Vibe och Mahlangus kväll

Vi fick en islossning (det var jäkligt kyligt på Gamla Ullevi i dag skall ni veta), Mikael Stahres största seger som IFK-tränare, ett danskt hattrick (Lasse Vibe) och ett inhopp av May Mahlangu som hette duga.

Jag fastnar, möjligen något märkligt, främst för Mahlangus korta inhopp i slutet av andra halvlek, under vilket IFK gjorde tre mål och sydafrikanen sprang lika långt som vissa spelare göra under 90 minuter.

Spelbar i varje lucka, löpvillig i varje moment, passningssäker och snabbtänkt. Fortsätter han så här är May Mahlangu att betrakta som ett kap. Han fick – ursäkta uttrycket – lagkamraterna framastå som långsamma truckar och hann faktiskt få med sig en assist i debuten för IFK Göteborg; första matchen sedan hälsenebrottet i somras.

Mikael Stahres val att flytta ned Lasse Vibe på höger mittfält framstår i efterhand som mycket lyckat. Danske Vibe löper snabbare och oftare i djupled än företrädaren Martin Smedberg-Dalence – och blir därmed mer deltaktig i anfallsspelet.

Att dessutom krydda anrättningen med tre mål visar att Stahres beslut var riktigt – och Vibes form glimrande.

Chippen vid 3-0 var fantastisk.

Och nog var det så att Sam Larsson, efter en trög match mot BP, tog sig i dag. Den spelglädje han visade upp i slutet av andra halvlek är nödvändig för att IFK på allvar skall kunna hota i toppen av allsvenskan.

Såg ni passningen fram till Vibes 4-0!

Kjetil Waehler utgick i slutet och ersattes av Hjalmar Jonsson. Skadebyte?

Darijan Bojanic kom in, gjorde mål – till Robin Söders förtret (?). Möjligen ”snodde” Bojanic målet av Söder, men den reaktionen var – tycker jag – nästan lite löjlig. Gratulerade inte Darijan till målet.

Gustav Svensson gjorde sin bästa match sedan återkomsten till IFK.

Förlusten var Åtvidabergs första för säsongen.

23 kommentarer om “Vibe och Mahlangus kväll

 1. Balkander!

  Hur var det nu med Gren-gate? Det som Blåvitt inte hade skött så snyggt? Blir det någon uppföljning på det eller hur blir det?

 2. Inte ett ord om den positiva läktarkulturen, när 600 kids samlades på bortaläktaren… Men det slår väl högre att skrämma upp brak-svennen men bengaler..

  1. Hade följande passus i slutet av krönikan:
   ”Young Fellows, IFK Göteborgs satsning på nästa generations supportrar, gav matchen en utmärkt inramning. Tack för det, ungdomar!”

 3. Söders jobb är att göra mål och det är på tiden att börja leverera. Han är forward och ute i Europa gör de 15 mål eller mer per säsong.

 4. Waehler såg inte nöjd ut (förbannad eller skadad igen ?) Är inte alls säker på att Söder satt den och håller helt med Balkander om att det såg ut som en liten sur pojke.
  Mahlangu från start mot Kalmar, tack !

 5. Att tycka Söders reaktion vara löjlig säger mer om dig än om Söder.
  Söder gör allt perfekt i den situationen och ska bara lägga in den , då kommer Bojanic och stjäl ett mål.
  I ett läge när IFK leder med 4-0 ………
  Tro fan att han blir förbannad
  Ska alla som inte gratulerade få skit?
  Ta då en titt på reprisen o se hur många som gick fram till Söder respektive Bojanic .
  By the way Alvbåge grattade inte heller……..

  1. Nej det säger mer om dig. Blir det mål så skall alla vara glada och inte tänka som ett ego.

   1. lol Om man inte ska agera som ett ego ska man inte stjäla mål som Bojanic .
    Jag ser inget fel i att han högg när han hade chansen men heller inget fel på Söders reaktion.

 6. Skön seger i regnet. Efter att May kom in såg det ut som att de körde 4-5-1 tyckte jag. Kan det vara en plan nu när truppen är full av dugliga mittfältare tror du?

 7. Må det tillåtas mig att betvivla gps rapportering från Göteborgsfotbollen, det ögonblick man rekryterade en skribent från ifk Göteborgs supporterskara? (Fredrik Janlind)Märkligt!!!

  1. Kan väl hålla med dig till viss del, men å andra sidan så har ju Balkander samma ”rötter” med BKR …

   GP har ju genom åren haft en Öis-Posten-prägel, vilket av naturliga skäl har blivit mindre, allteftersom Sällskapet dalar i seriesystemet.

   Så om nu Janlind kommer från Blåvitts supporterskara, what’s the problem??

 8. Har aldrig förstått värvningen av Smedberg Dalence och gör det inte nu heller. Kan vi få se mer av Bojanic och Mahlangu? Och hur skall vi få Bjärsmyr i gammalt gott slag?

 9. Stahres största ALLSVENSKA seger, ska det vara. Men det kanske var underförstått.

  Tycker nog man kan förstå Söders reaktion med tanke på att han förstås vill träda fram som Blåvitts nye pålitlige målskytt när Hysén lämnat. Och i en match där IFK gör 5 mål är han såklart inte nöjd med att gå av planen utan att ha nätat.

 10. Det här behövdes verkligen!
  Hade jag varit ÅFF:s tränare skulle jag vara Liiiite bekymrad överförsvarsspelet…

 11. Kan inte bytet Waehler-Hjalmar ha berott på Waehlers varning och att Stahre inte ville riskera att Waehler blev utvisad? Fanns ju ingen anledning att ha Waehler kvar med en trygg ledning.

Kommenteringen är stängd.