Varför så passiv, Stahre?

IFK Göteborg var bäst i första halvlek, BP i andra. Mikael Stahre väntade in i det längsta med att genom byten försöka förändra matchbilden. I fjol förlorade IFK bortamatchen mot BP på Grimsta med 1-2, det var mycket nära att vi fick se en repris på det resultatet i kväll.

IFK:s bästa period, en 20-minuterspassage i första halvlek, handlade mest om Robin Söder, som drev upp anfallet Lasse Vibe tog över och sedan återlämnade till Söder.

Som han själv uttryckte saken. Ett riktigt forwardsmål.

IFK:s fruktade kantspel lyste med sin frånvaro. Jag hade gärna mer intentioner från både vänsterkantens Ludwig Augustinsson och Sam Larsson som högerkantens Adam Johansson och Martin Smedberg-Dalence.

Inte heller centralt lyckades Gustav Svensson och Philip Haglund övermanna BP:s mittfält.

Vid Pontus Segerströms kvittering kom Kjetil Waehler, som gjorde sin första match för säsongen, fel två gånger. Först upphävde han offsiden, sedan förlorade han nickduellen mot Segerström.

Jakob Johansson kunde till delta på grund av magsjuka, vilket innebar Svensson centralt på mittfältet och en möjlighet för petade Waehler att visa att det är han som skall spela bredvid Mattias Bjärsmyr i mittförsvaret.

Jag tyckte att Waehler inledde starkt, resolut, men kom alltså snett vid målet och var dessutom inblandad i ytterligare en situation som kunde inneburit straff för BP.

På reprisen ser man tydligt att Waehler träffar bollen, men straffen var inte långt borta där.

Fyra poäng på tre matcher är ingen katastrof, däremot minst två poäng färre än kalkylerat. Det är en sak. En annan, minst lika viktig, är det egna spelet. Efter en lovande inledning och seger mot AIKFriends har IFK mot två olika motstånd – ett bollförande (Malmö FF) och ett hembackande (BP:s första halvlek) skapat förvånansvärt lite.

Mot BP satt man bara och väntade på ett avgörande 2-0-mål. Så bleka var BP i första halvlek. I stället skall IFK, när matchdammet lagt sig, nästa vara nöjda med en poäng.

I nästa match, mot Åvidaberg hemma på torsdag, vill jag se mer energi, en större aggressivitet och offensivlusta från fler spelare. Tycker nog att man kan begära mer av spelare som Sam Larsson och Martin Smedberg-Dalence. Och Philip Haglund – som fick IFK:s bästa målläge i andra halvlek – hade en tung kväll.

Kanske kan May Mahlangu vara med på torsdag. Det blir spännande att se vad han kan bidra med. Kanske ställer IFK då upp med ett helt nytt innermittfältspar jämfört med i dag. Mahlangu/Johansson i stället för Haglund/Svensson.

Gustav Svensson tog ett kliv framåt jämfört med insatsen mot Malmö. Han är värvad som mittback. Skall bli spännande att se vem Stahre väljer mot Åtvidaberg, Svensson eller Waehler. Samtidigt togs enda segern hittills med Hjalmar Jonsson som mittback.

I ett blekt Blåvitt tycker jag att Söder förtjänar högst betyg, möjligen följt av Vibe och Alvbåge. Kring det går förstås åsikterna isär.

***

Kanske borde Stahre varit lite mer aktiv i sin matchcoaching, kanske kunde båda inhopparna – Malick Mané och Joel Allansson – fått lite mer tid på sig. En fråga: Får IFK ut tillräckligt av Smedberg-Dalence högerfot? En fråga till: Skulle inte IFK:s vänsterkant dominera matcherna i årets allsvenska? En sista fråga: Var direktivet vid 1-0 att spela på resultatet i stället för att jaga ett segermål?

23 kommentarer om “Varför så passiv, Stahre?

 1. Varför skrivs det att Waehler kunde orsakat en straff vid den situationen? Klockrent på boll och inget annat? Liknande situationer lär väl förekomma hela tiden?

  ”Det kunde blivit straff om någon tagit med hand i straffområdet”
  ”Det kunde blivit straff om någon sparkat ned någon i straffområdet”

  Osv…

 2. Finns det en spelidé överhuvuvudtaget ? Det finns en man som kan göra sin gubbe (Sam Larsson) men när vänstersidan inte lyckas som i de två senaste , då blir det långbollar och chansartade touchar oftast.Det ser så primitivt ut.Och vad Stahre väntade på igår kan man undra. Gustav Svensson ser ut att fått en permanent plats i laget, var ser inte ut att spela någon roll.Varför då ?

  1. Mild sågade ju Hamrén för dennes övertro på spelare från turkiska ligan. Stahre vill väl jävlas lite och ger en kille som spelat i ukrainska ligan en gräddfil in i laget. Gurra var medioker 2010 och är inte bättre nu.

 3. Jag har trott på Stahre hela tiden men inte nu längre. Han har enorma resurser och kommer med den här taktiken och de här laguttagningarna som bäst nå en sjätteplats. Det är ju ren parodi på fotboll att sätta en långsam inläggsspecialist på kanten när Haglund och Waehler är våra bästa huvudspelare. Eller att slänga in Gurra som mittback när Hjalle gjorde det helt ok mot AIK. Och bytena igår visar att han har slut på idéer. Precis som mot Malmö kör han sina meningslösa raka byten med bara minuter kvar, ungefär som Jonas Olsson gjorde sista året. Sedan har Stahre helt uppenbart en övertro till etablerade namn. Det kan inte vara möjligt att Gustav Svensson är bättre bredvid Haglund än t ex Allansson. Gurra ska ha samma roll som 2007-2009 eller inte spela alls. Det är nog helt ok med de flesta blåvita att ändamålen helgar medlen men jag vet inte ens vad målet är längre förutom att inte tappa bollen på mittplan och tjata om aggressivitet som ändå inte finns.

 4. Tyvärr måste man konstatera att dagens Blåvitt totalt saknar spelidé. Ett mittfält som får spana i skyn efter bollen som far fram och tillbaka över planen, eller stånga sig blodiga i tuffa närkamper, och som saknar förmåga och kreativitet att spela sig framåt i banan. Varför inte spela in de bollsäkra ungdomar man har i t ex Bojanic och Allansson. Låt det ta sin tid för det här fungerar ändå inte. Och skaffa en tränare som inte bara häver ur sig floskler utan jobbar in en ett spel med rörliga aktörer.

  1. Allansson verkar stå näst i kön. Inhopp nu, kanske längre inhopp mot Åtvidaberg. Först och främst gäller det att hitta rätt balans med May i laget.

 5. Blåvitt kan aldrig STÄNGA en match.Leder med 1-0 och tabbar sig alltid bakåt. Nu Waeler, som spelar vårdslöst och orsakade 1-1 målet.Malik Mane` är för ego.Darrigt spel från blåvitt. Hoppas bara på nytt allsv kontrakt.
  Gamle Svensson Trög och klumpig. Vad är det med dom….!!!!????

  1. Vissa matcher förföljer spelare i åratal. Som Erik Lunds och Hjalmar Jonssons mot Syrianska i Stahres första match som IFK-tränare 2012. Waehlers prestation vid 1-1 är på den nivån. Samtidigt tillför han mycket vilja och jävlar anamma i många andra sekvenser.

 6. Trodde innan säsongsstarten Stahre skulle få sparken och detta besannas mer och mer. han har kört fast, släpper inte in spelare som är kreativa utan förlitar sig på kraft. Detta håller inte. Blåvitt har dessutom idag en annan ledning än när han tillträdde, så han lär inte ha mycket till stöd om inte laget börjar vinna.

  1. Stahre har fullt stöd i Blåvitt. Det är alldeles för tidigt att tala om ”få sparken”. Tålamod, Hasse, tålamod.

   1. Ja, jag skrev i frustration, men tendensen är tydlig, att blåvitt spelar stereotypt och förutsägbart. Det leder inte till någon topplacering.

 7. Mental träning ses ju som en svaghet och är galet skrämmande för de mentalt svaga individerna…

  Sedan bör man fråga sig om man vill spela så tafatt som man gör med centralt mittfält som är så tillbakadraget… Stare pratar om IFKs DNA men vad kan an om Torbjörn, Dan, Blomqvist, Hasse eller andra kreativa spelare från IFK?

  Tror inte Stare kan utveckla laget vidare, utan känns som han kört fast.

  1. Jag tror absolut att Stahre kan utveckla laget. När det gäller Gustav Svensson är det som för de flesta återvändarna. Det tar några matcher. Mahlangu är en annan spelartyp och kommer få fart på spelet.

 8. Varför dessa långbollar? bjärsmyr, adam och sedermera även ludvig med flera.
  Ställ över spelare som fortsätter så här även om de heter bjärsmyr.
  Mental träning kanske på plats. Eller?!

  1. blir oxå jävligt trött på långbollar!!
   känns ibland som vissa blåvittspelare inte är tillräckligt intelligenta, SPELA PÅ FÖTTER!!!

   Sen känns som det saknas basic spelförstelse bland forwards, ex släppa boll till kollega med fart! dom är inte tillräckligt utbildade!

   Våra forwards behöver 5 lägen för att sätta 1, vilket är en stor skillnad med ex MFF:s !

   När Haglund trampar vatten i stort sett hela matchen, vad gör du Stahre?

   Nästan hela 2:a halvlek blytung, knappt inga byten?

   1. Håller med om Haglund. Hade ingen bra kväll i går. Betänk dock att Haglund varit en av lagets genomgående bästa spelare de senaste säsongerna. När det gäller Malmö och deras effektivitet har du fel. Såg dem mot Gefle häromdagen där de gjorde ett mål på drygt 20 avslutningar. Magnus Eriksson resor värre än Robin Söder i bemärkelsen ”effektiv avslutare”.

    1. Det här att Haglund är en av de bästa spelarna de senaste säsongerna säger allt om hur svagt centralt mittfält är. Haglund eller ska vi börja kalla honom ”sidledsPhilip”? Han kan inte skjuta, inte passa. Två viktiga egenskaper för en central mittfältare i ett lag som ska kunna spela offensivt. Nu kan han tackla och nicka, sedan att han inte har tagit en enda offensiv löpning in i straffområdet så att han kan nicka in MSDs eller Luddes inlägg i år är en annan sak. Jag ser inte Haglund som en startspelare när May är helt återställd. Ser t.o.m att det är bättre att spela Kjetil som mittback och Svensson tar mittfältsplatsen bredvid JJ.

     Kanske hård mot Philip men känns tyvärr mest som han är en skön partykille, än en allsvensk mittfältare av hög klass.

    2. Philip var stark mot AIK. Det verkar som du glömmer May? IFK:s centrala mittfält var en av fjolårets framgångsfaktorer.

    3. Fick just statistiken efter tre allsvenska omgångar. IFK har 16 skott på mål totalt. Av dem har Robin Söder skjutit sex och Vibe fyra.

  2. Spelarna har kontinuerliga samtal med mental rådgivare. Långbollar är inte fel, bara om de är enda lösningen.

Kommenteringen är stängd.