Så det skulle inte kunna hända igen?

Så det skulle inte kunna hända igen? Så vi hade lärt oss? Så vi tog vårt ansvar? Utgångspunkten för bevakningen av fotbollsmatchen AIK-IFK Göteborg var sorgens tecken, en hövlig minnesstund utan hatramsor, dåraktighet, men med respekt och eftertanke.

I den morgontidningsutsända tidningsvärlden skrivs alster mot tidiga upplagor, förstås alltid med syftet att vara rätvinklade, uppdaterade och korrekta. Allt eftersom matchen led ändrade den målsättningen innehåll; från städat och respektfullt till galet och genant.

Jag och Tobias, som i taxin på väg från Friends via chaufförens display fick information om att delar av Gamla Stan var avstängd på grund av fotbollssupportrars närvaro, listade när röken vädrats ut spontant fem extraordinära och icke-fotbollsrelaterade händelser från denna märkliga måndagkväll.

1) Den mangranna AIK-klackens inledande och bötesgrundande bengalregn som sköt matchstarten cirka fem minuter.

2) Den inkastade flaskan från långsidan mot och på assisterande domaren Peter Magnusson som ledde till nytt avbrott och ultimatum från huvudomaren Stefan Johannesson. Ett föremål till och matchen skulle avbrytas. För gott.

3) Brandlarmet och den förinspelade kvinnliga speakerröst som myndigt förkunnade att vi omedelbart skulle lämna arenan. IFK hann ut i omklädningsrummet, AIK körde taktisk genomgång på innerplan och jag hade kopplat ur datorn och tagit på mig jackan. Spelet återupptogs efter en stund, förklaringen till larmet var det femtiotal bengaler IFK-supportrar tänt i upptakten av andra halvlek som fick larmsensorerna att aktiveras. Böter för IFK Göteborg.

4) Bengalen som kastades/tappades från IFK-klackens etage tre, studsade via det folktomma etage två och landade i huvudet på en kepsklädd nioåring på etage ett. Enligt polisens uppgifter klarade sig barnet oskatt, IFK vill avvakta ytterligare kommentarer förrän efter filmtittning. Klart redan nu: Det här kunde gått åt helvete, och då menar jag åt helvete. Ofarligt att gå på fotboll? Jajamän.

5) Den AIK-klädde supporter som lämnade läktaren och frustande och till synes nöjd med sitt tilltag och språngmarsch brottades ned av fyra vakter just framför IFK:s avbytarbås.

Det här var i sammanhanget både första matchen efter dödsmisshandeln av en Djurgårdssupporter i Helsingborg och första AIK-IFK-mötet efter fjolårets, endast dagar efter Ivan Turinas tragiska bortgång.

Det fanns alltså all anledning till extra eftertanke. Möjligen grumlad i kollektiv alkoholdimma bortom rimlig sans, en i grunden kollapsad värdegrund, missuppfattningar i vad supporterskap handlar om och individuell dårskap fick vi istället en kväll som på nytt radar frågor.

Vad vill vi med vår fotboll? Kan vi hindra enskilda virrhjärnors angrepp på de allsvenska arrangemangen? Räcker det med maskeringsförbud och anmälningsplikt? Orkar klubbarna? Har samhället råd att inte ”göra allt som står i dess makt”? Skall klackarna splittras för att minska möjligheten att utföra illdåd i klubbars namn? Dödar det här på sikt en folksport? Kommer publiken tillbaka?

Ni kan väl hojta till när ni har svaren.

Den allsvenska upptakten har, inte bara i dag första april, antagit formen av ett skämt. Skämt som i härsket.

***

En 28-åring anger sig själv. Bra.

***

IFK Göteborg inför maskeringsförbud. Bra. Viktigt.

***

Och där kom statistiken för omgång ett. John Alvbåge höll som bekant nollan och svarade för nio räddningar mot AIK. Det gjorde han bra.

44 kommentarer om “Så det skulle inte kunna hända igen?

 1. Vi kommer få leva med dessa problem tills den dag svenska klubbar väljer att ta ansvar och inser att man är ansvarig arrangör.
  Om en krögare inte kan sköta sin ordning under serveringstiden så kan han bli av med tillståndet.
  Om samma grej händer inom fotbollen skall polisen hjälpa till och klubben funderar på hur man ännu en gång ska ändra sitt regelverk för att slippa stänga av sina supportrar….Skäms.
  Det är nog egentligen dags att samhället även straffar ansvarig arrangör (klubb) för att de inte kan leva upp till det krav som samhället ställde för matchen. Följer verkligen arrangören de ställds kraven från myndigheter och Svff? Om de nu inte gör det, vad händer då?

 2. Du glömde en sak.
  Knallskottet som kastades in.
  Personen fick sig en omgången hörde jag, så misshandel på läktaren.
  Jösses…

 3. en grej till…
  om nu alla skall stanna hemma nu, varför kommer då att matchen mot MFF håller på att bli slutsåld?

 4. Media (speciellt GPs) hetsjakt på supportrar och fortsätter att eld på brak-svenne som inte sett en match men har tusen åsikter om det.

  1. Mesh, efter bengalbränningen på Friends skriver IGK Göteborg: ””Inom IFK Göteborg oroas vi mycket av det inträffade. Under fjolåret innebar liknande beteenden såväl personskador på läktarna som mycket stora kostnader för föreningen och vi vädjar nu till all publik att hjälpa oss att undvika den utveckling vi hade under 2013. Vi hoppas att alla håller med om att vad som hände då är helt oacceptabelt, och att vi ska undvika en liknande situation under 2014. Ska vi kunna skapa en miljö runt IFK Göteborg som är både passionerad och tilltalande för alla, så måste vi hjälpas åt.” Skall vi skylla det uttalandet på media också?

 5. Jag har funderat ett tag på om inte lösningen på bengalproblemet är rökdetektorer och automatisk sprinkler över ståplats.
  Borde bli hyfsat självsanerande att när några bränner bengaler leder det till att alla på sektionen blir blöta.
  Rättfärdigandet är enkelt – brandskydd.

 6. Jag är en av många som sedan länge inte ser fotbollen som en arenaidrott i elitsammanhang längre. Bandy, handboll och t.o.m. hockey går jag gärna på, men fotbollen ser jag på TV, och jag vet att vi är många som resonerar så. Tror inte många av oss arenavägrare är direkt rädda, men vi avskyr den hatiska atmosfären.

  Sista gången jag var på Ullevi hamnade jag närmast ”värsta klacken”, det var bara ett staket som skilde oss. Och trots att vi håller på samma lag så blev jag så less på alla hatiska rop att jag till slut i hemlighet satt och höll på motståndarna. Efter det har jag aldrig mer gått på Ullevi.

  Det känns trist att det skulle en dödsmisshandel till för att diskussionen om uppförandekoder och uppstramade regler skulle komma igång på allvar. Dessvärre kommer den för sent – det finns en förlorad generation bland huliganerna som man aldrig kommer till rätta med. Nu borde man lägga mer kraft på att lära ut fotbollens och samhällets värdegrunder till killarna under 15. De halvvuxna och vuxna som bråkar på arenan eller dess närhet måste man skilja från fotbollen för gott.

  1. Instämmer till fullo.

   Dessutom borde man inte släppa in bortasupporters vare sig på arenan eller i staden.

   Då kanske vanliga människor vill gå på Fotboll igen.

   1. Vanliga människor, vad är vanliga människor? Snacka om förakt. ”Vanliga människor” går redan på fotboll.

 7. Alla har vi ett ansvar i detta och media kan inte blunda för sitt. Bråk/händelser i samband med fotbollsmatcher får långt mycket mer massmedialt utrymme än det våld som förekommer hela tiden, varje dag i samhället. Jämför tex uppmärksamheten en ”bengalbränning” får i jämförelse med ett pistolrån mot en matbutik. Jag vet vad jag tycker är värst, utan att för den delen försvara bengalerna. Bland alla incitament huliganerna har för att ”göra sin grej” så ingår absolut uppmärksamhet. Varför? Vill media skrämma bort folk från fotbollen? Jag hävdar med bestämdhet att det är tryggare att gå på en allsvensk match än att gå på restaurang en fredags- eller lördagskväll. Inte minst för att vi på fotbollsmatcherna, till skillnad från ”gatan”, har en tydlig polisiär närvaro.

  1. Det handlar inte bara om risken för att personligen bli skadad.

   Den svenska fotbollen har nått en punkt där man nästan kan förvänta sig att se bengalbrännande som går snett/bråk/föremål som slängs in på domare och så vidare när man går på en någorlunda stor match. Det är inte särskilt upplyftande för oss besökare och fotbollssupportrar att se när polis och ordningsvakter står hjälplösa inför de grupper av ”laglösa” människor som ser sig själva som soldater istället för supportrar.

   Man tar med familj och vänner och betalar för att se underhållande fotboll och taggade läktare men möts istället ofta av skandaler, våld och hat. Jag vill gärna sprida min passion för fotboll till mina vänner, men jag känner att det blir svårare och svårare att utlova den feststämning som borde infinna sig på våra matcher. Man lämnar alltför ofta arenan med en olustig känsla av att något som borde varit fint har förstörts.

  2. Dessutom är ju faktumet att vi behöver så massiv polisiär närvaro i samband med matcher bara ett bevis på att läget har spårat ur. Poliser runt om i landet säger ju ofta att fotbollsmatcher är de mest krävande situationerna de har att arbeta med.

 8. Detta har kanske redan frågats och besvarats, men har Balkander verkligen dumpat Twitter? Om så är fallet; sluta upp med sådana dumheter och kom tillbaka! Vi saknar dina vilda antaganden och förhastade slutsatser. Puss och kram

 9. ”via chaufförens display fick information om att delar av Gamla Stan var avstängd på grund av fotbollssupportrars närvaro”

  Håller med om det du skriver i övrigt, men lite väl Se & Hör-aktigt att ta upp det där som någon slags sensationsjournalistik eller?’Blåvittsupportrarna har samlats på samma torg i åratal och sällan har det varit så lugnt som i förrgår vid torget. När du skriver sådär låter det snarare som ett upplopp…

 10. Stoppa eller inför licens/tillstånd på att få köpa bengaler …

  Vill någon köpa/införskaffa dylika ting får de gå till polisen och ansöka, typ som vapeninnehav.

  De som säljer måste kräva ID-kort och samtidigt journalföra vem de säljer till.

  ”Jo, jag tänkte bränna några bengaler då Blåvitt möter Mjällby, går det för sig?

  En typisk ansökan från en hjärndöd och drogad bengalbrännare.

  Utrota avskummet .. NU!

 11. Hej bengalbrännare. Inga tycker om er, folk ser ner på er och skäms för att synas i samma sammanhang som er. Men det skiter ni i i eran sekt.

  Läste din matchkrönika Balkander. Inte så att Alvbåge gjorde en dålig match, han höll trots allt nollan. Men att påstå att det var tack vare han vi vann, känns sådär i en match där vi har 4-5 rena frilägen och blir blåsta (?) på en straff. Snacket bland aik:arna är att det var tack vare Stamapoupolus som segersiffrorna inte blev större. Alvbåge tvingas till 2 kvalificerade räddningar. Resten av avsluten skall han bara ta då de antingen var rätt lösa eller mitt på. Hela Blåvitt gjorde en väldigt bra match i en svår premiär.

  1. Satte ihop med Jansson ihop följande ”interna” betyg när vi var färdigjobbade i går kväll: Alvbåge 5, Johansson 3, Bjärsmyr 2, Jonsson 2, Augustinsson 4, Smedberg-Dalence 2, Johansson 4, Haglund 3, Larsson 4, Vibe 4, Söder 2. Kände oss rätt överens där. 🙂

   1. Petter har helt rätt … det är min bild av matchen också …
    Gnagets målis gjorde avsevärt fler viktiga räddningar. De flesta Aik-avsluten var 10 meter över eller 20 meter utanför, frånsett 2 avslut …

    Sedan vem … är ”Jansson”?

    1. Balkander, du får gärna ge Alvbåge en femma, han stod för en näst intill prickfri insats. Min poäng är AIK´s målvakt tvingades till lika många kvalificerade räddningar bara från Vibes fötter som Alvbåge tvingades till från hela AIK. Då är den bild du målar upp av matchen inte rättvisande. Blåvitt var helt enkelt bättre och skapade de flesta och bästa målchanserna.

 12. Förslagen om hur man skall stoppa idiotin är många. Få helt kompletta eller helt fullvärdiga.
  Även om många vansinnigheter händer utanför arenorna kunde ett intelligenstest bestående av tre kontrollfrågor om fotboll sortera bort värsta pöbeln?
  Om det sker saker på läktaren som inte är önskvärt borde sändande TV-kanal släcka ner direkt. Dessutom borde kvällstidningarna markera med två tomsidor. Utan uppmärksamhet är det inte lika kul att bråka?
  Till slut handlar det om attityd och språkbruk hos spelare, coacher och så kallade fans. Väldigt mycket som sägs skulle aldrig godkännas på en arbetsplats. Det kanske inte handlar om att skärpa lagstiftningen utan att använda den som finns?

 13. Vad vi som går på fotboll för att se på spelet, både samspelet och individuella prestationer, inte får göra, är att sluta med att gå på matcher. Då har de som stör vunnit! Oavsett om de gör det som en del i den sekterism som ett supportande i värsta fall kan utvecklas till, eller om de gör det av skäl liknande de som stör demonstrationer. I båda fallen är det ett oförsvarbart angrepp på demokrati och frihet.

  Den råa stämning i ord och uttryck bland publiken på exempelvis Blåvitts matcher, liksom flera andra lags, är en grogrund för den sekterism som kan bli farlig, livsfarlig. Det är inte att ropa ”Buuh! åt ett domslut som går favoritlaget emot, inte heller att med fyndiga, lite smått elaka ramsor, stötta sitt lag. Men personangrepp, hatfyllda utrop måste vi alla vara på vår vakt, så vi inte tillåter oss det!

  Nu finns det som tur är en majoritet av allsvenska lag som inte har s k anhängare i sån omfattning att de stör, varken på arenan eller på stan. Låt oss gynna dessa föreningars lag med vår närvaro!

  Pengar styr, så de föreningar som inte kan agera på ett sånt vis att de åtminstone begränsar oönskat supportande, där avstår vi från att besöka deras matcher och väljer istället alternativen. Så länge!

  1. Var det därför Häcken spelade utan publik igår … 🙂 ?

   Sedan föreningarna gör mer än de kan. De lägger ner vansinnigt mycket pengar ”i onödan” eftersom lagstiftningen släpar efter. Fråga Björn E.
   Det är bara SvFF som tjänar på bötesstraffen

 14. Jag bor i Spanien och har sedan 10 år årskort till Malagas matcher. Under dessa 10 år har jag inte sett något bråk och aldrig sett några bengaler. Vid enstaka tillfällen har det dock förekommit att någon kastat in något på planen. Skillnader mot Sverige. Endast sittplatser. Det går inte att gömma sig i mängden som på ståplats. Barer finns utanför arenan och där är mycket folk innan match. Det finns ingen alkohol att köpa inne på arenan, vilket ger mindre risk för överkonsumtion och därmed bristande omdömen.

  1. Intressant. Malaga! Gött! Alkoholen är ett gissel. Kanske dags att stryka stå, då?

 15. Varför i hela friden tackar Blåvitt sina supportrar efter ett sådant idiotiskt tilltag. Nochalera de tills de har hyfs nog att kunna uppföra sig på läktaren!!

  Skärpning i laget!!

   1. För att en stor del av supportrarna var där för att stötta sitt lag, trots att ett gäng pubertala idioter ville förstöra för alla andra.

    1. Om det nu var en stor del supprtrar som skötte sig, varför kunde inte de ta de andra i örat och se till att de beter sig som man ska. 1500 mot ca 50 borde inte vara en match….

  1. Hade varit bättre att tacka bara de 1500 som skötte sig personligen och inte tacka de 49 som brände bengaler men det blir lite svårt.

   Lättare att tacka alla som var där och stöttade och sen i efterhand fördöma de 49 som säkert stöttade laget under större delen av matchen men under en liten stund misskötte sig enligt gällande regler.

   Eller du tror att det var alla 1500 som brände bengaler?

   1. ”misskötte sig enligt gällande regler”? De här dräggen bör aldrig få gå på fotboll igen!

    1. Helt rätt, straffa för alltid och ta aldrig en dialog för att försöka ändra mönster. Det är bättre att sopa under mattan och förflytta problemet någon annanstans, bättre att de missköter sig ute på stan än på en fotbollsarena. Hoppas du förstår att jag använder ironi för att få dig att tänka ett steg längre.

     Jag tycker det är helt fel att bränna bengaler på arenan då detta inte är tillåtet, dock är det en dubbelmoral att förbjuda det och skriva artiklar om hur fruktansvärt det är när sedan media och klubbar använder bilder och filmklipp på bengaler i sin marknadsföring. Bättre att tillåta det under kontrollerade former så att ingen skadas.

  2. Fredrik skriver: ”1500 mot ca 50 borde inte vara en match….”

   Så du förespråkar en våldsam lösning. Hmm.

 16. KONSEKVENSER!!!
  EX:
  1. Om en person använder ex. bengaler=aldrig mer beträda en fotbollsarena!
  2. Om en person försöker ex.smuggla in maskeringshuva på arenan=aldrig mer beträda en fotbollsarena!

  Människor måste ta KONSEKVENSER av sitt handlande!

 17. Nån som kan förklara varför tyska lag lyckats med kombinationen familjefest och låga biljettpriser? För visst har väl huliganproblemen minskat där, eller?

  1. En väldigt mycket strängare framförhållning och mycket hårdare regler bla får jag en känsla av.

Kommenteringen är stängd.