Här bryter IFK kompisbanden

Ibland bevakar och besöker man presskonferenser där man känner samtliga på podiet, tjingsar glatt och ställer frågor till ”kompisar”, eller så är det som det var i dag, när IFK Göteborgs valberedning presenterade sina tre nya kandidater till nästa styrelse: Olof Myhrman, Kristina Cohn Lindhe och Karl Jartun.

Den sistnämnde förelsås bli ny ordförande vid årsmötet 6 mars och har spelat för IFK Mölndal. Jag har mött IFK Mölndal. Där är vår beröringspunkt.

Ibland anklagas Göteborg för att vara staden där allting hänger ihop, där alla känner alla och bjussar varandra på tjänster, positioner och förmåner, IFK Göteborg är inget undantag.

I dag när vi i media lite stapplande försökte lära oss stavningen på Myhrman, Cohn Lindhe och Jartun var situationen omvänd. Ingen känner någon. De nya ledamöterna hade aldrig träffats tidigare, ingen i valberedningen kände någon av de föreslagna ledamöterna, ingen i valberedningen kände varandra innan de ”klumpades samman” vid årsmötet i mars 2013. Och IFK Göteborgs klubbdirektör Martin Kurzwelly kände heller inte till vare sig namnen eller personerna fram till och med en halvtimme före presentationen.

Jag stod och samtalade en stund med tidigare ordföranden Kent Olsson, styrelseledamoten Stefan Albrechtson, klubbdirektören Martin Kurzwelly och valberedningens ordförande Joakim Brinkenberg efter presskonferensen.

Det det nu handlar om är ökad affärsmässighet.

Samtliga nya har sådan kompetens. Kristina Cohn Lindhe har till och med jobbat på GP, vilket förstås är en extra merit.

Ökad omsättning, fler partners, annan typ av partnerskap och nya metoder att skapa intäkter.

Där har ni kärnan i den nya konstellationen.

Fotbollskunskapen är garanterad via fotbollsutskottet, som så när som på avgående sportchefen Håkan Mild är intakt. Där sitter Conny Blessner, Roger Gustafsson, Martin Kurzwelly och Stefan Albrechtson.

Att ha stensäkra åsikter om den nya styrelsens tänkta sammansättning blir bara dumt, att hylla överdrivet.

Känslan är ändå att IFK via detta drag ökar sin konkurrenskraft på sikt.

Den nye ordföranden, den 17:e i ordningen, berättade nyss för mig att hans lik i garderoben är några fortkörningar (av med körkortet) och att han inte har möjlighet att fuska med reseräkningar och representation.

Gott så.

Och vad jag förstod ligger ambitionen fast, topplag i Sverige med riktning mot Europa.

Till sist: Jag gillar Karl Jartuns svar på frågan om betänketid, att han initialt var mycket tveksam till rollen som ordförande men kunde tänka sig en post som ledamot.

Det tyder på sund grundinställning, värdefull på sikt.

6 kommentarer om “Här bryter IFK kompisbanden

 1. ”IFK Göteborg är inget undantag.”
  Snarare är det väl så att IFK Göteborg är en bidragande faktor till Muteborg. Spelar ju inte någon roll om dom har träffats innan, tror nog att det man inom andra yrkesgrupper kallar kåranda eller partipiska fogar folk rätt snabbt.

 2. ”Ingen känner någon. De nya ledamöterna hade aldrig träffats tidigare, ingen i valberedningen kände någon av de föreslagna ledamöterna, ingen i valberedningen kände varandra innan de ”klumpades samman” vid årsmötet i mars 2013. Och IFK Göteborgs klubbdirektör Martin Kurzwelly kände heller inte till vare sig namnen eller personerna fram till och med en halvtimme före presentationen.”

  Om ingen känner någon, vem har då föreslagit dessa nya till valberedningen?

  1. Valberedningen har fått mängder med förslag från medlemmarna …

   Valberedningen kände inte varandra vid årsmötet i mars 2013 … trots allt så är det snart ett år sedan ..

   So, what’s the problem? Jag känner inte dig heller … 🙂

 3. Risken för mygel minskar när det inte är kommunala bolag eller politiker.

  Notera att Rignäs INTE myglat utan gjort ett misstag. Man har ju granskat några år tillbaka utan att hitta något att anmärka på.

 4. Du frågade inte om Jartun skulle fuskat med reseräkningar och representation om han haft möjlighet?… #hypotetiskt #principiellt #framtidsfråga

Kommenteringen är stängd.