Nya cupmissen – gör om felet

Som Häckenledare går det att se på saken på två sätt, antingen ser man till att sopa hem samtliga tre gruppmatcher i årets Svenska cupen för att behålla enda chansen till Europaspel i sommar, eller så har man synpunkter på att Svenska Fotbollförbundet och Sveriges Television ånyo lyckats sprida avsparkstiderna i cupens sista omgång, helgen 15-16 mars.

Jag lutar åt alternativ två. För om elitidrott är förberedelser, detaljer och rättvisa förutsättningar är det faktum att BK Häcken – trots fjolårets tämligen massiva kritik mot just detta – spelar sin sistamatch mot Mjällby på lördagen 15 mars, medan Öis-Sandviken spelas dagen därpå, djupt orättvist.

Det innebär att både Öis och Sandviken kan spela på resultatet från Häcken-Mjällby och kanske – om det behövs – göra det där extra målet i slutet för att vinna gruppen och gå vidare till slutspelet.

Det är upplagt för spekulationer och ett onödigt moment.

Svenska cupen behöver inte detta.

Endast ett lag från varje grupp går vidare till kvartsfinal. Vinnaren av cupen (IFK Göteborg i fjol) får en kvalplats till Europa League till sommaren.

För Häcken, som slutade tia i årets allsvenska, är cupen och jakten på en eventuell Europaplats väsentlig del i 2014 års målsättning.

Jag hade som klubbledare aldrig accepterat att bli förfördelad som i det aktuella fallet.

Det påverkar dessutom de ansvariga programmakarna – hur svårt kan det vara?

Lyssna gärna till vad Sveriges Televisions projektledare Max Bursell säger i frågan till Fotbolldirekt tidigare i dag.

– I år så har man fått till gemensamma starttider för sista omgången för alla grupper. I fjol var det ju så att de gick lite olika tider och lag kunde därför teoretiskt sett spela på resultat. Men så kommer det inte bli i år utan nu får alla lag i varje grupp gemensam tid.

Här har han alltså fel. Och problematiken gäller ytterligare en grupp, den med Helsingborg, Ljungskile, Torslanda och Syrianska.

Där spelas Ljungskile-Torslanda 13 mars, medan Helsingborg-Syrianska spelas 16 mars.

Här saknas till skilnad från Häcken och Öis fall problematiken med samma hemmaarena.

För att kringgå det problemet borde det självklara beslutet vara att undvika de båda Valhalla-lagen hemma i sista omgången.

Som sagt, hur svårt kan det vara?

***

Och så är Dioh Williams på väg till Gefle.

***

EDIT: Ljungskile åker på träningsläger den aktuella helgen, därav tidigare avsparksdatum.

4 kommentarer om “Nya cupmissen – gör om felet

  1. Tror många smalben ligger illa till hos BK Rumpa när öis nog kommer att visa vad dom tycker om att bli bortknuffade från Gamla Ullevi av laget från skärgården, mördar-Leinar kanske nästan tacklar ihjäl några häckare i cupderbyt bäst han får lite valium innan matchen? 😉

Kommenteringen är stängd.