugkile att räkna med denna säsong inte minst med tanke på alla gamla allsvenska gaisare i LSK men hur har de grönvita fått så snabb ordning på ekonomin?
    Visa gärna en närmare bild på den ”nya” bortatröjan för GAIS 2014 🙂 den känns riktigt cool……

  2. Är detta inte bara en försäsongströja? alltså som bara används under försäsongen som en grej i att GAIS blir 120 i år. Eller har jag missat något?

Kommenteringen är stängd.