Buss på dem, Chelsea

Det parkerades en buss, betalades vad som krävdes och nu går färden vidare mot Lissabon. Han gjorde det med Inter, nu backar José Mourinho sitt Chelsea mot tredje raka Europatiteln (CL 12, EL 13). Det är inget annat än klass.

Om det inte vore för skadorna och avstängningarna. För just som vi trodde att Ryan Giggs var den brittiske fotbollens mest omsusade 40-plusare denna högoktaniga apriltisdag fick Australiens 41-årige VM-målvakt Mark Schwarzer axla målvaktsansvaret när Petr Cech föll olyckligt och tvingades utgå redan efter en kvart.

Schwarzer, på dagen 41 år och 198 dagar, stod rätt, stod kvar – och kan, när vi summerar den här säsongens Champions League mycket väl stå som en av de viktiga pusselbitarna.

Äldste slutspelsspelaren är han redan.

När Atlético Madrid försökte sandpappra in sitt något breda och för dagen kantiga anfallsspel i Chelseas tajta försvarsbox spreds ett yttre lugn i José Mourinhos ansikte; djupt koncentrerad och nedsjunken just framför det egna avbytarbåset var det här den största stenen lades.

Bussen stod där den skulle, John Terry och Gary Cahill höll Schwarzer i handen och Atlético körde fast.

Inte en enda naiv aktion, felplacerad Chelseaspelare eller riktigt het Atléticochans. Och så nickade Diego Costa bollen i huvudet på Gary Cahill, hemvändarsonen Fernando Torres föll och gav David Luiz det perfekta frisparksläget.

Men Jonas Eriksson blåste av den 196:e 0-0-matchen i Champions League-historien och klarar sig – tror jag – någorlunda när betygen på domarinsatsen i efterhand delas ut.

Och nu kan vi tala vidare om avstängningar, där ju Ivanovic inte fick vara med den här gången och där Lampard, Mikel (Chelsea) och Gabi (Atlético) inte får vara med nästa.

Att lägga till skadan på Cech och den på Terry.

Vi har ägnat delar av veckan att höja Diego Simeones manskap till skyarna och pekat på Madridklubben som favoriten.

Nu får Mourinhos Chelsea ägna nästa vecka åt samma sak, tackla favoritskap. Jag tror han gillar det och jag tror på Chelsea i final.

***

Vad gäller David Moyes väntade och smärtsamma avsked från rollen som Sir Alex Fergusons efterträdare är frågan just nu varför van Gaal och inte Sven-Göran Eriksson nämns bland huvudkandidaterna. Vill för övrigt minnas att ”Svennis” redan anser sig ha skrivit på för Manchester United en gång. Oavsett: Kompetente Moyes intar i historieböckerna rollen av parentes. Uppdraget var precis så omöjligt vi befarade.

***

Plus: Magnus Hedman kändes urgammal redan 2006 när han på hösten som 33-åring klev in som fjärdemålvakt i just Chelsea. Att jämföra med Schwarzer, 41.

***

Minus: Trist att returen spelas utan Chelseakvartetten Cech, Terry, Lampard och Mikel. Minus för matchen, plus för Madrid.