”Danska ligatvåan – utmanande”

Alla utlandsläger tar slut, även Blåvitts i Spanien, som bland annat innehöll matcher mot Steaua Bukarest (0-0), Lokomotiv Plovdiv (4-0) och Dinamo Bukarest (0-2). I dag landade IFK-spelarna i verkligheten på Valhalla IP där alla förutom Philip Haglund (fot) och Joel Allansson (hälsena) deltog.

– En form av uppackningsträning: Avvänjning av gräs, tillvänjning av konstgräs – med låga fotbollsmässiga ambitioner, en cirkulationsträning, förklarade IFK-tränaren Mikael Stahre efteråt.

För Blåvitts del mynnar veckan ut i årets första och enda träningsmatch på göteborgsk mark, mot danska Ålborg på lördag klockan 13.00 på Vahalla.

– Det blir en bra match, vi möter danska ligatvåan, en utmanande match för oss. De spelar första ligamatch 23 februari, så det här borde vara deras genrep.

Fram tills dess väntar konditionsträning med jojotest i morgon tisdag, följt av fotbollsträning med taktisk och teknisk inriktning onsdag, torsdag och fredag.

Vad betyder matchen mot Ålborg för er?

– Alla matcher är viktiga, vi möter danska ligatvåan så det kommer bli en tuff match. Sedan följer några matcher där det förväntas att vi skall vara mer spelförande, det här är mer av en normal toppmatch.

Vad vill du se?

– Helhet. Som alltid när vi spelar match. Framför allt nu när vi har gått runt på många spelare. Vi har testat spelare i olika positioner för att göra truppen lite större om olika scenarier dyker upp.

Som Philip Haglund som forward?

– Som du såg själv valde vi spela Emil (Salomonsson) som vänsterback en match. Klarar han av det? Ja, det gör han. Philip vet vi är stor och stark, har attribut som huvudspel, nednick och kamp, som skulle kunna vara intressant att använda i delar av matcher eller i enskild match. Det var väl ingen insats som var omvälvande positiv, men heller inte avvikande dålig.

Hur summerar du lägret i Spanien?

– Bra. Bra harmoni, vältränade spelare. Vi vet att om man inte är fokuserad blir man sårad. Erfarenheten att möta den här typen av lag … det händer saker som är annorlunda än om du möter ett skandinaviskt lag.

Du tänker inte på 4-0-matchen mot Plovdiv?

– Jo. Definitivt.

Dina tankar kring den?

– Dels rena matchsituationer där de försöker påverka domaren med överdrivet filmande, faller lätt, ligger kvar länge och det blir en orytmisk matchbild. Sedan att de spelar taktiskt annorlunda, med mjukare speluppbyggnad, med mer markeringsinslag, offensivare ytterbackar som ger kontringssituationer för våra backar samt att de spelar med stor central forward, en nummer nio, som de skall söka. Allt sådan är bra att känna på. Sedan … vissa länder är mer kända för korruption och ”unfairplay” än andra …

Individuellt?

– Jag tycker vi har en bra konkurrenssituation. Det är många som kommer nöta på varandra och tvingas vara bra för att få spela.