Skadan och längden stör mig

Det är svårt att hitta en bättre spelare än May, sa Håkan Mild och både jag och Malin Jonson var rätt övertygade om att IFK Göteborgs sportchef sa ”mig”. I vilket fall som helst blev det en putslustig start på presskonferensen där Mild i efterhand hävdade att han själv inte upptäckt ”ordvitsen”.

Följande gäller: IFK Göteborg har kontrakterat en jätteduktig fotbollsspelare, allsvenskans allra bästa 2011, men kontraktet sträcker sig bara fram till och med sista december och spelaren är i nuläget skadad.

Enligt egen utsago skall han vara i matchdugligt skick/form om en månad, Håkan Mild kallade det för tre-fem veckor. Det är alltså inte troligt att May Mahlangu spelar vare sig mot AIK i premiären 31 mars eller mot Malmö FF i hemmapremiären veckan därpå. Avsliten hälsena skall läkas.

Vi kan också slå fast att det var ett år eller inget alls. May Mahlangu, som enligt uppgift varit aktuell för en handfull allsvenska klubbar de senaste månaderna, gav oss ett diffust svar på varför han inte ville skriva ett längre kontrakt än tio månader.

För mig är det självklart. IFK Göteborg är bara en mellanstation – även om både Mild och Mahlangu talade om att det ”kan” bli tal om mer sedan/senare.

Konsekvensen av värvningen, när vi tagit oss en bit in i april, är att IFK Göteborg har fler duktiga fotbollsspelare i truppen än i dag. Når May Mahlangu den kapacitet han har visat under sina bästa stunder i Helsingborg, kommer det få positiva effekter på Blåvitts spel och resultat.

Det innebär också att talangerna, spelarna som står och väntar bakom givna mittfältsduon Jakob Johansson och Philip Haglund, får längre till dörren/den allsvenska ingången. Jag tänker i första hand på Darijan Bojanic, men det går att lista även Joel Allansson, Nordin Gerzic och Hampus Zackrisson här.

Nu hävdar visserligen IFK och Mild att Bojanic primärt ses som en kantspelare – och då blir helhetstänket lättare att förstå.

Mahlangu är IFK Göteborgs andra externa värvning inför allsvenska starten 2014 efter Martin Smedberg-Dalence från IFK Norrköping. Det är en rätt lagom omsättningshastighet. Exemplet från 2012 avskräcker.

Värvningen är kostsam och i paritet med Nordin Gerzic och Pontus Farnerud 2012.

Den gången skapades ett överflöd centralt på IFK:s mittfält. Nordin Gerzic var halvskadad, Pontus Farnerud blev helskadad och summeringen då handlade om att Blåvitt, som även hade nya tränare, nog skulle nöjt sig med antingen Gerzic eller Farnerud.

May Mahlangu är IFK Göteborgs första värvning från Helsingborg sedan Roland Nilsson kom i mitten av 80-talet. Och väcker känslor. Samtidigt är han kontraktslös – och fotbollen annorlunda. Det här så här det ser ut i dag. Jag har svårt att se hur Helsingborg kan ha synpunkter på vare sig Mahlangu eller IFK Göteborg.

Det är sannolikt att IFK Göteborg nu väntar ut en kontraktssituation utomalands för att komplettera/förstärka truppen ytterligare, i första hand på anfallssidan. Jag tyckte mig tolka in det i svaret från Håkan Mild i eftersnacket på Kamratgården.

***

Jag kan inte riktigt smälta det här med det korta kontraktet. Bra eller dåligt?

***

AIK tog in Teteh Bangaru, Malmö FF Markus Rosenberg och Häcken Ivo Pekalski. Avdelningen storvärvningar som alltid får en tendens att övervärderas.

14 kommentarer om “Skadan och längden stör mig

 1. Det är givetvis bästa möjliga värvning för vårt kära Blåvitt som lider av att ha ett innermittfält som är dåligt med boll, det i kombination med ett i övrigt defensivt balanserat lag och för lite spetskompetens i det tekniska genomförandet och beslutsfattandet, kvaliteter som Stahre varit ute efter sedan han tillträdde i hans jakt på SM-guldet (lex Nordin, Farnrud och nu senast i Bojanic), gör May till ett logiskt val om än kortsiktigt.

  I det kreativa spelet som helhet har vi våra största brister, och i synnerhet på den positon från var man brukar diktera spelet – innermittfältet. Haglund kommer att spelas ur startelvan (eller bort från innermittfältet) så fort en skälig möjlighet ges, utan risk att skada en fotbollskrigares självförtroende för mycket.

  1. Nu har Philip H visserligen inte spelat på ett tag, men hans kvaliteter var avgörande som sammanhållande länk i mängder av matcher i fjol.

 2. Tror du inte att Allansson eller någon annan
  central mittfältare blir utlånad/såld?

  Ja helt enig i att är mer i behov av en
  mittback och en anfallare.

  Gustav Valsvik, norsk u21 mittback.
  Utgående kontrakt

  1. Gustav Valsvik nästa, perhaps! Av innermittfältarna ser de Hampus Z som möjlig mittback och Bojanic som ytter (liksom även Allansson), därmed återstår bara Gerzic, Johansson, Haglund och Mahlangu. Trots allt.

 3. Ang. konkurrenssituationen. JJ har varit på g att lämna för Europaspel under en längre period. Högst troligt att han lämnar i sommar. Bojan ses inte som en central mittfältare i dagsläget. Gerzic har tyvärr (gillar honom skarpt) visat att han inte platsar på ett centralt mittfält i blåvitt. Allansson är tyvärr alldeles för skadebenägen. Ser inte problemet.

 4. Tja, vad ska han i Blåvitt att göra? Det var väl inte den spelartypen som IFK behövde – det saknas ju minst en mittback och minst en anfallare … knappast en mittfältare som får svårt att platsa. Kan bli en ny Nordin Gerzic eller Sobralense här.

  1. @Mattias, det är inte så jävla komplicerat. Det är som Stahre säger: de kvaliteterna May besitter behövs alltid i ett lag. Framförallt ett som saknar just den kompetensen. Finns ingenting som tyder på att han skulle gå samma öde till mötes som Gerzic. Och vad beträffar Sobra så är han ett unikt fall, fan vet vad som rör sig innanför hans pannben. Skulle inte förvåna om han gör sin bästa säsong någonsin i Allsvenskan i år, bara för att. De offensiva kvaliteterna finns där.

   1. Per: Hade varit roligt om du fick rätt om Sobra, hoppas han läser det här och taggar upp! Är dock tveksam … En frisk och motiverad May är klockren, låt oss följa slutrehaben innan förstaanalys.

Kommenteringen är stängd.