Intervju med Ola Andersson

Sirius vd Ola Andersson om lottningen i Svenska cupen:

– Göteborg är en grym utmaning, men jätterolig. Lite skit skall vi kunna ställa till med.

Ola Andersson, tidigare i AIK och välkänd profil från Viasats fotbollssändningar, är sedan två år stor del i Uppsalaklubben Sirius projekt att åter etablera sig som elitklubb i fotboll.

– Det är som för alla föreningar som kommer upp som nykomlingar en utmaning i att få kommun och näringsliv att förstå vad som krävs, säger Ola Andersson.

För Sirius, som obesegrat vann division 1 norra i fjol, är första delmålet – att bli del av Svensk Elitfotboll – uppnått. Det nya håller på att formuleras.

– Vi håller på med visionsarbetet. Årets mål blir att etablera oss i superettan. Det långsiktiga väntar vi med, säger klubbens verkställande direktör.

Sirius spelade senast i allsvenskan 1974 och var i slutet av 80-talet nere och vände i division 4. Nu är budgetmålet en omsättning om 24 miljoner kronor, vilket även inkluderar en satsning på damlaget och en akademi.

A-laget tränas av Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf och leds på planen av ex-djurgårdaren Johan Arneng.

– Johan har varit viktig i hela processen och i förändringen att få till en elitstruktur. Vi har saknat målbilder i Uppsala. Johan är en soldat som vet vad som krävs för att vinna ett gerillakrig men också ett långt kring över en hel säsong, säger Ola Andersson.

Hur skulle du beskriva den fotboll ni spelar?

– Vi har varit bollbekväma hittills. Vi vill behålla bollen inom laget och ta oss framåt. Mot Djurgården och Halmstad var vi spelskickliga.

I Göteborg uppfattas Sirius av många som en drömlottning?

– Det är det nog. Med Göteborgs position och de lag som var kvar är det på pappret drömlottning. Vi känner oss trygga med vad vi kan. Om det kommer räcka mot IFK skall allt stämma på dagen. Vi har bevisat att slå allsvenska lag när det stämmer. Om vi kan slå allsvenskan topplag är oklart.