Malmös maktdemonstration

Klasskillnad. Fast bara i effektivitet. IFK Göteborg låg visserligen under med 0-2 efter första halvlek, men pressen och chanserna i större delen av andra borde inneburit minst två mål och tätkänning. I stället nya, halvdana försvarsinsatser och 0-3. Malmö FF:s insats i Göteborg var en maktdemonstation, deras supportrar på samma bottenlösa nivå som IFK:s mot AIK förra måndagen.

Bengaler före avspark, bengaler efter första målet och bengaler efter det andra. Enligt arenachefen Jonas Georgsson räknas antalet bengaler och bötesbetalas styckevis.

Matchen fick exakt den start den här matchen inte skulle ha. Maskerade fega män brände bengaler och förstörde festen, fattar inte grejen. Jag kallade dem för slödder i vår direktrapportering och fick kommenterar i stil med att uttrycket är för svagt.

Skandalscener fick vi i alla fall på nytt.

Fotbollsmässigt var det en del nytt under solen.

IFK Göteborgs premiär mot AIK var mycket bra, insatsen närmast prickfri, fram till sista kvarten. Malmös premiär mot Falkenberg var länge stapplande, det vi nu fick se var mer åt det sprakande hållet.

Jag råkade, som någon kanske minns, tipppa Malmö FF som svenska mästare, jag tippade däremot 3-1 till IFK inför kvällens match.

Blåvitts nya mittbackspar heter Gustav Svensson och Mattias Bjärsmyr. De hade ingen lyckad kväll. En del schabbel, en del felpositioneringar, strul i ansvarsfördelningen och på efterkälken vid både 1-0 och 3-0. Jaja, jag skall inte trötta er med Kjetil Waehler-argument, men mitt förslag – att åtminstone låte norrmannen spela sig ur laget – kom inte på skam i kväll.

Malmö FF leder allsvenskan. En hel del talar för att de blir kvar där uppe, i toppen.

***

Malick Manés inhopp var fint. Daniel Sobralenses inhopp var lite sämre.

26 kommentarer om “Malmös maktdemonstration

 1. Varför skriver du negativt om dom som brände men inget om den blåvitare som från LS kastade ner ett knallskott i MFF klacken?

 2. ”Skandalscener fick vi i alla fall på nytt.”
  Vill du att läsare som inte var på plats ska tro att det var någon som dog igen? Att det var fullt kaos? För du skriver ”på nytt”, och då har alla Helsingborgsmatchen på näthinnan. Polisen har gått ut och berömt supportrarna, varför vill ni driva en annan linje?
  ”Förstörde festen”
  Gjorde de verkligen det? Det påverkade inte alls stämningen där jag satt. Är det vad du vill sprida till de som inte var på plats? Att det var fotbollsfest, men att den dog innan matchen börjat? Det var ju en fantastisk stämning hela matchen!
  När ska GP vakna och faktiskt bidra med något i det här? Era krigsmålande rubriker spär bara på problemenen. Ni brukar vilja hänvisa till ”gör som i England”. Gör ni det då också (där är det böter på att rapportera om sånt här)! Det hade åtminstone varit bättre än att ni skriver som ni gör idag.

 3. Jag håller med om att ta med Gustav Svensson i stället för att ha ”ordinarie” samspelta mittbackspar i en match av denna betydelse var ett märkligt ställningstagande. Ännu märkligare var att ta Robin Söder av plan. Söder var mer än vanligt en spelande och fördelande gestalt och enligt min uppfattning bäst i Blåvitt. Den blåvita coachingen lämnar en del i övrigt att önska och det var tyvärr inte första gången.

 4. Men varför inget om den vänliga stämning mellan fansen innan match? Säljer inte det lösnummer?

  1. Skrev vi löpande om i lajven. Riktigt starka insatser, som skuggades av det som kom sedan.

 5. Brandkåren är på plats se till att dom tar med en brandspruta.
  Bengaler är eldfarliga släck dem brandsprutan
  så blir vi av med det problemet.
  Övriga åskådare kommer aldrig att tillåta bengaler efter en släckning
  Bert

 6. De flesta måste ha sett att bytet till Gustav Svensson var fel.
  Ludwigs defensiv måste ifrågasättas.
  Sobralensens insatser sätter ifrågasättande hos Stahre.
  Bytet i andra halvlek kom galet eftersom Blåvitt kommit igång och skapat chanser.

 7. Känns som om GP hade sina skandalrubriker klara, men när det ENBART var Malmös fans som eldade bengaler åkte utkastet i papperskorgen…

  Från polisens hemsida:
  21.50 IFK Göteborgs supportrar har uppträtt exemplariskt under hela kvällen.
  Även Malmö FF supportrar har skött sig mycket bra förutom några som tände bengaler inne på läktaren.

  1. Det är ju precis det det handlar om. Att vi accepterar att några gör som de vill och förstör för de andra. Inte acceptabelt enligt mig.

 8. Kan hålla med om att Waehler borde få spela sig ur startelvan. Som jag ser det har dock Bjärsmyr redan gjort det. Det ser dels väldigt darrigt ut rent defensivt för honom, men framför allt gör han uppspel som får det mesta som Hjalmar gjort genom åren att blekna.

   1. Håller med! Bjärsmyr är numera en säkerhetsrisk. Vad har hänt? Hans kontrakt förefaller numera som rena skämtet!

 9. Slödder.. Schysst människosyn på folk som har en annorlunda uppfattning hur fotbollen ska vara. Ska du börja skrika på dödsstraff och uthängningar snart också?

  1. Bengaler kan ge andningsproblem och brännskador. I allra värsta fall kan de orsaka en brandkatastrof. Plus då att de fördröjer matchen för de tusentals människor som vill se den.

   ”Annorlunda uppfattning hur fotbollen ska vara”? Är det så du brukar se på andra lagbrott också?

  2. Om det enligt arrangör, förbund och brandmyndighet är förbjudet att tända bengaler, delvis av skäl kopplade till besökares säkerhet och matchens genomförande – dessutom med årets allsvenska start på näthinnan, är det obegripligt att vissa tar sig friheten att ”ha en annan uppfattning om hur fotbollen skall vara”. Nej, jag kommer inte skrika efter dödsstraff.

 10. Malmö FF är så mycket bättre än dagens blåvitt, en turlig bortaseger mot AIK på Friends Arena med ett hemmalag i svart och gult som brände alla sina målchanser ger ingen anledning till guldpytt.
  Det blir nog en 7:e plats utan Tobbe Hysen på topp gonatt Stahre sov inte gott 🙁

 11. Vad är grejen med denna besatthet och hetsjakt på bengaler just nu för? Det har väl eldats på allsvenska läktare i över tjugo år men just nu så är man världens avskum om man bränner bengaler (vilket många tycker hör till och är en stämningshöjare). Varför blandar ni ihop huliganism med bengalbrännande? Helt olika saker men såklart så säljer de ju bra och genererar i ett par extra klick.

  / trött farsa

  1. Fast det är ju olagligt så är väl bra att det börjats säga i från. Sedan så är min åsikt att det är mycket mer bengaler än vanligt nu.

   1. Ren jävla bullshit. Såhär lät det 2011 mellan AIK-Hammarby,
    https://www.youtube.com/watch?v=8QIn5KqBVk4

    Då var det uppskattat, en stor del i tiofupplevelsen. Idag så är man världens kräk, slödder, fotbollsmördare om du eldar. Varför skrev inte media nått om Bajens eldning igår förresten?
    Kan man inte sköta det snyggt så ska man inte göra det men ofta så sköts varje bränning snyggt nuförtiden. AIK fick mycket beröm för sin bränning i Gävle nyligen. Såhär hade en pappa sagt om händelsen;

    Sänder en särskild hälsning till de maskerade (ja ni läste rätt alla förståsigpåare) ultraskillar som på ett ansvarsfullt och vänligt sätt förklarade för mig och min fyraåriga dotter att dom tänkte köra lite rökfacklor i samband med spelarnas entré. Dom tipsade om att det för min dotters skull så skulle det kanske vara lite bättre att ta några steg bak ifall hon skulle tycka att luften skulle bli lite obehaglig att andas. Vi lydde deras råd och Lily fick se en rökshow som hon verkligen uppskattade. När facklorna var släckta samlade dessa till synes nyktra supportar in resterna i en för ändamålet lämplig plåthink. Därefter tackade dom för sig och gick iväg. Min dotter tyckte detta var en spännande start på matchen. För att sammanfatta det hela. Pyroteknik handlar ej om huliganism. Fortsätt ert fina jobb alla ultras där ute.

    / tröttare än innan

    1. Ja, det låter ju bra. Problemet är ju att det allt som oftast inte sköts så snyggt. Förra året var det ju flera personer som blev brännskadade på GU och ett par som fick astma-attacker, om jag inte minns fel.
     Vad jag inte kan fatta är varför ni som vill elda och ha er inte kan hålla er lite i skinnet i år när det faktiskt börjat talas om att legalisera under ordnade former. Ta och tryck på lite för det istället, och låt bli de rökiga och giftiga bengalerna ett tag, så kanske ni plötsligt kan få elda helt lagligt sedan.

    2. Rasmus//

     Jag har inget som helst att göra med varken Ultras eller Supras. Jag är bara gammal och trött och fortfarande en av dom få i den här debatten som ser lite nyanserat på det känns det som.

 12. Malmö hsr ju en mycket bättre trupp i grunden. Hur många blåvita går in i MFF-elvan? Möjligen Jakob, sen ingen mer.

Kommenteringen är stängd.